Błonnik to części roślin , których organizm nie trawi i w niewiele
zmienionej formie wydala ,
ale posiada właściwości mające korzystny wpływ na organizm . Działa w organizmie jak szczotka , która usuwa z przewodu pokarmowego zbędne resztki .
Błonnik pobudza ruch robaczkowy jelit i przyspiesza przesuwanie pokarmu .
Ma właściwości adsorpcji wody i oleju , dlatego przyjmując błonnik należy pamiętać
o wypiciu ok. 2 litrów wody dziennie .
Dieta wysoko błonnikowa zalecana jest :
-przy chorobach m.in. : cukrzyca , otyłość , miażdżyca i kamica żółciowa .
-pomaga w zaparciach i biegunce,
-obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów,
-stabilizuje poziom glukozy we krwi ,
-daje uczucie sytości -
-oczyszcza organizm ze szkodliwych substancji ,
toksyn i metali ciężkich .
Przeciwwskazaniem do stosowania diety bogatej w błonnik są m.in. stany zapalne żołądka,
trzustki, dróg żółciowych i jelit, stany niedoboru białka i składników mineralnych
nieżyty przewodu pokarmowego, choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy oraz choroby zakaźne .
Wg Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dzienne spożycie błonnika powinno
wynosić 20-40 g.
Bogatym źródłem błonnika pokarmowego są m.in. warzywa, owoce, produkty zbożowe
(otręby zbożowe, musli ,kasze, naturalne płatki zbożowe, niełuskany ryż,
pieczywo razowe i pełnoziarniste) i nasiona roślin strączkowych .
zmienionej formie wydala ,
ale posiada właściwości mające korzystny wpływ na organizm . Działa w organizmie jak szczotka , która usuwa z przewodu pokarmowego zbędne resztki .
Błonnik pobudza ruch robaczkowy jelit i przyspiesza przesuwanie pokarmu .
Ma właściwości adsorpcji wody i oleju , dlatego przyjmując błonnik należy pamiętać
o wypiciu ok. 2 litrów wody dziennie .
Dieta wysoko błonnikowa zalecana jest :
-przy chorobach m.in. : cukrzyca , otyłość , miażdżyca i kamica żółciowa .
-pomaga w zaparciach i biegunce,
-obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów,
-stabilizuje poziom glukozy we krwi ,
-daje uczucie sytości -
-oczyszcza organizm ze szkodliwych substancji ,
toksyn i metali ciężkich .
Przeciwwskazaniem do stosowania diety bogatej w błonnik są m.in. stany zapalne żołądka,
trzustki, dróg żółciowych i jelit, stany niedoboru białka i składników mineralnych
nieżyty przewodu pokarmowego, choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy oraz choroby zakaźne .
Wg Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dzienne spożycie błonnika powinno
wynosić 20-40 g.
Bogatym źródłem błonnika pokarmowego są m.in. warzywa, owoce, produkty zbożowe
(otręby zbożowe, musli ,kasze, naturalne płatki zbożowe, niełuskany ryż,
pieczywo razowe i pełnoziarniste) i nasiona roślin strączkowych .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz