sobota, 28 stycznia 2012

Dieta przy nadciśnieniu tętniczym krwi

 Ciśnienie tętnicze krwi to to siła z jaką krew wyrzuca na jest przez serce do dużych tętnic.
Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia za prawidłowe ciśnienie tętnicze krwi przyjmuje się wartości nie przekraczające 140/90mg.Hg.. Jeśli te wartości są stale lub okresowo podwyższone mówimy o chorobie układu krążenia- nadciśnieniu tętniczym.
 Nadciśnienie tętnicze przebiega często bezobjawowo, dlatego też należy regularnie mierzyć ciśnienie krwi .
Im większe ciśnienie tym większe ryzyko wystąpienia chorób ukladu sercowo-naczyniowego
Długotrwałe, nieleczone nadciśnienie tętnicze prowadzi do uszkodzenia wielu narządów przede wszystkim serca, naczyń krwionośnych, mózgu i nerek.
Nadciśnienia nie należy lekceważyć, bezwzględnie należy pamiętać o przyjmowaniu  zaleconych przez lekarza leków, których bez wiedzy lekarza nie można zaprzestać przyjmować.
Leczenie nadciśnienia to nie tylko przyjmowanie leków, konieczna jest zmiana niewłaściwych nawykow i zachowań.

 Ważną rzeczą jest:
-  utrzymanie  prawidłowej masy ciała
-  zwiększenie aktywności fizycznej
-  prawidłowe odżywianie
-  zaprzestanie palenia

-  ograniczenie stresu i napięcia
-  ograniczenie spożycia soli
-  ograniczenie spożycia alkoholu
-  ograniczenie spożycia kawy
-  zwiększenie dostarczanego w pożywieniu potasu, magnezu, wapnia selenu i chromu.
-  całkowite wyeliminowanie tłuszczów zwierzęcych
-   wypijanie ok 2 l płynów.

Chorym na nadciśnienie  zalecane są zmiany w diecie .
 Przede wszystkim należy wyeliminować z tłuszcze zwierzęce, tłuste mięsa i wędliny.
Ograniczyć spożycie masła i zółtek.
Należy zmniejszyć spożycie soli, nie dosalać potraw, organizm po kilku dniach przyzwyczai się do smaku małosolnego. Sól należy zastępować ziołami:  bazylia pieprz, papryka, majeranek, czosnek, oregano, tymianek, kminek, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, szałwia, mięta, koper, natka pietruszki.
 Należy stosować oleje roślinne ( sojowy, rzepakowy, słonecznikowy, oliwa z oliwek, olej lniany).
 Należy unikać smażenia potraw i uciekać od panierki. Wskazane są potrawy gotowane, duszone  bez tłuszczu lub z niewielką ilością , gotowane na parze i pieczone.
Wskazane jest spożywanie warzyw i owoców 4-5 razy dziennie,  a także orzechów  i nasion.
Z owoców polecane są jabłka, czarna porzeczka, aronia, cytrusy.
 Należy spożywać pieczywo razowe, pełnoziarniste.
Należy ograniczyć spożywanie makaronów, pierogów z białej mąki, można zastąpić je makaronem brązowym.
Prozdrowotna dieta powinna być urozmaicona i mieszana , powinna zawierać produkty należące do różnych grup pokarmowych i dostarczyć organizmowi potrzebnych witamin i soli mineralnych.
 Chorym na nadciśnienie zaleca się zmniejszenie wartości energetycznej diety i ograniczenie podaży węglowodanów.


 Naukowcy USA opracowali dla osób z nadciśnieniem tzw. dietę DASH,
która pomaga obniżyć ciśnienie i wspomaga serce.
 Dotyczy ona 8 grup pokarmowych  i odpowiednich ich porcji.

1) kasze i przetwory zbożowe  5-6 porcji
2)  warzywa4-5 razy dziennie
3)  owoce 4-5 razy dziennie
4)  chudy nabiał 2-3 razy dziennie
5)  ryby morskie 2-3 razy w tygodniu
6) orzechy, nasiona, warzywa strączkowe4-5 razy w tygodniu
7)  tłuszcze roślinne 2-3 razy dziennie
8)  miód, gorzka czekolada 3-4 razy w tygodniu
 { dodam  że  jedna porcja to łyżeczka miodu lub kostka gorzkiej czekolady}


3 komentarze:

ZielonaMila pisze...

Znakomity tekst, ciekawe zawartość i dobrze się czyta. Pozdrawiam

margeta pisze...

Zielona Mila
dzięki za miłe słówka, będę uszczęśliwiona jeżeli wskazówki okażą się przydatne choćby kilku osobom.
pozdrawiam :)

AnCo pisze...

NADCIŚNIENIE, A REALNA ENERGIA DLA KOMÓREK NERWOWYCH NASZEGO MÓZGU. ODŻYWIANIE CZŁOWIEKA W XXI WIEKU: INFO (BIOLOGICZNA POMOC !!) *****

PRAWIDŁOWA, PROZDROWOTNA METODA ODŻYWIANIA:
Tzw. dla współczesnego człowieka powinna AKCEPTOWAĆ wszelkie uwarunkowania naszej przyrody, ewolucją narzucone REGUŁY. Stanowi to trudny problem, ale bez badań; krew, wydzieliny, wydaliny, pierwiastki włosa, jest to absolutnie niemożliwe.

WTEDY MOŻNA TYLKO PRZERZUCAĆ SIĘ PSEUDO REGUŁAMI:
Na węch i czucie, również przypuszczenia. Kto zada sobie trud i zbada jak podnosi się poziom cukru przy poszczególnych produktach, jaki jest wpływ tłuszczów i jak, tj. w jakiej ilości się odkładają, jak organizm oddziaływuje na rodzaje białek itd. to wyniki dla wszystkich ludzi są niemal identyczne ew. drobna skala technicznego błędu.

A WIĘC; PRZY ZWALCZANIU CHORÓB/OTYŁOŚCI, WAŻNA JEST WIEDZA:
Klasyfikująca pożywienie na kategorie uwzględniające zawartość wszelkich tłuszczów, NISKICH węglowodanów, WYSOKICH węglowodanów; tj. tych które sprzyjają powstawaniu otyłości i cukrzycy typu 2, a które nie, oraz pozostałych składników. Stosunkowo prostym jest zaznajomić się z tabelami pożywienia wg tzw. INDEKSU ŻYWIENIOWEGO, tj. IŻ produktu. To wystarcza, aby samemu DECYDOWAĆ o łatwym doborze składników swojej diety, co stanowi na szczęście, rozwiązanie trudnego problemu dotyczącego zwalczania wszelkich chorób. Lekarz rodzinny zdecydowanie, też nam to potwierdzi.

ZOBACZ TAKŻE; CUKRZYCA TYPU 2, WG: IRL KRAKÓW.
Książka, pt._______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku. *****
Wydanie drugie: zaktualizowane i uzupełnione.
Skrót adresu strony w Internecie: INSTYTUTIRL
ADRES: http://www.instytutirl.com.pl/

BH.305.
ENGLISH VERSION: http://www.instytutirl.com.pl/index9.php

Biologia, medycyna.