WITAMINY pełnią bardzo ważną rolę w naszym organizmie.
Zarówno brak jakiejkolwiek z nich, bądź jej nadmiar (jeśli stan ten trwa długo)
wpływa niekorzystnie na nasz ustrój.
Witaminy biorą udział w wielu procesach życiowych ,decydując
o jego sprawności fizycznej , umysłowej oraz odpornościowej.
Osiągnięcia globalnej cywilizacji, nauki i przemysłu ,narzuca nam pewien styl życia.
Prawa ekonomii, decydują o tym co jemy , w jaki sposób się leczymy.
Przez ostatnie sto lat żywność produkuje przemysł. By utrzymać świeżość
i zdolność przechowania , potrzebne są konserwanty , emulgatory ,
zagęszczacze , antyoksydanty i barwniki .
Są to w większości sztuczne produkty ,czyniące spustoszenie w organizmie.
Dochodzi do tego życie w pośpiechu, stresie, leczenie antybiotykami oraz moda na " szybkie posiłki"(przygotowane z wysoko przetworzonych produktów spożywczych , przez co pozbawionych wszelkich mikroelementów).
O naszym zdrowiu i samopoczuciu decydują niezliczone procesy biochemiczne i fizykochemiczne ,które zachodzą w bilionach komórek.
Dlatego należy dbać o dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości witamin i minerałów,
by niwelować zmiany.
My jako konsumenci powinniśmy zwracać uwagę jakie produkty i gdzie kupujemy.
Czytajmy dokładnie etykiety, zwracając uwagę datę przydatności do spożycia i skład.
Warto również przeczytać tabelę wartości odżywczej, znajdziesz tu informację o zawartości białka, węglowodanów, tłuszczu i o kaloryczności.
Unikajmy produktów zawierających dodatki spożywcze (w celu polepszenia smaku ): glutaminian sodu, inozynian disodowy, quanylan disodowy ( otrzymywany z suszonych ryb i glonów).
Tłuszcze trans (tłuszcze utwardzone lub uwodornione lub cukiernicze) są nie zdrowe i sprzyjają powstawaniu tkanki tłuszczowej na brzuchu.
Zarówno brak jakiejkolwiek z nich, bądź jej nadmiar (jeśli stan ten trwa długo)
wpływa niekorzystnie na nasz ustrój.
Witaminy biorą udział w wielu procesach życiowych ,decydując
o jego sprawności fizycznej , umysłowej oraz odpornościowej.
Osiągnięcia globalnej cywilizacji, nauki i przemysłu ,narzuca nam pewien styl życia.
Prawa ekonomii, decydują o tym co jemy , w jaki sposób się leczymy.
Przez ostatnie sto lat żywność produkuje przemysł. By utrzymać świeżość
i zdolność przechowania , potrzebne są konserwanty , emulgatory ,
zagęszczacze , antyoksydanty i barwniki .
Są to w większości sztuczne produkty ,czyniące spustoszenie w organizmie.
Dochodzi do tego życie w pośpiechu, stresie, leczenie antybiotykami oraz moda na " szybkie posiłki"(przygotowane z wysoko przetworzonych produktów spożywczych , przez co pozbawionych wszelkich mikroelementów).
O naszym zdrowiu i samopoczuciu decydują niezliczone procesy biochemiczne i fizykochemiczne ,które zachodzą w bilionach komórek.
Dlatego należy dbać o dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości witamin i minerałów,
by niwelować zmiany.
My jako konsumenci powinniśmy zwracać uwagę jakie produkty i gdzie kupujemy.
Czytajmy dokładnie etykiety, zwracając uwagę datę przydatności do spożycia i skład.
Warto również przeczytać tabelę wartości odżywczej, znajdziesz tu informację o zawartości białka, węglowodanów, tłuszczu i o kaloryczności.
Unikajmy produktów zawierających dodatki spożywcze (w celu polepszenia smaku ): glutaminian sodu, inozynian disodowy, quanylan disodowy ( otrzymywany z suszonych ryb i glonów).
Tłuszcze trans (tłuszcze utwardzone lub uwodornione lub cukiernicze) są nie zdrowe i sprzyjają powstawaniu tkanki tłuszczowej na brzuchu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz