środa, 18 stycznia 2012

Głóg


 Głóg należy do rodziny różowatych. To cieniste krzewy lub niewysokie drzewa, wiosną okrywające się licznymi drobnymi kwiatami, które jesienią przeobrażają się w niezwykłe, czerwone owoce . 
Owoce większości gatunków  głogu nadają się do spożycia,
zwłaszcza na przetwory,  są składnikiem  mieszanek herbacianych, 
stanowią ozdobę, pokarm dla ptaków, niektóre mają właściwości 
lecznicze.
Roślina jest bogata w witaminę B, C i flawonoidy, które m.in. są odpowiedzialne za rozszerzanie naczyń krwionośnych i poprawiają krążenie. Wyciąg z kwiatostanu i owocu głogu chroni  i wspomaga serce i układ krwionośny , wzmacnia mięsień sercowy,  rozkurcza tętnice wieńcowe, działa przeciw zakrzepowo i przeciwmiażdżycowo, normuje ciśnienie tętnicze.
Suszone owoce działają moczopędnie i rozkurczowo.
 Działa także uspokajająco i wzmacnia układ immunologiczny.
Jest stosowany leczniczo w chorobach  takich jak miażdżyca, choroba wieńcowa, 
nadciśnienie tętnicze, bezsenność.
 Ekstrakt z głogu polecany jest zwłaszcza w początkowych stanach chorób serca, gdy jeszcze nie jest uzasadnione  podawanie leków na receptę.

Głóg można pić, nie narażając się na jakiekolwiek działanie uboczne.



Brak komentarzy: