sobota, 10 września 2022

warto wiedzieć


 sugestie
  Staraj  się  nie  łączyć  w  jednym  posiłku  białka  z  węglowodanami
  tzn .  mięsa  z   ziemniakami ,  z  kaszą, czy z  ryżem . 

                       *  #   *
  Staraj  się  jeść  warzywa  blanszowane  lub  gotowane  ,
 warzywa  surowe  powinny   stanowić  1/3 część  spożywanych .
 
                        *  #  *
Nie  przejadaj  się  -  wstawaj  od  stołu  z  lekkim   uczuciem  niedojedzenia .

                       *  #  *
 Jedz powoli  , dokładnie  przeżuwając .
  Mózg  dopiero  po  15  min . reaguje  na  jedzenie ,  "dowiaduje  się "  że  organizm  jest  syty .

                       *  #  *
Staraj  się  jeść  jak  najwięcej  ciepłych  posiłków,
 pamiętaj  zwłaszcza  o  cieplych  śniadaniach.
         
   ***   #   ***

Pieczywo najlepiej  przechowywać w plastikowym lub drewnianym pojemniku,
 zawinięte w lnianą ściereczkę .

Nie należy trzymać chleba  w folii, ponieważ brak powietrza i wilgoć powodują  szybki rozwój  pleśni.

Włożone do chlebaka jabłko lub połowa surowego ziemniaka przedłuży świeżość pieczywa.

Zarówno chleb jak i bułki można zamrozić.
Należy je przedtem owinąć w  folię spożywczą , by nie wchłonęło
 obcych zapachów i nie straciło aromatu.
 Zamrożone w odpowiedniej temp(. - 18 st.C), będzie się nadawało do spożycia.
 nawet po 3 miiesiącach .

Czerstwe pieczywo można odswieżyć (uwaga::można to robić tylko raz ).

 Skropione wodą można włożyć do piekarnika, bądź obsmażyć na patelni
.Dla polepszenia walorów smakowych dobrze jest  przed odswieżaniem natrzeć kromki czosnkiem.

 Czerstwe bułki możemy wykorzystać na zapiekanki , a suche na tartą bułkę

   ***   #   ***

 Pamiętaj ,  nie  należy  jeść  wieczorem  jabłek  ,  ponieważ   wytwarzają 
  dużo  kwasów  żołądkowych   i  po  chwili   czujemy  się   głodni   i  sięgamy  po  kanapkę .
       Wieczorem  lepiej  zjeść inny  owoc lub  warzywo .
           Jabłka  należy  jeść między  posiłkami .

                                      ***   #   ***

Duża  ilość  zjedzonych  węglowodanów powoduje ,  że  trzustka  wyrzuca  insulinę i  napędza  w  ten  sposób  nasz  apetyt .
 Dlatego  należy  łączyć  węglowodany  z  dużą  porcją  warzyw .
 
  
                                        ***   #   ***

Powinniśmy  jeść   często ,  male  porcje .
Przerwy  między  posilkami   powinny wynosić  3 - 4 godz..
Jeżeli  przerwa  trwa  ponad  6  godzin  organizm   wygładza  się ,
 mózg  głodnieje .
 Po  takiej  przerwie  nie  możemy  nakarmić  organizmu ,
opychamy  się  ciągle  czując  uczucie  głodu  .
  Impuls  że  jesteśmy  najedzeni dociera  do  mózgu    po 15-  20  minutach ,
ale  wtedy  już  nasz  żoladek   jest  przepełniony . 

   ***   #   ***

  Cukierki  miętowe  wcale  nie  odswieżają   przykrego  zapachu   z  ust
  a  jedynie  go  zagłuszają  .
Dostarczają    natomiast   bakteriom  cukru  ,  by  mogły  się  żywić .

                                        *  #  * 
  Jeżeli  używasz  płynów  do  płukania  ust  ,sprawdź  czy  nie  zawierają   alkoholu  . 
 Ponieważ alkohol  wysusza  ślinę , przesuszasz  usta  i  po krótkim czasie
 problem  wraca  ze  zdwojoną  siłą .

                                        *  #  *
  Żucie  gumy   bezcukrowej  po  posiłku  pobudza  wydzielanie  śliny
  i  pomaga  usunąć  resztki  pokarmu  .

Brak komentarzy: