sugestie
Staraj się nie łączyć w jednym posiłku białka z węglowodanami
tzn . mięsa z ziemniakami , z kaszą, czy z ryżem .
* # *
Staraj się jeść warzywa blanszowane lub gotowane ,
warzywa surowe powinny stanowić 1/3 część spożywanych .
* # *
Nie przejadaj się - wstawaj od stołu z lekkim uczuciem niedojedzenia .
* # *
Jedz powoli , dokładnie przeżuwając .
Mózg dopiero po 15 min . reaguje na jedzenie , "dowiaduje się " że organizm jest syty .
* # *
Staraj się jeść jak najwięcej ciepłych posiłków,
pamiętaj zwłaszcza o cieplych śniadaniach.
*** # ***
Pieczywo najlepiej przechowywać w plastikowym lub drewnianym pojemniku,
zawinięte w lnianą ściereczkę .
Nie należy trzymać chleba w folii, ponieważ brak powietrza i wilgoć powodują szybki rozwój pleśni.
Włożone do chlebaka jabłko lub połowa surowego ziemniaka przedłuży świeżość pieczywa.
Zarówno chleb jak i bułki można zamrozić.
Należy je przedtem owinąć w folię spożywczą , by nie wchłonęło
obcych zapachów i nie straciło aromatu.
Zamrożone w odpowiedniej temp(. - 18 st.C), będzie się nadawało do spożycia.
nawet po 3 miiesiącach .
Czerstwe pieczywo można odswieżyć (uwaga::można to robić tylko raz ).
Skropione wodą można włożyć do piekarnika, bądź obsmażyć na patelni
.Dla polepszenia walorów smakowych dobrze jest przed odswieżaniem natrzeć kromki czosnkiem.
Czerstwe bułki możemy wykorzystać na zapiekanki , a suche na tartą bułkę
*** # ***
zawinięte w lnianą ściereczkę .
Nie należy trzymać chleba w folii, ponieważ brak powietrza i wilgoć powodują szybki rozwój pleśni.
Włożone do chlebaka jabłko lub połowa surowego ziemniaka przedłuży świeżość pieczywa.
Zarówno chleb jak i bułki można zamrozić.
Należy je przedtem owinąć w folię spożywczą , by nie wchłonęło
obcych zapachów i nie straciło aromatu.
Zamrożone w odpowiedniej temp(. - 18 st.C), będzie się nadawało do spożycia.
nawet po 3 miiesiącach .
Czerstwe pieczywo można odswieżyć (uwaga::można to robić tylko raz ).
Skropione wodą można włożyć do piekarnika, bądź obsmażyć na patelni
.Dla polepszenia walorów smakowych dobrze jest przed odswieżaniem natrzeć kromki czosnkiem.
Czerstwe bułki możemy wykorzystać na zapiekanki , a suche na tartą bułkę
*** # ***
Pamiętaj , nie należy jeść wieczorem jabłek , ponieważ wytwarzają
dużo kwasów żołądkowych i po chwili czujemy się głodni i sięgamy po kanapkę .
Wieczorem lepiej zjeść inny owoc lub warzywo .
Jabłka należy jeść między posiłkami .
*** # ***
Duża ilość zjedzonych węglowodanów powoduje , że trzustka wyrzuca insulinę i napędza w ten sposób nasz apetyt .
Dlatego należy łączyć węglowodany z dużą porcją warzyw .
*** # ***
Powinniśmy jeść często , male porcje .
Przerwy między posilkami powinny wynosić 3 - 4 godz..
Jeżeli przerwa trwa ponad 6 godzin organizm wygładza się ,
mózg głodnieje .
Po takiej przerwie nie możemy nakarmić organizmu ,
opychamy się ciągle czując uczucie głodu .
Impuls że jesteśmy najedzeni dociera do mózgu po 15- 20 minutach ,
ale wtedy już nasz żoladek jest przepełniony .
*** # ***
Powinniśmy jeść często , male porcje .
Przerwy między posilkami powinny wynosić 3 - 4 godz..
Jeżeli przerwa trwa ponad 6 godzin organizm wygładza się ,
mózg głodnieje .
Po takiej przerwie nie możemy nakarmić organizmu ,
opychamy się ciągle czując uczucie głodu .
Impuls że jesteśmy najedzeni dociera do mózgu po 15- 20 minutach ,
ale wtedy już nasz żoladek jest przepełniony .
*** # ***
Cukierki miętowe wcale nie odswieżają przykrego zapachu z ust
a jedynie go zagłuszają .
Dostarczają natomiast bakteriom cukru , by mogły się żywić .
* # *
Jeżeli używasz płynów do płukania ust ,sprawdź czy nie zawierają alkoholu .
Ponieważ alkohol wysusza ślinę , przesuszasz usta i po krótkim czasie
problem wraca ze zdwojoną siłą .
* # *
Żucie gumy bezcukrowej po posiłku pobudza wydzielanie śliny
i pomaga usunąć resztki pokarmu .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz