wtorek, 11 lutego 2014

Reumatoidalne zapalenie stawów.


Reumatoidalne zapalenie stawów  dawniej nazywane gośćcem jest chorobą przewlekłą, o podłożu autoimmunologicznym. Oznacza to, że pewne komórki układu immunologicznego zaczynają się zachowywać nieprawidłowo i atakują  stawy.
Do dolegliwości  dochodzi gdy układ odpornościowy zamiast bronić organizm przed zewnętrznymi zagrożeniami, atakuje własne stawy i tkanki.
 W tej chorobie występuje przewlekły stan zapalny, który prowadzi do zniszczenia chrząstki stawowej i powstania nadżerek w znajdującej się poniżej kości, co w końcu prowadzi do uszkodzenia całego stawu .
 W wyniku ograniczenie ruchomości stawów  dochodzi do zaniku mięśni w jego okolicy.
 Choroba poza bólem, obrzękiem, zniekształceniem i unieruchomieniem stawów może powodować stany przewlekłego zmęczenia, zaburzenia krążenia krwi, anemię i problemy ze wzrokiem.
Nieleczona choroba może prowadzić do deformacji stawów i kalectwa.
 Wczesne rozpoznanie i podjęcie leczenia  hamuje  postęp choroby,
 zapobiega powikłaniom i daje szanse na wycofanie się choroby.

Trwające badania wykazały że dolegliwości tej choroby mają ścisły związek z naszą dietą.
Stan zapalny nasila się po zjedzeniu niektórych pokarmów np.mącznych, mięsnych , nabiału czy cytrusów.
 Osoby cierpiące na RZS , które usunęły ze swojej diety mięso, jaja, gluten, kofeinę, sól, cukier rafinowany, produkty mleczne i alkohol już po miesiącu odczuły poprawę, zmniejszył się ból i obrzęk.
Wskazane byłoby notowanie co się je i obserwowanie po jakich pokarmach wzmacniają się symptomy choroby.
 Osobom chorym na RZS zalecana jest dieta wegańska, wprowadzona pod kontrolą lekarza lub dyplomowanego dietetyka.

 Przyjmowanie kwasu gamma -linolenowego (GLA) pomaga uśmierzać ból i likwiduje stan zapalny.Najlepszym źródłem tego kwasu jest olej z nasion ogórecznika, olej z wiesiołka.
W aptekach dostępne są także gotowe kapsułki zawierające ten składnik.
Zanim chory zacznie przyjmować GLA powinien skonsultować się z lekarzem lub fitoterapeutą.

 Ulgę w bólu reumatycznym może przynieść krótka głodówka, która pozwoli odpocząć przeciążonemu układowi immunologicznemu. Przed przystąpieniem do głodówki należy zapytać o zdanie lekarza prowadzącego, zwłaszcza jeżeli chory przyjmuje leki.

Włączenie do diety potraw bogatych w kwasy tłuszczowe Omega-3 po pewnym czasie złagodzi dolegliwości, zmniejszy ból i sztywność stawów. W tej kwestii należy skonsultować się z lekarzem, zwłaszcza jeśli chory przyjmuje leki na zmniejszenie krzepliwości krwi , ma wysoki cholesterol lub jest diabetykiem.

 Do diety należy wprowadzić  więcej świeżych owoców i warzyw, które  dzięki witaminom wzmocnią układ immunologiczny
Chorzy na RZS powinni  jeść orzechy i siemię lniane.
 Wskazane jest picie herbatki z suszonej pokrzywy.

 Zalecany jest ruch, gimnastyka i  niezbyt obciążające ćwiczenia, które pozwolą zmniejszyć ból i sztywność stawów.
 



1 komentarz:

Starowicz pisze...

Dzięki za informację.