Brokuły
zawierają duże ilości błonnika , są niskokaloryczne, mają działanie antynowotworowe i wspomagają układ immunologiczny.
Są cennym źródłem wapnia, potasu i żelaza. Zawierają znaczne ilości witaminy C.
Dlatego nie powinno ich zbraknąć w naszej diecie a szczególnie wegańskiej ( duże ilości wapnia ).
BURACZKI ĆWIKŁOWE
pobudzają apetyt , są lekkostrawne ,
działają odkwaszająco .
Najcenniejszym składnikiem jest betamina - silny antyutleniacz, pomagający zachować zdrową,
młodą skórę i chroniący przed nowotworami .
Białko zakwasza organizm i dlatego dla równowagi wskazane są jarzynki z buraczków.
To również cenne źródło kwasu foliowego , tak często brakującego kobietom .
Witamina ta łagodzi depresję ,jest bardzo potrzebna kobietom w ciąży - sprzyja
prawidłowemu rozwojowi płodu .
Ponadto sok buraczany czterokrotnie zwiększa przyswajanie tlenu przez komórki .
Dlatego po wypiciu szklanki soku możemy dłużej ćwiczyć , bez uczucia zmęczenia .
Botwinka ( liście i ogonki )zawiera spore ilości wapnia , sodu , potasu, magnezu i żelaza .
Składniki te równoważą gospodarkę kwasowo- zasadową i utrzymują nas w dobrym nastroju .
Kolor buraczkom nadają antycyjany- silne przeciwutleniacze chroniące nas przed chorobami
nowotworowymi i przed starzeniem się .
CHRZAN - oprócz walorów smakowych dostarcza nam
witaminy C dwa razy więcej niż cytryna .
Działa bakteriobójczo i grzybobójczo , przyspiesza metabolizm ,
pobudzając wydzielanie kwasów trawiennych .
Zalecany jest osobom cierpiącym na kamicę nerkową .
Jest pomocny przy niestrawności i nad kwasowości . Wspomaga serce .
RZODKIEWKA - jest bogata w spore ilości żelaza ,
wapń , siarkę i magnez oraz w witaminy C,B1, B2 , PP.
Pochodzi z Chin .
Jest wiele odmian rzodkiewek, różnią się od siebie kolorem,
kształtem i wyrazistością smaku .
OGÓRKI zawierają potas , fosfor , magnez , sód ,
witaminę Ci witaminy z grupy B, kwas foliowy .
Wpływają korzystnie na trawienie , usuwają nadmiar wody z organizmu ,
dlatego są wskazane dla osób odchudzających się .
Zawierają enzym - askorbinazę który powoduje rozkład witaminy C .
Dlatego nie należy łączyć surowego ogórka z innymi warzywami zwłaszcza
z pomidorem i papryką ,ponieważ w połączeniu ilość witaminy C spada do zera .
Enzym ten jednak traci swoje właściwości w środowisku kwaśnym , podczas kiszenia i konserwowania .
Z surowych ogórków najlepiej jest robić mizerię.
POMIDORY - pochodzą z Ameryki .
To smaczne i bogate w witaminy A, B1, B2, B6 PP, i C
a także w minerały : potas , magnez, fosfor, żelazo , wapń i sód .
Keczup im dłużej gotowany tym więcej zawiera LIKOPENU ,
który działa przeciw nowotworowo, chroni serce przed zawałem ,
zapobiega przed wylewem i przed cukrzycą .
Likopen przetworach pomidorowych ( keczup , koncentrat ,przecier )
łatwiej się rozpuszcza w tłuszczach i jest lepiej przyswajalny niż ten z surowych pomidorów .
zawierają duże ilości błonnika , są niskokaloryczne, mają działanie antynowotworowe i wspomagają układ immunologiczny.
Są cennym źródłem wapnia, potasu i żelaza. Zawierają znaczne ilości witaminy C.
Dlatego nie powinno ich zbraknąć w naszej diecie a szczególnie wegańskiej ( duże ilości wapnia ).
BURACZKI ĆWIKŁOWE
pobudzają apetyt , są lekkostrawne ,
działają odkwaszająco .
Najcenniejszym składnikiem jest betamina - silny antyutleniacz, pomagający zachować zdrową,
młodą skórę i chroniący przed nowotworami .
Białko zakwasza organizm i dlatego dla równowagi wskazane są jarzynki z buraczków.
To również cenne źródło kwasu foliowego , tak często brakującego kobietom .
Witamina ta łagodzi depresję ,jest bardzo potrzebna kobietom w ciąży - sprzyja
prawidłowemu rozwojowi płodu .
Ponadto sok buraczany czterokrotnie zwiększa przyswajanie tlenu przez komórki .
Dlatego po wypiciu szklanki soku możemy dłużej ćwiczyć , bez uczucia zmęczenia .
Botwinka ( liście i ogonki )zawiera spore ilości wapnia , sodu , potasu, magnezu i żelaza .
Składniki te równoważą gospodarkę kwasowo- zasadową i utrzymują nas w dobrym nastroju .
Kolor buraczkom nadają antycyjany- silne przeciwutleniacze chroniące nas przed chorobami
nowotworowymi i przed starzeniem się .
CHRZAN - oprócz walorów smakowych dostarcza nam
witaminy C dwa razy więcej niż cytryna .
Działa bakteriobójczo i grzybobójczo , przyspiesza metabolizm ,
pobudzając wydzielanie kwasów trawiennych .
Zalecany jest osobom cierpiącym na kamicę nerkową .
Jest pomocny przy niestrawności i nad kwasowości . Wspomaga serce .
RZODKIEWKA - jest bogata w spore ilości żelaza ,
wapń , siarkę i magnez oraz w witaminy C,B1, B2 , PP.
Pochodzi z Chin .
Jest wiele odmian rzodkiewek, różnią się od siebie kolorem,
kształtem i wyrazistością smaku .
OGÓRKI zawierają potas , fosfor , magnez , sód ,
witaminę Ci witaminy z grupy B, kwas foliowy .
Wpływają korzystnie na trawienie , usuwają nadmiar wody z organizmu ,
dlatego są wskazane dla osób odchudzających się .
Zawierają enzym - askorbinazę który powoduje rozkład witaminy C .
Dlatego nie należy łączyć surowego ogórka z innymi warzywami zwłaszcza
z pomidorem i papryką ,ponieważ w połączeniu ilość witaminy C spada do zera .
Enzym ten jednak traci swoje właściwości w środowisku kwaśnym , podczas kiszenia i konserwowania .
Z surowych ogórków najlepiej jest robić mizerię.
POMIDORY - pochodzą z Ameryki .
To smaczne i bogate w witaminy A, B1, B2, B6 PP, i C
a także w minerały : potas , magnez, fosfor, żelazo , wapń i sód .
Keczup im dłużej gotowany tym więcej zawiera LIKOPENU ,
który działa przeciw nowotworowo, chroni serce przed zawałem ,
zapobiega przed wylewem i przed cukrzycą .
Likopen przetworach pomidorowych ( keczup , koncentrat ,przecier )
łatwiej się rozpuszcza w tłuszczach i jest lepiej przyswajalny niż ten z surowych pomidorów .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz