środa, 11 maja 2011

Miód.

     Pszczoły krążąc miedzy kwiatami spijają odrobinę nektaru.
                                      Większość nektaru zabierają ze  sobą do ula i składają
w komórkach woskowych plastrów, by odżywiać nim młode pszczoły .
W procesie dojrzewania, po wyparowaniu wody płynny nektar zamienia się w MIÓD.

Miód posiada zadziwiające korzystne właściwości, ponieważ jest zasobny
w składniki odżywcze.
Jest naturalnym środkiem na złagodzenie bólu gardła, łagodzi kaszel,
jest pomocny przy zapaleniu krtani.
Miód zabija bakterie, przyspiesza gojenie ran i skaleczeń.
Działa przeciwzapalnie, regenerująco i przeciwbólowo.
Stosuje się go do leczenia oparzeń, odmrożeń skory, owrzodzeń, czyraków i wyprysków .

 Jest naturalnym środkiem przeczyszczającym .Dawniej był stosowany
w leczeniu rozmaitych dolegliwości żołądkowo - jelitowych.
Miód łagodzi bolesność i przyspiesza gojenie wrzodów .
Badania wykazały, że miód niszczy bakterię wywołującą większość wrzodów .

 Naukowcy stwierdzili, że sportowcy jedzący regularnie nawet małe ilości miodu,
osiągają lepsze wyniki .gdyż jest szybko działającym źródłem energii
i regeneruje zmęczone  mięśnie .

Miód zawiera nadtlenek wodoru i propolis związek pochodzący z nektaru,
który zabija bakterie.
Nawet w obecnych czasach jest używany do produkcji opatrunków
na trudno gojące się rany, impregnowanych miodem .
Miód używano nawet do leczenia zewnętrznej warstwy oka,
zapalenie spojówek, jęczmień  i oparzenia chemiczne.
Oparzenia pokryte miodem szybciej się goją i są mniej bolesne.

Miód reguluje wypróżnienia, dzięki wysokiemu stężeniu fruktozy.
Niestrawiona fruktoza stanowi pożywkę dla bakterii zasiedlających jelita,
zachodząca fermentacja dostarcza wody do jelita grubego ,
w efekcie działa przeczyszczająco.

Miód odmładza , działa łagodząco na skórę . Dlatego stosowany jest
w kosmetyce do produkcji maseczek i  kremów.

Odżywia komórki wątrobowe, wspomaga przy odtruwaniu organizmu,
zmniejsza szkodliwe działanie używek ( kawy, herbaty, tytoniu i alkoholu).

Działa uspokajająco i wzmacnia układ nerwowy.
Miód reguluje pracę serca, rozszerza naczynia wieńcowe serca,
polepsza krążenie, obniża ciśnienie krwi, zapobiega powstawaniu obrzęków.

Ważna przestroga!

Dzieciom poniżej pierwszego roku życia nie należy podawać miodu ponieważ
może u niemowląt wywołać groźne zatrucie jadem kiełbasianym ,
a to dlatego że w miodzie znajdują się niewielkie ilości bakterii  Clostridium botulinum ,
niebezpiecznej dla niemowląt  a nie  szkodliwej  dla starszych dzieci i dorosłych.

2 komentarze:

Anonimowy pisze...

Piszesz o miodzie. Niedawno szukałam informacji o tym czy weganie jedza miód. Ktoś napisał, że nie bo przy wyciaganiu miodu gina larwy. A ty jesz miód?

PoZdro
Asia

margeta pisze...

Asiu.Weganie z założenia nie spożywają miodu, jednak zależy to od indywidualnych poglądów.
Dla wegan odpowiedni jest miód z mniszka lekarskiego. Przepis podałam na blogu"wegańskie jedzonko".
Blog "Zdrowy styl życia" jest oparty na badaniach i wiedzy promowanej przez naukowców i lekarzy.
Ja staram się być obiektywna i nie chcę nikomu narzucać jakiejkolwiek diety. Każdy z nas jest wyjątkowy i posiada indywidualne zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Witaminy i minerały można dostarczyć organizmowi pod różną postacią. Niemalże wszystkie z nich możemy dostarczyć jedząc pokarmy przygotowane z produktów roślinnych.