sobota, 11 grudnia 2010

Przed urodzeniem.

Nie zdajemy sobie sprawy, że jesteśmy starsi niż nam się wydaje.
Zapominamy o tych dziewięciu miesiącach , które spędzamy
w łonie matki.oraz miesiące przed poczęciem.
Ten czas jest niezwykle ważny dla naszego zdrowia,
dlatego też obydwoje partnerzy powinni przygotować się do poczęcia,
stosując się do zasad prawidłowego odżywiania i unikając używek ,
zwłaszcza tytoniu i alkoholu.
 Zdrowa, zbilansowana dieta jest potrzebna jest każdemu a zwłaszcza przyszłym rodzicom .
Przed zajściem w  ciąże zarówno kobieta jak i jej partner
powinni  stosować   zróżnicowaną dietę, bogatą w witaminy i minerały
 a także  porobić wszelkie badania, które zaleci ginekolog.
Właściwe pokrycie zapotrzebowania  na  mikroelementy i substancje odżywcze
jest kluczowe dla prawidłowego przebiegu ciąży, zdrowia młodej matki  i rozwoju płodu.
Niedobór ważnych mikroelementów w diecie kobiety
 może prowadzić do poważnych  komplikacji ciąży.

 Dieta kobiety planującej ciążę  powinna być bogata w kwas foliowy, żelazo, magnez,
wapń, cynk, oraz witaminy z grupy B i kwasy tłuszczowe Omega- 3 i jod.
Przyszła matka  powinna  pamiętać, że organizm potrzebuje ok. trzech miesięcy
by usunąć toksyny i zgromadzić zapas witamin i składników odżywczych.

 Mężczyznom wskazana jest dieta bogata w  cynk,
witaminę . E, A, C, B6 , magnez. i Omegę -3.
Należy pamiętać, że sperma dojrzewa przez trzy miesiące,
natomiast komórka jajowa - przez miesiąc.
 Niedobór zwłaszcza cynku, ale również  kwasów tłuszczowych  i witaminy  B6
jest często przyczyną niepłodności mężczyzn,
Odpowiednie dawki tych składników, dają  pozytywne
wyniki już po miesiącu lub dwóch.
Badania dowiodły,witamina C zwiększa ilość i ruchliwość plemników.
Niedobór natomiast witaminy E jest często powodem niepłodności u obu płci,
niestety jeżeli niepłodność jest faktem, podawanie tej witaminy nie może jej uleczyć.
 Również stres nie jest w tym czasie sprzymierzeńcem.

Brak komentarzy: