sobota, 31 marca 2012

Burak ćwikłowy



  BURAKI  zawierają wiele cennych składników mineralnych takich jak wapń, potas, sód, magnez, lit, stront a także dwa rzadkie metale: cez i rubid.
Najcenniejszym składnikiem jest  betanina ( naturalny barwnik E162 ), jest to silny przeciwutleniacz, pomagający zachować młodą skórę i chroniący przed nowotworami.
 Burak zawiera także duże ilości witaminy C, witaminy z grupy  B i witaminę PP, a także białko i cukry.
 Również botwinka ( listki, ogonki) zawiera sporo wapnia, potasu, sodu, magnezu i żelaza .
 Składniki te równoważą gospodarkę kwasowo-zasadową i utrzymują nas w dobrym nastroju.
Burak to cenne źródło kwasu foliowego, tak często brakującego kobietom. 
Witamina ta jest b. ważna w czasie ciąży, sprzyja prawidłowemu rozwojowi płodu.
 Buraki zawierają dużo błonnika, poprawiającego pracę jelit,
ułatwiają trawienie, redukują procesy gnilne w jelitach.
A to przecież w zdrowych  jelitach  rozpoczyna się odporność organizmu.

Aby sprawdzić szczelność naszych jelit można przeprowadzić "test buraczkowy"
Należy na czczo lub między posiłkami zjeść ok 100g ugotowanego lub surowego
buraka ćwikłowego. Jeśli  mocz zmieni kolor powinniśmy jak najszybciej zbadać jelita
 i zadbać o nie.

Buraki to świetny  naturalny lek na anemię,  kaszel,osłabienie organizmu.
 Sok z buraków jest  pożyteczny dla ludzi cierpiących na zakłócenia procesów metabolicznych,
 zakłócenia w pracy układu sercowo-naczyniowego i nadciśnienie.

Zawarte w nim witaminy z grupy B wspomagają proces tworzenia się czerwonych krwinek.
 Doskonale odkwasza organizm i wzmacnia jego odporność.
Czerwony kolor buraków pochodzi od antocyjanu, działającego leczniczo na nowotwory złośliwe.
Picie soku z buraków wspomaga  leczenie nowotworów złośliwych. 
Wspomaga w walce z otyłością , leczy nerki i wątrobę. 
 Ponadto sok buraczany zwiększa czterokrotnie przyswajanie tlenu przez komórki ,
sok z buraka ćwikłowego może wystąpić w roli naturalnego napoju energetyzującego.
 Dlatego wypiwszy szklankę soku, możemy dłużej ćwiczyć bez uczucia zmęczenia.
 Sok z buraka dobrze jest rozcieńczyć z sokiem z marchwi i jabłka lub wody,
 ponieważ sam sok powoduje pieczenie w gardle. 

  Najzdrowsze jest spożywanie buraków w postaci surowej.
  W czasie gotowania burak traci wiele składników odżywczych, dlatego należy gotować go ze skórką

 Profilaktycznie możemy jeść sałatki  i surówki z buraczków, pić sok z surowych buraków, możemy robić syrop  z pieczonych lub gotowanych oraz  sok z kiszonych buraków.
 
 W celach leczniczych należy pić sok zaczynając od 1/4 szklanki do 1/2 szklanki dziennie przez 3 tygodnie.  
Jeżeli w trakcie kuracji pojawią się wzdęcia i gazy należy pić 1/4 szklanki soku rozcieńczoną z 1/4 szklanki wody.

 Picie soku z buraka surowego i z kiszonych buraków  należy zacząć od małych ilości,  to pozwoli na powolne oczyszczenie  organizmu i  rozpuszczenie kamieni (zwłaszcza osoby  z podejrzeniem  kamieni  w nerkach powinny ostrożnie go  dawkować) .



Osoby chore na cukrzycę, z osłabioną, chorą trzustką  nie powinny  jeść buraków ani pić soku

Znany uzdrowiciel Genadij Małachow zaleca stosowanie następującej recepty obniżenie ciśnienia:
- starty na tarce korzeń chrzanu należy zalać zimną wodą i pozostawić na noc,
- rano do chrzanu należy dodać pół szklanki soku marchwi i pół szklanki soku z buraka ćwikłowego,
- można dodać sok z połówki cytryny i miodu do smaku - miód dobrze wiąże ze sobą zmieszane składniki.
Mieszankę należy spożywać dwa razy dziennie po jednej łyżce stołowej na 30-40 minut przed jedzeniem.

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

Witaj Margeta,
Zapoznałem się z Twoim artykułem o burakach :).
Interesuje mnie jeden wpis. Piszesz, że nie poleca się soku z buraków kiszonych osobą z problemami trzustki.
Czy mógłbym dowiedzieć się coś więcej?
Z artykułów które odnalazłem w internecie wręcz jest dla takich osób polecany.
Przeszedłem kilka razy zapalenie trzustki i wątroby. Czy powinienem wykluczyć buraki, kapustę kiszona i soki z nich?
Dziękuję za odpowiedź
Pozdrawiam
Jerzy