poniedziałek, 23 maja 2011

Błonnik pokarmowy

Błonnik  to  części  roślin ,  których  organizm  nie  trawi  i  w  niewiele
                                             zmienionej  formie  wydala ,
                                             ale    posiada  właściwości  mające  korzystny  wpływ  na  organizm . Działa   w  organizmie  jak  szczotka ,  która  usuwa   z  przewodu  pokarmowego  zbędne  resztki .
 Błonnik  pobudza  ruch  robaczkowy  jelit  i  przyspiesza  przesuwanie  pokarmu .
Ma  właściwości  adsorpcji  wody  i  oleju ,   dlatego  przyjmując  błonnik  należy  pamiętać 
o  wypiciu  ok. 2  litrów  wody  dziennie .
                 Dieta  wysoko błonnikowa   zalecana  jest :
     -przy  chorobach  m.in.  : cukrzyca ,  otyłość ,  miażdżyca  i  kamica  żółciowa .
     -pomaga  w  zaparciach  i  biegunce,
     -obniża  poziom  cholesterolu  i  trójglicerydów,
     -stabilizuje  poziom  glukozy  we  krwi ,
       -daje  uczucie  sytości   -
      -oczyszcza  organizm  ze  szkodliwych   substancji ,
                                                 toksyn  i  metali  ciężkich .
   

     Przeciwwskazaniem do stosowania diety  bogatej  w  błonnik  są m.in. stany zapalne żołądka,
   trzustki, dróg żółciowych i jelit, stany niedoboru białka i składników mineralnych
   nieżyty przewodu pokarmowego, choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy oraz choroby zakaźne .

              Wg Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dzienne spożycie błonnika powinno
              wynosić 20-40 g.

       Bogatym   źródłem błonnika pokarmowego są m.in. warzywa, owoce, produkty zbożowe
            (otręby zbożowe,  musli ,kasze, naturalne płatki zbożowe, niełuskany ryż,
               pieczywo razowe i pełnoziarniste)    i nasiona roślin strączkowych .

Brak komentarzy: