Nagła, wysoka gorączka, dreszcze, suchy kaszel, krwawienie z nosa to typowe objawy grypy.
Grypa to niebezpieczna choroba zakaźna, wywołana przez wirusy.
Źle leczona grypa może prowadzić do powikłań:
a) krwotoczne zapalenie płuc
b) zapalenie zatok,
c) zapalenie mięśnia sercowego
d) astma
e) zapalenie stawów
f) cukrzycy u dzieci
g) nowotworów
Jeżeli zauważymy pierwsze objawy grypy, powinniśmy jak najszybciej skonsultować się z lekarzem, który potwierdzi lub odrzuci nasze przypuszczenia a także oceni ryzyko powikłań (biorąc pod uwagę nasz wiek i istniejące choroby ), przypisze środki przeciwko bólowi głowy, przeciwko gorączce, krople do nosa, witaminy, da zalecenia i wskazówki.
Błędne jest podawanie antybiotyków czasie choroby ,
ponieważ one zabijają bakteria a nie wirusy.
Przy grypie nie wskazane jest podawanie aspiryny zwłaszcza dzieciom, istnieją podejrzenia, że podanie jej w czasie grypy może doprowadzić do bardzo groźnej choroby jaką jest zespół Rey'a czyli ostra niewydolność wątroby.
Także produkty na przeziębienie i przeciw bólowe sprzedawane bez recepty są bardzo niebezpieczne dla organizmu, ponieważ zawierają toksyny.
Najlepiej jest grypę wyleżeć w łóżku i szczegółowo przestrzegać zaleceń lekarza.
Należy podawać duże ilości płynów ( brak płynów powoduje gorąco organizmu), witamin, minerałów, bardzo ważne są zioła.
Chory na grypę powinien przyjmować :
- witaminę C
- witaminę B Complex ( ważne: nie podajemy razem witaminy C i B)
- omegę-3
- wapń z magnezem (jest suplementem chłodzącym)
- selen
- cynk : pomaga w stabilizowaniu błon komórkowych , dzięki czemu stają się
bardziej odporne na działanie wirusów i bakterii.
- srebro koloidalne zwane naturalnym antybiotykiem, nie niszczy dobroczynnej flory bakteryjnej,
zwalcza ptasią grypę
- zaleca się jedzenie potraw płynnych " na wodzie " w postaci zup, potraw duszonych lub kiełków.
- podawanie obwitych ilości ciepłych płynów :
- z lipy : na suchy kaszel
- z czarnego bzu: działa wykrztuśnie, napotnie, przeciwgorączkowo.
Czosnek i imbir w 100% zabijają wirusy.
- czosnek ( raczej przed grypą, najlepiej jeść zapobiegawczo, zanim zachorujemy, ponieważ w czasie choroby wątroba jest również chora,
Należy pamiętać, że czosnku nie jemy wieczorem , gdy wątroba idzie spać, bo zrobimy jej pobudkę. Czosnek jemy na śniadanie.
Kwercetyna zawarta w cebuli, w skórce jabłka i owocach cytrusowych ma działanie przeciw wirusowe i przeciw bakteryjne.
Zielona herbata wskazuje działanie przeciw grypowe, należy jednak pamiętać by nie popijać leków ani witamin, ponieważ blokuje wchłanianie wielu składników.
Właściwości wirusobójcze mają zioła: kurkuma, tymianek ( olejek tymiankowy) lebiodka- oregano, eukaliptus, korzeń z lukrecji, wyciąg z liści oliwki .
Grypę łatwiej wyleczyć w początkowym okresie przez rozproszenie.
W początkowym okresie grypy zalecane jest spożywanie warzyw i owoców,
wskazane są brokuły, kapusta, cebula, czosnek, rzepa, sok z cytryny, jabłka ze skórką,
W tym okresie zakazane są pokarmy słone, mięsne i spożywanie żeń-szenia.
Produkty te wydłużają proces chorobowy i prowadzą do niebezpiecznych powikłań.
Podobne strony na moim blogu :
Grypa i przeziębienie
Czosnek
Napoje wzmacniające i rozgrzewające.
.
3 komentarze:
Bardzo ciekawe porady. Jedynie jedzenie czosnku na sniadanie zamiast wieczorem jest troche niepraktyczne. Latwiej byloby go jednak jesc wieczorem, kiedy nie trzeba juz wychodzic "miedzy ludzi" ;)
Niestety czosnek ma ten przykry zapach, który wydziela się również na drugi dzień. Zapach można niwelować żując natkę pietruszki lub miętę. Pomaga też wypita rano gorąca kawa, herbata,
jak również zjedzenie jabłka .
Czosnek to rzeczywiście świetny produkt bakteriobójczy, lecz dla większości jego smak jest zbyt trudny do przebrnięcia. Sama mam z tym problem... Dlatego stosuję tabletki Preventic (które zawierają m.in. olej z wątroby rekina a także wyciąg z czosnku), które świetnie zwalczają infekcję a do tego wzmacniają odporność. Bardzo dobra alternatywa.
Prześlij komentarz