Homocysteina to toksyczna pochodna cysteiny. Jest to aminokwas który powstaje w organizmie w wyniku rozkładu białek w pożywieniu, w niewielkim stężeniu we krwi jest niegroźny dla zdrowia, wręcz potrzebny fizjologicznie Jednak jej podwyższony poziom stężenia we krwi stanowi zagrożenie dla serca i powoduje zwiększone ryzyko chorób układu krążenia. Zbyt duża ilość tego aminokwasu uszkadza wewnętrzną wyściółkę tętnic, sprzyja wykrzepianiu krwi i ułatwia przyczepianie się cząstkom cholesterolu do ścian tętnic. Nadmiar homocysteiny we krwi uszkadza naczynia krwionośne i powoduje zaburzenia krzepliwości krwi.
Skutkiem długotrwałego oddziaływania tej substancji na układ krwionośny jest postępująca miażdżyca oraz rosnące ryzyko zawału i udaru niedokrwiennego mózgu.
Niedobór wit. z grupy B wpływa na podwyższenie poziomu homocysteiny.
Badania wykazały, że przyjmowanie kwasu foliowego, witaminy B6 i B12 może obniżyć stężenie tego aminokwasu.
Na redukcję stężenia homocysteiny wpływa również błonnik zawarty w pełnych ziarnach, orzechach, warzywach i owocach.
Najlepszym źródłem kwasu foliowego są cytrusy, pomidory, szpinak, smażona papryka (czerwona, żółta, zielona i ostra ), cukinia, brokuły i kalafior.
Należy pamiętać o skarbnicy witamin z grupy B zawartej w kiełkach.
Kiełki pszenicy i ciecierzycy dostarczają wit. B12, ważnej dla wegerian i wegan.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz