Zanieczyszczone środowisko, rozwój przemysłu, motoryzacji ,
skażona żywność (nawozy ,opryski) , szybkie wysoko-przetworzone posiłki ,
stres , szkodliwe promieniowanie , również genetyka i inne przyczyny ,
powodują wzrost zachorowań na nowotwory.
W walce z tą groźną chorobą bardzo ważną rolę odgrywają
PRZECIWUTLENIACZE tzn. witaminy A , C , E , selen.
1) WITAMINA A
Prekursorem witaminy A jest karoten .
Karotenoidy to składniki odżywcze pochodzenia roślinnego
występujące w niektórych warzywach liściastych,
oraz żółtych i pomarańczowych owocach.
Funkcja wit. A w organizmie :
-jest silnym przeciwutleniaczem
-zwalcza komórki rakowe ,
-chroni organizm przed wolnymi rodnikami
pochodzącymi z promieni słonecznych
-jest ważna w procesie widzenia , zapobiega kurzej ślepocie.
-pomaga organizmowi eliminować infekcje
-wzmacnia włosy i paznokcie
- zmniejsza przebarwienia
-regeneruje naskórek
-poprawia wygląd cery suchej zwiodczałej , zmęczonej
-wzmacnia błony śluzowe
Uwaga ; osoby pracujące przy komputerze powinny przyjmować witaminę A !
2 ) WITAMINA C ( kwas askorbinowy)
Funkcja witaminy c
- zapobiega niszczeniu komórek przez wolne rodniki
- osłabia działanie wolnych rodników
- odgrywa ważną rolę w procesie wzrostu i rozwoju nowych komórek i tkanek
- wzmacnia układ odpornościowy
- zapobiega infekcjom wirusowym i bakteryjnym
- wspomaga serce
- wzmacnia naczynia krwionośne
-pomaga w prawidłowym rozwoju i utrzymaniu właściwego
stanu kości , chrząstek , zębów i dziąseł.
Źródłem witaminy C są świeże warzywa i owoce ,szczególnie cytrusowe.
Uwaga : Witaminę C powinny przyjmować szczególnie osoby na diecie ,
spożywają smażone i grilowane potrawy.
3) WITAMINA E

Funkcja witaminy E:
- chroni organizm przed wolnymi rodnikami
- nawilża , uelastycznia , oraz regeneruje naskórek ( zapobiega starzeniu)
- chroni skórę przed podrażnieniami , hamuje rozwój stanów zapalnych
- wpływa na ukrwienie skóry ( usuwa smutną szarość cery)
- przyspiesza gojenie ran
- wspomaga układ krążenia
- zapobiega miażdżycy
Źródłem tej witaminy jest miód ,soja ,orzechy , warzywa .
Uwaga: Witamina E jest często nazywana "witaminą młodości".
Zalecana jest dla osób na diecie , palących papierosy , opalających się ,
spożywających potrawy tłuste, smażone i grilowane.
skażona żywność (nawozy ,opryski) , szybkie wysoko-przetworzone posiłki ,
stres , szkodliwe promieniowanie , również genetyka i inne przyczyny ,
powodują wzrost zachorowań na nowotwory.
W walce z tą groźną chorobą bardzo ważną rolę odgrywają
PRZECIWUTLENIACZE tzn. witaminy A , C , E , selen.
1) WITAMINA A

Prekursorem witaminy A jest karoten .
Karotenoidy to składniki odżywcze pochodzenia roślinnego
występujące w niektórych warzywach liściastych,
oraz żółtych i pomarańczowych owocach.
Funkcja wit. A w organizmie :
-jest silnym przeciwutleniaczem
-zwalcza komórki rakowe ,
-chroni organizm przed wolnymi rodnikami
pochodzącymi z promieni słonecznych
-jest ważna w procesie widzenia , zapobiega kurzej ślepocie.
-pomaga organizmowi eliminować infekcje
-wzmacnia włosy i paznokcie
- zmniejsza przebarwienia
-regeneruje naskórek
-poprawia wygląd cery suchej zwiodczałej , zmęczonej
-wzmacnia błony śluzowe
Uwaga ; osoby pracujące przy komputerze powinny przyjmować witaminę A !
2 ) WITAMINA C ( kwas askorbinowy)

Funkcja witaminy c
- zapobiega niszczeniu komórek przez wolne rodniki
- osłabia działanie wolnych rodników
- odgrywa ważną rolę w procesie wzrostu i rozwoju nowych komórek i tkanek
- wzmacnia układ odpornościowy
- zapobiega infekcjom wirusowym i bakteryjnym
- wspomaga serce
- wzmacnia naczynia krwionośne
-pomaga w prawidłowym rozwoju i utrzymaniu właściwego
stanu kości , chrząstek , zębów i dziąseł.
Źródłem witaminy C są świeże warzywa i owoce ,szczególnie cytrusowe.
Uwaga : Witaminę C powinny przyjmować szczególnie osoby na diecie ,
przyjmujące leki, palące papierosy , pijące alkohol . które intensywnie
opalają się, mieszkają w mocno zanieczyszczonym środowisku , jedzą tłusto ,spożywają smażone i grilowane potrawy.
3) WITAMINA E

Funkcja witaminy E:
- chroni organizm przed wolnymi rodnikami
- nawilża , uelastycznia , oraz regeneruje naskórek ( zapobiega starzeniu)
- chroni skórę przed podrażnieniami , hamuje rozwój stanów zapalnych
- wpływa na ukrwienie skóry ( usuwa smutną szarość cery)
- przyspiesza gojenie ran
- wspomaga układ krążenia
- zapobiega miażdżycy
Źródłem tej witaminy jest miód ,soja ,orzechy , warzywa .
Uwaga: Witamina E jest często nazywana "witaminą młodości".
Zalecana jest dla osób na diecie , palących papierosy , opalających się ,
spożywających potrawy tłuste, smażone i grilowane.
1 komentarz:
O zapotrzebowaniu witamin napiszę wkrotce.
Prześlij komentarz