niedziela, 5 czerwca 2011

Pyszne sezonowe witaminy

Nasze zdrowie i sprawność fizyczna  zależy w znacznej mierze od właściwego odżywiania.
Do właściwego funkcjonowania naszego organizmu potrzebujemy 45 składników odżywczych i nieodżywczych. Brak chociażby jednego z nich powoduje nieprawidłowości., o długotrwały niedobór może doprowadzić do choroby.
Latem  mamy dostęp do różnorodnych warzyw i owoców,
  dlatego  łatwiej jest zaopatrzyć organizm w potrzebne wartościowe  witaminy .
Witaminy i mikroelementy najlepiej jest przyjmować w naturalnej postaci ,
są one lepiej przyswajalne i lepiej wchłaniane od syntetycznych i nie można ich przedawkować .
Organizm sam wyselekcjonuje to co jest mu potrzebne .
Najwięcej witamin i minerałów znajduje się w surowych owocach i warzywach .
Jednak warzywa ze względu na dużą zawartość błonnika nie mogą  być podawane
tylko w postaci surowej. Najlepiej jest gdy 1/3 porcji może być zjadana na surowo
a  2/3 warzyw powinno być podawane w postaci krótko- gotowanej , parowanej lub blanszowanej .
Podstawą zrównoważonej diety jest  jak największa różnorodność pożywienia.

Zwierzęta nie chorują na zawał !

Ponieważ  zwierzęta mają zdolność wytwarzania witaminy C.
Człowiek nie posiada takiej zdolności, dlatego też musi ją dostarczyć wraz z pożywieniem .
Witamina C jest jednym z antyoksydantów – zwalcza wolne rodniki , zapobiega chorobom serca , uszczelnia naczynia krwionośne, zapobiega katarakcie. Ułatwia przyswajanie żelaza i wapnia. Witamina  C daje możliwość tworzenia kolagenu, odpowiedzialnemu za elastyczność komórek . To on nadaje jędrność  skórze   i dzięki niemu  naczynia krwionośne są bardziej elastyczne i  nie pękają .
Pękające naczynie krwionośne  daje sygnał wątrobie, by  zacementowała to miejsce,
a ta zalepia płytkami ,zwężając żyły, tworząc cholesterol .
Jest wskazana osobom chorym na miażdżycę, nadciśnienie i mającym podwyższony cholesterol.

 Beta-karoten korzystnie wpływa na wzrok , jest silnym antyoksydantem ale również
przyspiesza opalanie a jednocześnie zabezpiecza skórę przed niekorzystnym działaniem słońca.
 Należy pamiętać że tłuszcz ułatwia jego wchłanianie .

A więc korzystajmy z obfitości lata i najadajmy się owocami i warzywami do syta .
Zjadajmy je zamiast chipsów, ciast, czy innych niezdrowych przekąsek.
Jest to dobry moment by zacząć zdrowo się odżywiać , a może te nawyki wejdą na stałe do naszej diety ?

4 komentarze:

Anonimowy pisze...

Ja jednak chciałam spolemizować, że zwierzęta chorują na zawały, a zwłaszcza te, które są chowane na mięso, które później jest sprzedawane w sklepach.

margeta pisze...

Pewnie masz rację, zwierzęta transportowane w straszliwych warunkach, oczekujące w rzeźni na zabicie, widzące śmierć swoich współtowarzyszy, czy obdzierane żywcem ze skóry mogą mieć zawał...Zwierzęta czują i cierpią!

majka pisze...

Zgadzam się z Panią w trzystupięćdziesięciu procentach.Jaka szkoda że ludzie tak bardzo lekce sobie ważą wpływ naturalnego pożywienia na zdrowie.Wolą łykać syntetyczne witaminy a w ogródku zamiast zdrowych warzyw i owoców hodują trawę...Okropnymi jesteśmy głupcami.Ja jestem jedną z nilicznych"wariatek"które plewią i zbierają żywność z własnych grządek,zasuwam gdy inni się opalają lub chodzą na ploteczki ale nie wyobrażam sobie jadania produktów warzywopodobnych sklepowych.

margeta pisze...

To prawda "działka rekreacyjna" niekoniecznie kojarzy się z prawdziwa rekreacją, często to ciężka praca w pocie czoła -fizyczna a także umysłowa (planowanie,zbieranie pomysłów robienie notatek,pilnowanie terminów),ale zawsze można wygospodarować czas na relaks, a smak warzyw i owoców- bezcenny...

Majka życzę owocnej pracy na działce i wspaniałych zbiorów. (może mów mi po prostu ty , mimo zapewne różnicy wieku)