- naturalny pożeracz tłuszczu .
Ocet jabłkowy od dawnych lat był stosowany jako cudowny środek
odchudzający i odtruwający organizm .
Stosowany w medycynie ludowej ze względu na dużą zawartość potasu i innych pierwiastków .
Działa zapobiegawczo i leczniczo przy ogólnym wyczerpaniu , zaburzeniach trawienia ,
w dolegliwościach reumatycznych , przy przeziębianiu , bólach i zawrotach głowy ,
bólu gardła , przy otyłości , chorobach skóry i żylakach .
Ocet jabłkowy otwiera drzwi „ komórek tłuszczowych "
i opróżnia je ze szpecącego cię tłuszczu .
Usunięte złogi tłuszczu przemieszczają się do mięśni , gdzie ulegają spalaniu .
W sposób biologiczny , zgodny z naturą oczyszcza organizm z toksyn ,
usuwa złogi tłuszczu nagromadzonego na brzuchu , biodrach , pośladkach i udach ,
hamuje również rozwój nowych komórek tłuszczowych .
Ocet winny jabłkowy - przygotowanie
Skórki z jabłek wkładamy do szklanego naczynia , zalewamy posłodzoną ,
przegotowaną wodą ( w proporcji 1 łyżka cukru na szklankę wody ).
Naczynie zawiązujemy podwójnie złożoną gazą , możemy dodać garść rodzynek
zostawiamy na długie tygodnie w ciepłym i zaciemnionym miejscu. Zawartość należy od czasu do czasu mieszać drewnianą łyżką i napowietrzając . Gdy ustanie fermentacja i płyn będzie miał kwaśny smak i specyficzny kwaśny zapach, przecedzamy przez podwójnie złożoną gazę, zlewamy do butelek, szczelnie zamykamy i przechowujemy w chłodnym miejscu w celu sklarowania płynu.
Ocet winny biały dodaje się do sosów białych , śmietanowych ,
jasnych sałat i warzyw.
Ocet czerwony robimy z czerwonych owoców np. z wiśni .
Jest dobry do ciemnych warzyw i sałat mieszanych .
Napój na bazie winnego octu jabłkowego
( uspokaja , wycisza , zagłusza apetyt ) ( 19 kalorii )
- szklanka wody
- 2 łyżki octu jabłkowego ,
- płaska łyżeczka miodu ,
- sok z cytryny
Pić na czczo .
Przeciwwskazania chory żołądek .
Jeżeli zależy nam na szybkim pozbyciu się zbędnych kilogramów ,
możemy wypijać łyżkę octu przed każdym posiłkiem .
Osobom mającym problemy z codziennym wypiciem octu jabłkowego ,
podpowiem że są dostępne kapsułki z winnego octu jabłkowego .
Ocet winny nadaje się jako świetna przyprawa do surówek , sałatek i do barszczu .
Można robić z niego okłady i stosować do płukania gardła .
2 komentarze:
tak popieram dobrze zrobiony i trzymany w odpowiedniej temperaturze po zlaniu ma cudowne właściwości ....
http://kwejk.pl/obrazek/1513790/nazywam-si%C4%99-winny.html
Prześlij komentarz