wtorek, 22 października 2013

Dna moczanowa.

Przyczyną dny moczanowej jest nadmierne stężenie kwasu moczowego we krwi ( hiperurykemia ).
Jest to rodzaj zapalenia stawów spowodowany zaburzeniami przemiany związków purynowych.
W przebiegu dny często występują choroby nerek, ponieważ  dochodzi do odkładania się moczanów w kanaliach i miąższu nerek.
Choroba ta często dotyczy osób niewłaściwie odżywiających się, których dieta obfituje w potrawy wysoko przetworzone, tłuste,  wysokobiałkowe i w używki.
Przestrzeganie zaleceń zdrowego, racjonalnego sposobu odżywiania się, dieta ubogo-purynowa, dobór produktów i sposób przygotowania posiłków to podstawa w tej jednostce chorobowej.

Leczenie dietetyczne pacjentów z dną moczanową jest skuteczne i daje pozytywne  rezultaty.
Jednak dietoterapia wymaga wytrwałości i  przewlekłego stosowania się do poniższych zaleceń terapeutycznych.
-  unikanie potraw tłustych i wysokobiałkowych
- z diety należy wykluczyć produkty bogate w związki purynowe
-  unikać spożywania konserw i potraw wysoko przetworzonych
-  należy bezwzględnie usuwać tłuszcz z mięsa i skórki z drobiu
-  nie zaleca się spożywania alkoholu

Dieta  przy dnie moczanowej ma na celu obniżenie stężenia kwasu moczowego we krwi, powstającego ze związków purynowych znajdujących się w niektórych produktach.
W przypadku  tej choroby wskazana jest dieta wegetariańska lub  wegańska.
W planowaniu żywienia  dozwolone są produkty zawierające niewielką ilość puryn lub w ogóle ich  nie zawierające.
Zaleca się posiłki  gotowane, duszone lub pieczone.
Posiłki powinny być regularne, w miarę możliwości o stałych porach.
Dzienną porcję pokarmową  należy podzielić na 5 posiłków dziennie, nie można zapominać o śniadaniu.
W dieto-terapii zaleca się spożywanie warzyw  (warzywa powinny być dodane  co najmniej do 3 posiłków dziennie w postaci surowej, gotowanej w wodzie lub na parze i blanszowanej) i owoców ( 2 porcje dziennie).
 Zupy powinny być lekkie,  przygotowane bez wywarów z kości i nie zasmażane.
Zaleca się ciemne pieczywo, kasze gruboziarniste, płatki owsiane i brązowy ryż.
Tłuszcze zwierzęce należy zastąpić tłuszczami roślinnymi , głównie z grupy omega 3 ( oleje, oliwka z oliwek, ziarna, orzechy ).
Z płynów poleca się przegotowaną wodę, lub mineralną, herbatki owocowe i ziołowe,  kawę zbożową, koktajle owocowe.
Korzystnie na stan zdrowia wpłynie ograniczenie spożycia  soli ( w zamian  należy stosować przyprawy ziołowe ).
Kaloryczność posiłków winna być dostosowana do aktywności fizycznej.
W  razie otyłości  zalecana jest redukcja nadmiernej  masy ciała .
Z diety należy wykluczyć  potrawy wysoko-przetworzone  i typu  fast food.

Produkty o dużej  zawartości puryn: 

-  tłuszcze zwierzęce, skórki z drobiu
-  podroby: np.wątroba, nerki 
-  wędliny i konserwy mięsne
-   baranina,dziczyzna, gęsina
-  wyciągi z kości i mięsa, rosoły, zupy i sosy na wywarach mięsnych, kostnych i grzybowych-  sardynki, szproty, śledzie, makrela, pstrąg, łosoś,
-   mocna kawa i herbata, kakao, czekolada,
-  soczewica, groch, fasola, groszek,
-  grzyby ( oprócz kurek)
-  szpinak, rabarbar,szczaw,
-  ostre przyprawy: ocet, musztarda, pieprz, papryka
-  alkohol






Brak komentarzy: