Przyczyną dny moczanowej jest nadmierne stężenie kwasu moczowego we krwi ( hiperurykemia ).
Jest to rodzaj zapalenia stawów spowodowany zaburzeniami przemiany związków purynowych.
W przebiegu dny często występują choroby nerek, ponieważ dochodzi do odkładania się moczanów w kanaliach i miąższu nerek.
Choroba ta często dotyczy osób niewłaściwie odżywiających się, których dieta obfituje w potrawy wysoko przetworzone, tłuste, wysokobiałkowe i w używki.
Przestrzeganie zaleceń zdrowego, racjonalnego sposobu odżywiania się, dieta ubogo-purynowa, dobór produktów i sposób przygotowania posiłków to podstawa w tej jednostce chorobowej.
Leczenie dietetyczne pacjentów z dną moczanową jest skuteczne i daje pozytywne rezultaty.
Jednak dietoterapia wymaga wytrwałości i przewlekłego stosowania się do poniższych zaleceń terapeutycznych.
- unikanie potraw tłustych i wysokobiałkowych
- z diety należy wykluczyć produkty bogate w związki purynowe
- unikać spożywania konserw i potraw wysoko przetworzonych
- należy bezwzględnie usuwać tłuszcz z mięsa i skórki z drobiu
- nie zaleca się spożywania alkoholu
Dieta przy dnie moczanowej ma na celu obniżenie stężenia kwasu moczowego we krwi, powstającego ze związków purynowych znajdujących się w niektórych produktach.
W przypadku tej choroby wskazana jest dieta wegetariańska lub wegańska.
W planowaniu żywienia dozwolone są produkty zawierające niewielką ilość puryn lub w ogóle ich nie zawierające.
Zaleca się posiłki gotowane, duszone lub pieczone.
Posiłki powinny być regularne, w miarę możliwości o stałych porach.
Dzienną porcję pokarmową należy podzielić na 5 posiłków dziennie, nie można zapominać o śniadaniu.
W dieto-terapii zaleca się spożywanie warzyw (warzywa powinny być dodane co najmniej do 3 posiłków dziennie w postaci surowej, gotowanej w wodzie lub na parze i blanszowanej) i owoców ( 2 porcje dziennie).
Zupy powinny być lekkie, przygotowane bez wywarów z kości i nie zasmażane.
Zaleca się ciemne pieczywo, kasze gruboziarniste, płatki owsiane i brązowy ryż.
Tłuszcze zwierzęce należy zastąpić tłuszczami roślinnymi , głównie z grupy omega 3 ( oleje, oliwka z oliwek, ziarna, orzechy ).
Z płynów poleca się przegotowaną wodę, lub mineralną, herbatki owocowe i ziołowe, kawę zbożową, koktajle owocowe.
Korzystnie na stan zdrowia wpłynie ograniczenie spożycia soli ( w zamian należy stosować przyprawy ziołowe ).
Kaloryczność posiłków winna być dostosowana do aktywności fizycznej.
W razie otyłości zalecana jest redukcja nadmiernej masy ciała .
Z diety należy wykluczyć potrawy wysoko-przetworzone i typu fast food.
Produkty o dużej zawartości puryn:
- tłuszcze zwierzęce, skórki z drobiu
- podroby: np.wątroba, nerki
- wędliny i konserwy mięsne
- baranina,dziczyzna, gęsina
- wyciągi z kości i mięsa, rosoły, zupy i sosy na wywarach mięsnych, kostnych i grzybowych- sardynki, szproty, śledzie, makrela, pstrąg, łosoś,
- mocna kawa i herbata, kakao, czekolada,
- soczewica, groch, fasola, groszek,
- grzyby ( oprócz kurek)
- szpinak, rabarbar,szczaw,
- ostre przyprawy: ocet, musztarda, pieprz, papryka
- alkohol
Jest to rodzaj zapalenia stawów spowodowany zaburzeniami przemiany związków purynowych.
W przebiegu dny często występują choroby nerek, ponieważ dochodzi do odkładania się moczanów w kanaliach i miąższu nerek.
Choroba ta często dotyczy osób niewłaściwie odżywiających się, których dieta obfituje w potrawy wysoko przetworzone, tłuste, wysokobiałkowe i w używki.
Przestrzeganie zaleceń zdrowego, racjonalnego sposobu odżywiania się, dieta ubogo-purynowa, dobór produktów i sposób przygotowania posiłków to podstawa w tej jednostce chorobowej.
Leczenie dietetyczne pacjentów z dną moczanową jest skuteczne i daje pozytywne rezultaty.
Jednak dietoterapia wymaga wytrwałości i przewlekłego stosowania się do poniższych zaleceń terapeutycznych.
- unikanie potraw tłustych i wysokobiałkowych
- z diety należy wykluczyć produkty bogate w związki purynowe
- unikać spożywania konserw i potraw wysoko przetworzonych
- należy bezwzględnie usuwać tłuszcz z mięsa i skórki z drobiu
- nie zaleca się spożywania alkoholu
Dieta przy dnie moczanowej ma na celu obniżenie stężenia kwasu moczowego we krwi, powstającego ze związków purynowych znajdujących się w niektórych produktach.
W przypadku tej choroby wskazana jest dieta wegetariańska lub wegańska.
W planowaniu żywienia dozwolone są produkty zawierające niewielką ilość puryn lub w ogóle ich nie zawierające.
Zaleca się posiłki gotowane, duszone lub pieczone.
Posiłki powinny być regularne, w miarę możliwości o stałych porach.
Dzienną porcję pokarmową należy podzielić na 5 posiłków dziennie, nie można zapominać o śniadaniu.
W dieto-terapii zaleca się spożywanie warzyw (warzywa powinny być dodane co najmniej do 3 posiłków dziennie w postaci surowej, gotowanej w wodzie lub na parze i blanszowanej) i owoców ( 2 porcje dziennie).
Zupy powinny być lekkie, przygotowane bez wywarów z kości i nie zasmażane.
Zaleca się ciemne pieczywo, kasze gruboziarniste, płatki owsiane i brązowy ryż.
Tłuszcze zwierzęce należy zastąpić tłuszczami roślinnymi , głównie z grupy omega 3 ( oleje, oliwka z oliwek, ziarna, orzechy ).
Z płynów poleca się przegotowaną wodę, lub mineralną, herbatki owocowe i ziołowe, kawę zbożową, koktajle owocowe.
Korzystnie na stan zdrowia wpłynie ograniczenie spożycia soli ( w zamian należy stosować przyprawy ziołowe ).
Kaloryczność posiłków winna być dostosowana do aktywności fizycznej.
W razie otyłości zalecana jest redukcja nadmiernej masy ciała .
Z diety należy wykluczyć potrawy wysoko-przetworzone i typu fast food.
Produkty o dużej zawartości puryn:
- tłuszcze zwierzęce, skórki z drobiu
- podroby: np.wątroba, nerki
- wędliny i konserwy mięsne
- baranina,dziczyzna, gęsina
- wyciągi z kości i mięsa, rosoły, zupy i sosy na wywarach mięsnych, kostnych i grzybowych- sardynki, szproty, śledzie, makrela, pstrąg, łosoś,
- mocna kawa i herbata, kakao, czekolada,
- soczewica, groch, fasola, groszek,
- grzyby ( oprócz kurek)
- szpinak, rabarbar,szczaw,
- ostre przyprawy: ocet, musztarda, pieprz, papryka
- alkohol
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz