środa, 2 marca 2011

WINNY OCET JABŁKOWY

   -   naturalny  pożeracz  tłuszczu .

Ocet  jabłkowy  od  dawnych  lat  był   stosowany  jako  cudowny   środek 
odchudzający   i   odtruwający  organizm . 
Stosowany  w  medycynie  ludowej  ze  względu  na  dużą  zawartość  potasu  i  innych  pierwiastków .
Działa  zapobiegawczo  i  leczniczo  przy  ogólnym  wyczerpaniu ,  zaburzeniach  trawienia ,
w  dolegliwościach  reumatycznych ,  przy  przeziębianiu ,  bólach   i  zawrotach  głowy ,
bólu  gardła ,  przy  otyłości ,  chorobach  skóry  i  żylakach .


 Ocet  jabłkowy  otwiera  drzwi „ komórek  tłuszczowych  "
i  opróżnia  je  ze  szpecącego  cię  tłuszczu . 
Usunięte   złogi    tłuszczu  przemieszczają   się  do  mięśni ,  gdzie  ulegają    spalaniu  .
W  sposób  biologiczny  ,  zgodny  z  naturą   oczyszcza  organizm  z  toksyn , 
usuwa   złogi  tłuszczu  nagromadzonego  na  brzuchu ,  biodrach ,  pośladkach  i  udach  ,
hamuje  również rozwój  nowych  komórek  tłuszczowych  .

              Ocet  winny  jabłkowy - przygotowanie
Skórki  z   jabłek  wkładamy   do  szklanego naczynia ,  zalewamy  posłodzoną  ,
 przegotowaną  wodą  (  w  proporcji 1  łyżka  cukru  na  szklankę  wody ).
 Naczynie   zawiązujemy  podwójnie  złożoną    gazą  ,  możemy  dodać  garść  rodzynek
  zostawiamy  na długie   tygodnie  w ciepłym i zaciemnionym miejscu.  Zawartość należy  od  czasu  do  czasu  mieszać drewnianą łyżką  i napowietrzając .  Gdy  ustanie fermentacja i płyn będzie miał kwaśny smak i specyficzny kwaśny  zapach, przecedzamy przez podwójnie złożoną  gazę, zlewamy do butelek, szczelnie zamykamy i przechowujemy w chłodnym miejscu w celu sklarowania płynu.

Ocet  winny  biały  dodaje  się  do  sosów białych ,  śmietanowych ,
jasnych  sałat  i  warzyw  oraz  do  drobiu  i  indyka .

Ocet  czerwony
  robimy  z  czerwonych  owoców  np.  z  wiśni .
Jest  dobry  do  czerwonego  mięsa ,  ciemnych  warzyw  i  sałat  mieszanych .


 Napój    na  bazie  winnego  octu  jabłkowego
( uspokaja ,  wycisza ,  zagłusza  apetyt )    ( 19  kalorii  )

       -      szklanka  wody
       -      2  łyżki  octu  jabłkowego ,
       -      płaska  łyżeczka  miodu ,
       -      sok  z cytryny

         Pić  na  czczo .
    Przeciwwskazania    chory  żołądek  .
Jeżeli  zależy  nam  na   szybkim  pozbyciu  się  zbędnych  kilogramów , 
 możemy  wypijać  łyżkę  octu  przed  każdym  posiłkiem .
  Osobom  mającym   problemy  z  codziennym   wypiciem  octu  jabłkowego ,
podpowiem  że  są  dostępne  kapsułki   z  winnego  octu  jabłkowego .

        Ocet  winny   nadaje  się  jako  świetna  przyprawa  do  surówek ,  sałatek  i  do  barszczu .
         Można  robić  z  niego  okłady  i  stosować  do  płukania  gardła .

2 komentarze:

Anonimowy pisze...

tak popieram dobrze zrobiony i trzymany w odpowiedniej temperaturze po zlaniu ma cudowne właściwości ....

Anonimowy pisze...

http://kwejk.pl/obrazek/1513790/nazywam-si%C4%99-winny.html