niedziela, 3 lipca 2011

Chrup groszek

 Groszek zielony należy do roślin motylkowych.Jest to roślina jednoroczna, występuje w wielu odmianach, różniących się smakiem , wielkością,i walorami odżywczymi.Ma lekkostrawne,soczyste, delikatne o słodkawym smaku ziarenka.
Groszek zawiera minerały :sód, potas, magnez, wapń,żelazo, cynk, jod,mangan, kobalt, miedź, fluor, fosfor i chlor a także witaminy: E,K, B1, B2, B6, C. Groszek wpływa na utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej, działa odkwaszająco na organizm, ponieważ zawiera kwas nikotynowy, foliowy i biotynę.

Młody  zielony groszek można spożywać na surowo.
Nadaje się do zup, sałatek i i potraw warzywnych. Surowy,nieprzetworzony groszek jest nietrwały, więc nie nadaje się do długiego przechowywania. Możemy go konserwować i zamrażać, by cały rok cieszyć się jego smakiem.




2 komentarze:

jadwiga pisze...

skoro taki zdrowy jutro musze kupić świeży, pozdrawiam
j

Anonimowy pisze...

Świeży groszek bez dwóch zdań jest najlepszy:)
Hurghada35