Wszyscy wiemy że czekolada pobudza, dodaje energii i poprawia nastrój,
niemalże jak antydepresant.
Czekolada i kakao od lat poddawane są intensywnym badaniom.
Naukowcy z Bostonu dowodzą, że czekolada gorzka spożywana
w rozsądnych ilościach pozytywnie wpływa na zdrowie człowieka:
zmniejsza ryzyko występowania chorób nowotworowych, serca,
łagodzi przewlekły kaszel i bóle reumatyczne, obniża poziom złego
cholesterolu, pobudza układ odpornościowy i zapobiega starzeniu skóry.
Jest chętnie wykorzystywana w kosmetyce.
Zjedzenie czekolady sprzyja wydzielaniu endorfin, czyli hormonów szczęścia,
a zawartość magnezu łagodzi skutki huśtawki nastroju.
Zwolennicy czekolady tłumaczą swoją słabość do czekolady jej zbawiennym
wpływem zarówno na zdrowie jak i psychikę.
Dietetycy zalecają tabliczkę gorzkiej czekolady.
Zawiera ona bowiem ponad 75 % kakao, niewielki dodatek cukru,
ponadto większą zawartość magnezu i polifenoli.
Warto pamiętać, że wartość dobroczynnych właściwości
spada wraz z ilością i częstotliwością spożytej porcji.
niemalże jak antydepresant.
Czekolada i kakao od lat poddawane są intensywnym badaniom.
Naukowcy z Bostonu dowodzą, że czekolada gorzka spożywana
w rozsądnych ilościach pozytywnie wpływa na zdrowie człowieka:
zmniejsza ryzyko występowania chorób nowotworowych, serca,
łagodzi przewlekły kaszel i bóle reumatyczne, obniża poziom złego
cholesterolu, pobudza układ odpornościowy i zapobiega starzeniu skóry.
Jest chętnie wykorzystywana w kosmetyce.
Zjedzenie czekolady sprzyja wydzielaniu endorfin, czyli hormonów szczęścia,
a zawartość magnezu łagodzi skutki huśtawki nastroju.
Zwolennicy czekolady tłumaczą swoją słabość do czekolady jej zbawiennym
wpływem zarówno na zdrowie jak i psychikę.
Dietetycy zalecają tabliczkę gorzkiej czekolady.
Zawiera ona bowiem ponad 75 % kakao, niewielki dodatek cukru,
ponadto większą zawartość magnezu i polifenoli.
Warto pamiętać, że wartość dobroczynnych właściwości
spada wraz z ilością i częstotliwością spożytej porcji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz