wtorek, 2 sierpnia 2011

Warto wiedzieć

                     ***   #   ***

Powinniśmy  jeść   często ,  małe  porcje .
Przerwy  między  posiłkami   powinny wynosić  3 - 4 godz..
Jeżeli  przerwa  trwa  ponad  6  godzin  organizm   wygładza  się ,
 mózg  głodnieje .
 Po  takiej  przerwie  nie  możemy  nakarmić  organizmu ,
opychamy  się  ciągle  czując  uczucie  głodu  .
  Impuls  że  jesteśmy  najedzeni dociera  do  mózgu    po 15-  20  minutach ,
ale  wtedy  już  nasz  żołądek   jest  przepełniony .
   

                               ***   #   ***

Duża  ilość  zjedzonych  węglowodanów powoduje , 
         że  trzustka  wyrzuca  insulinę
          i  napędza  w  ten  sposób  nasz  apetyt .
 Dlatego  należy  łączyć  węglowodany  z  dużą  porcją  warzyw .

                                ***  #   * **

Staraj  się  jeść  warzywa  blanszowane  lub  gotowane  ,
które powinny stanowić 2/3 spożywanych,
 warzywa  surowe  powinny   stanowić  1/3 część  spożywanych .
 
                               **  *  #  ***

Nie  przejadaj  się  -  wstawaj  od  stołu  z  lekkim
  uczuciem  niedojedzenia .

                                ** *  #  ***
 Jedz powoli  , dokładnie  przeżuwając .
  Mózg  dopiero  po  15  min . reaguje  na  jedzenie ,
  "dowiaduje  się "  że  organizm  jest  syty .

                                **  *  #  ***


Staraj  się  jeść  jak  najwięcej  ciepłych  posiłków,
 pamiętaj  zwłaszcza zimą  o  ciepłych  śniadaniach.
  Nie  popijaj  posiłków  !
     Szczególnie  po  ciepłych  posiłkach  ,
      zwłaszcza  po tłustych  nie  pij  zimnych płynów  .


                              ** *   #  ***

Jedz  wolno  dokładnie  przeżuwaj  !   
Jedzenie  w  pośpiechu , niedokładnie  pogryzionego 
pokarmu jest  niezdrowe  i  powoduje  wzdęcia .

                                       ** *    #    * **

1 komentarz:

jadwiga pisze...

Swięta racja, pozdrawiam, j