Wysokie stężenie cholesterolu we krwi.
Cholesterol jest niezbędny do życia każdego człowieka .
Brak cholesterolu powoduje że organizm nie może wytwarzać
witaminy D a także produkować hormonów płciowych .
Nadmiar cholesterolu jest niebezpieczny dla naszego zdrowia ,
odkłada się na ścianach tętnic w postaci blaszek miażdżycowych , powodując pogorszenie krążenia ,
nadciśnienie tętnicze , prowadzi do zatorów i zawałów serca .Aby obniżyć poziom cholesterolu
we krwi należy koniecznie zmienić styl życia i nawyki żywieniowe .
Należy unikać tłustego mięsa przetworzonego jedzenia , słodyczy spożywania dużej ilości jaj ,
zrezygnuj z kawy, mocnej czarnej herbaty, papierosów i alkoholu (wyjątkiem jest mała lampka wina
- podnosi stężenie dobrego cholesterolu ) .
Wskazana jest codzienna gimnastyka ,co najmniej pół godz. biegaj, pływaj, spaceruj.
Wysiłek powinien być intensywny żeby przyspieszał tętno i rozgrzewał - taki wysiłek wzmacnia
serce i układ krążenia .
Istnieje dwa rodzaje cholesterolu:
- „zły „- LDL o niskiej gęstości , odkłada się na ściankach naczyń krwionośnych
i może je zablokować .
- „dobry „ HDL o wysokiej gęstości ma własności przenoszenia LDL
ze ścian naczyń z powrotem do wątroby .
Im wyższy poziom HDL w stosunku do LDL tym mniejsze zagrożenie .
Za najkorzystniejszą proporcję HDL do LDL uznaje się stosunek 3:1 .
Aby obniżyć poziom cholesterolu LDL należy przestrzegać pewnych reguł.
Usuń ze swojej diety tłuszcze nasycone . Przestaw się na chude mięso , chude mleko ,
odtłuszczone jogurty , zrezygnuj z przetworzonych produktów mięsnych .
Unikaj gotowych ciast , ciasteczek chipsów i innych przekąsek na których etykiecie pisze
„utwardzone„ lub „uwodornione".
Jedz dużo świeżych owoców , warzyw i pokarmów pełnoziarnistych .
Jedz trzy razy w tygodniu ryby bogate w kwasy tłuszczowe omega -3.
Najlepsze są świeże ryby takie jak makrela , tuńczyk , łosoś , może też być sardynki z puszki .
Codziennie zjadaj 2 łyżki oliwki z oliwek , dodawaj ją do surówek, smaruj nią pieczywo czosnkowe.
Codziennie jedz garść orzechów lub migdałów , pamiętaj że są kaloryczne , dlatego jedz je zamiast
a nie obok innych przekąsek .
Spożywaj dużo błonnika a więc płatki owsiane, jęczmień , suszone śliwki , fasola , bakłażany i szparagi .
Cholesterol LDL można obniżyć pijąc sok z pomarańczy świeży a także z kartonu.
Sprzymierzeńcem w walce z nadmiarem złego cholesterolu jest imbir , czosnek i cebula .
(mogą to być świeże przyprawy lub w postaci tabletek czosnku lub kapsułek z wyciągiem imbiru lekarskiego .
Przyprawiaj dania czosnkiem , imbirem i cebulą zwłaszcza czerwoną .
Czosnek i cebula zawiera allicynę - która poprawia krążenie , obniża stężenie złego cholesterolu
we krwi , zapobiega powstawaniu skrzepów .Cebula obfituje w związki siarki ( podnosi HDL) ,
czerwona zawiera flawonoidy - przeciwutleniacze .
Substancje zawarte w imbirze działają podobnie do aspiryny zmniejszają krzepliwość krwi .
Jedzenie nasion oraz łupin nasion babki plesznik również wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu .
Siemię lniane jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 i błonnika.i spala cholesterol. Zmielone nasiona dodawaj do jogurtów, past i płatków śniadaniowych, całe nasiona przechodzą przez trawienny nienaruszone.
Słońce pozytywnie wpływa na utratę cholesterolu, spala jego wierzchnią warstwę .
Korzystaj ze slonecznych spacerów nawet zimą .
Zarówno aktywność fizyczna i słońce pomogą Ci w walce z cholesterolem.
Poniżej podane przepisy na napoje pomagają obniżyć stężenie cholesterolu.
siemienia lnianego i świeże lub mrożone owoce, zmiksować.
Napar z imbiru
Kawałek świeżego korzenia imbiru(ok. 5cm) zalej gorącą wodą ,
odstaw na 10 minut, przecedź.
Pij 3 razy dziennie.
Płyn z babki
2 łyżki posiekanych nasion z babki jajowatej(można kupić w aptece lub zielarskim)
zalej szklanką ciepłej przygotowanej wody, wymieszaj, wypij przed posiłkiem ,
popij 2 szklankami wody niegazowanej.
Cholesterol jest niezbędny do życia każdego człowieka .
Brak cholesterolu powoduje że organizm nie może wytwarzać
witaminy D a także produkować hormonów płciowych .
Nadmiar cholesterolu jest niebezpieczny dla naszego zdrowia ,
odkłada się na ścianach tętnic w postaci blaszek miażdżycowych , powodując pogorszenie krążenia ,
nadciśnienie tętnicze , prowadzi do zatorów i zawałów serca .Aby obniżyć poziom cholesterolu
we krwi należy koniecznie zmienić styl życia i nawyki żywieniowe .
Należy unikać tłustego mięsa przetworzonego jedzenia , słodyczy spożywania dużej ilości jaj ,
zrezygnuj z kawy, mocnej czarnej herbaty, papierosów i alkoholu (wyjątkiem jest mała lampka wina
- podnosi stężenie dobrego cholesterolu ) .
Wskazana jest codzienna gimnastyka ,co najmniej pół godz. biegaj, pływaj, spaceruj.
Wysiłek powinien być intensywny żeby przyspieszał tętno i rozgrzewał - taki wysiłek wzmacnia
serce i układ krążenia .
Istnieje dwa rodzaje cholesterolu:
- „zły „- LDL o niskiej gęstości , odkłada się na ściankach naczyń krwionośnych
i może je zablokować .
- „dobry „ HDL o wysokiej gęstości ma własności przenoszenia LDL
ze ścian naczyń z powrotem do wątroby .
Im wyższy poziom HDL w stosunku do LDL tym mniejsze zagrożenie .
Za najkorzystniejszą proporcję HDL do LDL uznaje się stosunek 3:1 .
Aby obniżyć poziom cholesterolu LDL należy przestrzegać pewnych reguł.
Usuń ze swojej diety tłuszcze nasycone . Przestaw się na chude mięso , chude mleko ,
odtłuszczone jogurty , zrezygnuj z przetworzonych produktów mięsnych .
Unikaj gotowych ciast , ciasteczek chipsów i innych przekąsek na których etykiecie pisze
„utwardzone„ lub „uwodornione".
Jedz dużo świeżych owoców , warzyw i pokarmów pełnoziarnistych .
Jedz trzy razy w tygodniu ryby bogate w kwasy tłuszczowe omega -3.
Najlepsze są świeże ryby takie jak makrela , tuńczyk , łosoś , może też być sardynki z puszki .
Codziennie zjadaj 2 łyżki oliwki z oliwek , dodawaj ją do surówek, smaruj nią pieczywo czosnkowe.
Codziennie jedz garść orzechów lub migdałów , pamiętaj że są kaloryczne , dlatego jedz je zamiast
a nie obok innych przekąsek .
Spożywaj dużo błonnika a więc płatki owsiane, jęczmień , suszone śliwki , fasola , bakłażany i szparagi .
Cholesterol LDL można obniżyć pijąc sok z pomarańczy świeży a także z kartonu.
Sprzymierzeńcem w walce z nadmiarem złego cholesterolu jest imbir , czosnek i cebula .
(mogą to być świeże przyprawy lub w postaci tabletek czosnku lub kapsułek z wyciągiem imbiru lekarskiego .
Przyprawiaj dania czosnkiem , imbirem i cebulą zwłaszcza czerwoną .
Czosnek i cebula zawiera allicynę - która poprawia krążenie , obniża stężenie złego cholesterolu
we krwi , zapobiega powstawaniu skrzepów .Cebula obfituje w związki siarki ( podnosi HDL) ,
czerwona zawiera flawonoidy - przeciwutleniacze .
Substancje zawarte w imbirze działają podobnie do aspiryny zmniejszają krzepliwość krwi .
Jedzenie nasion oraz łupin nasion babki plesznik również wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu .
Siemię lniane jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 i błonnika.i spala cholesterol. Zmielone nasiona dodawaj do jogurtów, past i płatków śniadaniowych, całe nasiona przechodzą przez trawienny nienaruszone.
Słońce pozytywnie wpływa na utratę cholesterolu, spala jego wierzchnią warstwę .
Korzystaj ze slonecznych spacerów nawet zimą .
Zarówno aktywność fizyczna i słońce pomogą Ci w walce z cholesterolem.
Poniżej podane przepisy na napoje pomagają obniżyć stężenie cholesterolu.
Koktajl sojowy
Do szklanki mleka sojowego waniliowego należy dodać dwie łyżki zmielonegosiemienia lnianego i świeże lub mrożone owoce, zmiksować.
Napar z imbiru
Kawałek świeżego korzenia imbiru(ok. 5cm) zalej gorącą wodą ,
odstaw na 10 minut, przecedź.
Pij 3 razy dziennie.
Płyn z babki
2 łyżki posiekanych nasion z babki jajowatej(można kupić w aptece lub zielarskim)
zalej szklanką ciepłej przygotowanej wody, wymieszaj, wypij przed posiłkiem ,
popij 2 szklankami wody niegazowanej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz