Głóg należy do rodziny różowatych. To cieniste krzewy lub niewysokie drzewa, wiosną okrywające się licznymi drobnymi kwiatami, które jesienią przeobrażają się w niezwykłe, czerwone owoce .
Owoce większości gatunków głogu nadają się do spożycia,
zwłaszcza na przetwory, są składnikiem mieszanek herbacianych,
stanowią ozdobę, pokarm dla ptaków, niektóre mają właściwości
lecznicze.
Roślina jest bogata w witaminę B, C i flawonoidy, które m.in. są odpowiedzialne za rozszerzanie naczyń krwionośnych i poprawiają krążenie. Wyciąg z kwiatostanu i owocu głogu chroni i wspomaga serce i układ krwionośny , wzmacnia mięsień sercowy, rozkurcza tętnice wieńcowe, działa przeciw zakrzepowo i przeciwmiażdżycowo, normuje ciśnienie tętnicze.
Suszone owoce działają moczopędnie i rozkurczowo.
Działa także uspokajająco i wzmacnia układ immunologiczny.
Jest stosowany leczniczo w chorobach takich jak miażdżyca, choroba wieńcowa,
nadciśnienie tętnicze, bezsenność.
Ekstrakt z głogu polecany jest zwłaszcza w początkowych stanach chorób serca, gdy jeszcze nie jest uzasadnione podawanie leków na receptę.
Głóg można pić, nie narażając się na jakiekolwiek działanie uboczne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz