piątek, 18 listopada 2011

Kostka gorzkiej czekolady

Wszyscy wiemy że czekolada pobudza, dodaje energii i poprawia nastrój,
niemalże jak antydepresant.
 Czekolada i kakao od lat poddawane są intensywnym badaniom.
Naukowcy z Bostonu dowodzą, że czekolada gorzka spożywana
w rozsądnych ilościach pozytywnie wpływa na zdrowie człowieka:
zmniejsza ryzyko występowania chorób nowotworowych, serca,
łagodzi przewlekły kaszel i bóle reumatyczne, obniża poziom złego
cholesterolu, pobudza układ odpornościowy i zapobiega starzeniu skóry.
Jest chętnie wykorzystywana w kosmetyce.
Zjedzenie czekolady sprzyja wydzielaniu endorfin, czyli hormonów szczęścia,
a zawartość magnezu  łagodzi skutki huśtawki nastroju.
 Zwolennicy czekolady tłumaczą swoją  słabość do czekolady jej zbawiennym
wpływem zarówno na zdrowie jak i psychikę.
 Dietetycy zalecają tabliczkę gorzkiej  czekolady.
Zawiera ona bowiem  ponad 75 % kakao, niewielki dodatek cukru,
ponadto większą zawartość magnezu i polifenoli.

Warto pamiętać, że wartość dobroczynnych właściwości 
spada wraz z ilością i częstotliwością spożytej porcji.

Brak komentarzy: