poniedziałek, 21 marca 2011

Jak sprytnie odchudzić mężczyznę

Kulinarne sztuczki


   Dzisiaj podpowiem jak sprytnie zadbać o swojego mężczyznę by nie miał problemu z nadwagą .
 Są  oczywiście  faceci którzy sami o to dbają  ale  większości nie przeszkadza mały  brzuszek,
który z czasem   przekształca  się w brzuszysko .
 Badania wykazują że co 6 mężczyzna między 30 a 40 rokiem życia za dużo waży , po 40 jest to co trzeci .

 Pamiętaj mężczyzna nie lubi być głodny, uwielbia tradycyjną  kuchnie  i  często nie chce słyszeć o diecie .
Zastosuj  więc w swoim menu kulinarne sztuczki, które z czasem przyniosą efekt .

     1 .  Przed przyrządzaniem usuwaj  tłuszcz z mięsa i skórkę z kurczaka .

     2.   Unikaj smażenia mięsa

       Mięso podawaj pieczone , duszone,  gotowane lub grillowane ( uwaga podczas
      grillowaniu  wytwarza się szkodliwa substancja z wyciekającego , spalonego tłuszczu,
      nie pozwól wiec by tłuszcz skapywał na  ogień , zabezpiecz mięso podstawkami ),
      udekorowane dużą  ilością  warzyw . Podawaj dwie części warzyw duszonych ,
     parowanych , lub gotowanych a jedną część surowych .
              Czasami można smażyć kawałki mięsa  lecz bez panierki ,
               a przed podaniem odsączyć z tłuszczy w serwetce .

   3.    Do smażenia używaj tłuszczu roślinnego .

   4 .   Kupuj mleko  odtłuszczone i  chudy nabiał .
           Unikaj tłustych wędlin, salami konserw, pasztetów .
          Zamień mięso i  wędliny wieprzowe na drobiowe , są chudsze .
          Często zastępuj  je chudymi serami  i  twarogami .

   5 .  Unikaj  tłustych, zawiesistych  zup, gotuj na bulionie, czyste zupy lub podprawiane jogurtem .

   6 .  Wyklucz chipsy i napoje słodzone , podawaj rozcieńczone soki -najlepiej warzywne.


   7 .  Podawaj apetyczne surówki podprawione oliwką z oliwek i ziołami
                                      ( oliwka dostarcza Omegę 3),
              lub jogurtem  (np., czosnek obrany i rozgnieciony w prasce wymieszaj z  naturalnym  jogurtem ,
                                       dodaj koperek lub natkę pietruszki   dopraw  pieprzem    i  sos gotowy ).
                                       Taki sos może nam służyć do warzyw gotowanych , parowanych .
                                         Unikaj  majonezu  nawet light.

    8 . Zanim odgrzejesz zupę surówka to świetna przekąska i zapełnienie dla żołądka .


    9 . Kolację podawaj najpóźniej o godz. 18 00 .


 Pamiętaj  o szklance wody  pół godziny przed posiłkiem, która  zapełni żołądek .

A gdy zechcesz podać coś słodkiego, zrób prosty deserek też pyszny a mniej kaloryczny .

Pianka sernikowa (łatwa i szybka w przyrządzaniu , mało kaloryczna )
1 .wersja - mała  porcja Galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzącej  wody , wystudzamy lekko
   i dodajemy dwa serki homogenizowane (niesłodzone !) .Wymieszać wystudzić można dodać owoce .

2.  wersja  - większa porcja
  -    4  różne galaretki
   -   1 litr sera twarogowego mielonego  ( np. OSM Krasnystaw )
 Twarożek dzielę na trzy części rozpuszczam jedną  galaretkę w szklance wody,
 lekko wystudzam , mieszam z  jedną  częścią twarożku i wlewam warstwę do tortownicy,
wstawiam do lodówki, przygotowuję następną porcję z inną galaretką
 i postępuję jak wyżej  i  analogicznie z kolejną  , na wierzch zalewam samą galaretkę
 (rozpuszczoną w szklance wody , można dodać świeże lub  mrożone owoce).
 Wstawiam do lodówki .Kroję na kawałki.
  Kawałek ciasta piankowego to znacznie mniej kalorii niż np. karpatka z budyniem .

2 komentarze:

Anonimowy pisze...

Głodzenie się lub kogoś od godz 18 mija się z cele, chyba że ktoś chodzi spać o 21 - w co wątpię
Ostatni posiłek należy zjeść 2-3 godziny przed snem.
W przeciwnym razie głodówka zaburza metabolizm i zamiast chudnąć tłuszcz się odkłada :)

margeta pisze...

To prawda ostatni posiłek powinno się jeść 2-3 godz.przed spaniem. Ja co prawda chodzę spać ok.22godz. ale kolacje jem o 18 i nie głodzę się . Myślę, że to kwestia przyzwyczajenia. Ostatecznie w razie napływu głodu można sięgnąć po lekką, zdrową przekąskę.
pozdrawiam