Nie zdajemy sobie sprawy, że jesteśmy starsi niż nam się wydaje.
Zapominamy o tych dziewięciu miesiącach , które spędzamy
w łonie matki.oraz miesiące przed poczęciem.
Ten czas jest niezwykle ważny dla naszego zdrowia,
dlatego też obydwoje partnerzy powinni przygotować się do poczęcia,
stosując się do zasad prawidłowego odżywiania i unikając używek ,
zwłaszcza tytoniu i alkoholu.
Zdrowa, zbilansowana dieta jest potrzebna jest każdemu a zwłaszcza przyszłym rodzicom .
Przed zajściem w ciąże zarówno kobieta jak i jej partner
powinni stosować zróżnicowaną dietę, bogatą w witaminy i minerały
a także porobić wszelkie badania, które zaleci ginekolog.
Właściwe pokrycie zapotrzebowania na mikroelementy i substancje odżywcze
jest kluczowe dla prawidłowego przebiegu ciąży, zdrowia młodej matki i rozwoju płodu.
Niedobór ważnych mikroelementów w diecie kobiety
może prowadzić do poważnych komplikacji ciąży.
Dieta kobiety planującej ciążę powinna być bogata w kwas foliowy, żelazo, magnez,
wapń, cynk, oraz witaminy z grupy B i kwasy tłuszczowe Omega- 3 i jod.
Przyszła matka powinna pamiętać, że organizm potrzebuje ok. trzech miesięcy
by usunąć toksyny i zgromadzić zapas witamin i składników odżywczych.
Mężczyznom wskazana jest dieta bogata w cynk,
witaminę . E, A, C, B6 , magnez. i Omegę -3.
Należy pamiętać, że sperma dojrzewa przez trzy miesiące,
natomiast komórka jajowa - przez miesiąc.
Niedobór zwłaszcza cynku, ale również kwasów tłuszczowych i witaminy B6
jest często przyczyną niepłodności mężczyzn,
Odpowiednie dawki tych składników, dają pozytywne
wyniki już po miesiącu lub dwóch.
Badania dowiodły,witamina C zwiększa ilość i ruchliwość plemników.
Niedobór natomiast witaminy E jest często powodem niepłodności u obu płci,
niestety jeżeli niepłodność jest faktem, podawanie tej witaminy nie może jej uleczyć.
Również stres nie jest w tym czasie sprzymierzeńcem.
Zapominamy o tych dziewięciu miesiącach , które spędzamy
w łonie matki.oraz miesiące przed poczęciem.
Ten czas jest niezwykle ważny dla naszego zdrowia,
dlatego też obydwoje partnerzy powinni przygotować się do poczęcia,
stosując się do zasad prawidłowego odżywiania i unikając używek ,
zwłaszcza tytoniu i alkoholu.
Zdrowa, zbilansowana dieta jest potrzebna jest każdemu a zwłaszcza przyszłym rodzicom .
Przed zajściem w ciąże zarówno kobieta jak i jej partner
powinni stosować zróżnicowaną dietę, bogatą w witaminy i minerały
a także porobić wszelkie badania, które zaleci ginekolog.
Właściwe pokrycie zapotrzebowania na mikroelementy i substancje odżywcze
jest kluczowe dla prawidłowego przebiegu ciąży, zdrowia młodej matki i rozwoju płodu.
Niedobór ważnych mikroelementów w diecie kobiety
może prowadzić do poważnych komplikacji ciąży.
Dieta kobiety planującej ciążę powinna być bogata w kwas foliowy, żelazo, magnez,
wapń, cynk, oraz witaminy z grupy B i kwasy tłuszczowe Omega- 3 i jod.
Przyszła matka powinna pamiętać, że organizm potrzebuje ok. trzech miesięcy
by usunąć toksyny i zgromadzić zapas witamin i składników odżywczych.
Mężczyznom wskazana jest dieta bogata w cynk,
witaminę . E, A, C, B6 , magnez. i Omegę -3.
Należy pamiętać, że sperma dojrzewa przez trzy miesiące,
natomiast komórka jajowa - przez miesiąc.
Niedobór zwłaszcza cynku, ale również kwasów tłuszczowych i witaminy B6
jest często przyczyną niepłodności mężczyzn,
Odpowiednie dawki tych składników, dają pozytywne
wyniki już po miesiącu lub dwóch.
Badania dowiodły,witamina C zwiększa ilość i ruchliwość plemników.
Niedobór natomiast witaminy E jest często powodem niepłodności u obu płci,
niestety jeżeli niepłodność jest faktem, podawanie tej witaminy nie może jej uleczyć.
Również stres nie jest w tym czasie sprzymierzeńcem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz