sobota, 11 grudnia 2010

Zdrowa ciąża- zdrowe dziecko.

Naukowcy wciąż odkrywają ,że stan zdrowia matki,
jej sposób odżywiania przed i w czasie ciąży , tryb życia,
wywiera olbrzymi wpływ na zdrowie dziecka.
Właściwe odżywianie zwiększa płodność,poprawia stan
zdrowia ciężarnej, a także zwiększa szansę urodzenia zdrowego ,
odpornego na różne choroby dziecka.
Zdrowa ciąża wymaga dostarczenia większych niż zwykle dawek
składników odżywczych, pokrywających rosnące zapotrzebowania
rozwijającego się płodu i matki.
Organizm kobiety ciężarnej powinien otrzymać dodatkowe ilości
kwasu foliowego, witaminy B12, B6, cynku, wapnia, magnezu i żelaza.
Wady wrodzone dziecka  często związane są z niedoborem tych składników,
a także  z nadmiarem pierwiastków toksycznych:ołowiu i kadmu.
Podczas pierwszych trzech miesięcy rozwoju płodu
tworzą się wszystkie narządy.
Wiele kobiet w tym okresie cierpi na ciągłe nudności i wymioty,
przez co nie dostarczają odpowiednich składników odżywczych
swojemu organizmowi.
Zbadano, że kobiety prawidłowo odżywiające się , które uzupełniały
swoją dietę  w wit.B6, B12, kwas foliowy,żelazo i cynk,
mniej uskarżały się na te dolegliwości.
Pomaga również częste jedzenie owoców, warzyw, orzechów,
ziaren i produktów pełnoziarnistych.
Uczucie łaknienia jest ściśle związane z niedoborem składników odżywczych.
Nie jest prawdą, że kobieta w ciąży powinna jeść za dwoje,
znaczy to że powinna zdrowo się odżywiać, wzmacniając swój organizm
 i uzupełniać potrzeby rozwijającego  się płodu.
Każda przyszła matka, powinna mieć świadomość , że nieodpowiednia dieta,
brak wartości odżywczych , czy też nadmiar kalorii w  diecie kobiety ciężarnej
mogą stwarzać ryzyko rozwoju wielu chorób metabolicznych jak cukrzyca,
ciśnieni czy choroby serca a także predyspozycje dziecka w przyszłości do otyłości.

Kobiecie w ciąży potrzebny jest spokój ,
bezpieczeństwo i pozytywne podejście do życia.

1 komentarz:

pomoc-dla-mateusza pisze...

Cenne informacje. Pozdrawiamy.:)