wtorek, 28 czerwca 2011

WITAMINY W WARZYWACH

   Brokuły 
 zawierają duże ilości błonnika , są niskokaloryczne, mają działanie antynowotworowe  i wspomagają układ immunologiczny.
 Są cennym źródłem wapnia, potasu i żelaza. Zawierają  znaczne ilości witaminy C.
 Dlatego nie powinno ich zbraknąć w naszej diecie a szczególnie wegańskiej ( duże ilości wapnia ).
     BURACZKI ĆWIKŁOWE
       pobudzają  apetyt , są  lekkostrawne ,
       działają odkwaszająco .

Najcenniejszym składnikiem jest betamina - silny antyutleniacz, pomagający zachować zdrową,
młodą skórę i  chroniący  przed nowotworami .
Białko zakwasza organizm i dlatego  dla równowagi  wskazane są  jarzynki z buraczków.
To  również  cenne źródło kwasu foliowego , tak często brakującego kobietom .
Witamina ta łagodzi depresję ,jest bardzo potrzebna kobietom w ciąży - sprzyja
 prawidłowemu rozwojowi płodu .
Ponadto sok  buraczany czterokrotnie zwiększa przyswajanie tlenu przez komórki .
Dlatego po wypiciu szklanki soku możemy dłużej ćwiczyć , bez uczucia zmęczenia .
Botwinka ( liście i  ogonki )zawiera spore  ilości wapnia , sodu , potasu, magnezu i  żelaza .
 Składniki te równoważą gospodarkę kwasowo- zasadową  i utrzymują nas w dobrym nastroju .
Kolor buraczkom nadają  antycyjany- silne przeciwutleniacze chroniące nas przed chorobami
nowotworowymi  i przed starzeniem się .
                   
                                               CHRZAN  -  oprócz walorów smakowych dostarcza nam
                                                witaminy C dwa razy więcej niż cytryna .
Działa bakteriobójczo i grzybobójczo , przyspiesza metabolizm ,
pobudzając wydzielanie kwasów trawiennych .
Zalecany jest osobom cierpiącym na kamicę nerkową .
Jest pomocny przy niestrawności i nad kwasowości . Wspomaga serce .


        RZODKIEWKA  - jest bogata w spore ilości żelaza ,
                wapń , siarkę i magnez oraz w witaminy C,B1, B2 , PP.
                 Pochodzi z Chin .
         Jest wiele odmian rzodkiewek, różnią się od siebie kolorem,
        kształtem i wyrazistością smaku .


                                                OGÓRKI   zawierają potas , fosfor , magnez , sód ,
                                                 witaminę Ci witaminy z grupy B, kwas foliowy .
 Wpływają korzystnie na trawienie , usuwają nadmiar wody z organizmu ,
 dlatego są wskazane dla osób odchudzających się .
Zawierają enzym - askorbinazę   który powoduje rozkład witaminy C .
Dlatego nie należy łączyć surowego ogórka z innymi warzywami zwłaszcza
 z pomidorem i papryką  ,ponieważ w połączeniu ilość witaminy C  spada do zera .
Enzym ten jednak traci swoje właściwości  w środowisku kwaśnym , podczas kiszenia i konserwowania .
Z surowych  ogórków najlepiej  jest robić mizerię.

                                                POMIDORY       - pochodzą z Ameryki .
To smaczne i bogate w  witaminy A, B1, B2, B6 PP, i C
a także w minerały : potas , magnez, fosfor, żelazo , wapń i sód .
                                              Keczup     im dłużej gotowany tym więcej zawiera LIKOPENU ,
który działa przeciw nowotworowo, chroni serce przed zawałem ,
zapobiega przed  wylewem  i przed  cukrzycą  .
Likopen przetworach pomidorowych ( keczup , koncentrat ,przecier )
 łatwiej się rozpuszcza w tłuszczach i jest lepiej przyswajalny niż ten z surowych pomidorów .

Brak komentarzy: