Kulinarne sztuczki
Dzisiaj podpowiem jak sprytnie zadbać o swojego mężczyznę by nie miał problemu z nadwagą .
Są oczywiście faceci którzy sami o to dbają ale większości nie przeszkadza mały brzuszek,
który z czasem przekształca się w brzuszysko .
Badania wykazują że co 6 mężczyzna między 30 a 40 rokiem życia za dużo waży , po 40 jest to co trzeci .
Pamiętaj mężczyzna nie lubi być głodny, uwielbia tradycyjną kuchnie i często nie chce słyszeć o diecie .
Zastosuj więc w swoim menu kulinarne sztuczki, które z czasem przyniosą efekt .
1 . Przed przyrządzaniem usuwaj tłuszcz z mięsa i skórkę z kurczaka .
2. Unikaj smażenia mięsa
Mięso podawaj pieczone , duszone, gotowane lub grillowane ( uwaga podczas
grillowaniu wytwarza się szkodliwa substancja z wyciekającego , spalonego tłuszczu,
nie pozwól wiec by tłuszcz skapywał na ogień , zabezpiecz mięso podstawkami ),
udekorowane dużą ilością warzyw . Podawaj dwie części warzyw duszonych ,
parowanych , lub gotowanych a jedną część surowych .
Czasami można smażyć kawałki mięsa lecz bez panierki ,
a przed podaniem odsączyć z tłuszczy w serwetce .
3. Do smażenia używaj tłuszczu roślinnego .
4 . Kupuj mleko odtłuszczone i chudy nabiał .
Unikaj tłustych wędlin, salami konserw, pasztetów .
Zamień mięso i wędliny wieprzowe na drobiowe , są chudsze .
Często zastępuj je chudymi serami i twarogami .
5 . Unikaj tłustych, zawiesistych zup, gotuj na bulionie, czyste zupy lub podprawiane jogurtem .
6 . Wyklucz chipsy i napoje słodzone , podawaj rozcieńczone soki -najlepiej warzywne.
7 . Podawaj apetyczne surówki podprawione oliwką z oliwek i ziołami
( oliwka dostarcza Omegę 3),
lub jogurtem (np., czosnek obrany i rozgnieciony w prasce wymieszaj z naturalnym jogurtem ,
dodaj koperek lub natkę pietruszki dopraw pieprzem i sos gotowy ).
Taki sos może nam służyć do warzyw gotowanych , parowanych .
Unikaj majonezu nawet light.
8 . Zanim odgrzejesz zupę surówka to świetna przekąska i zapełnienie dla żołądka .
9 . Kolację podawaj najpóźniej o godz. 18 00 .
Pamiętaj o szklance wody pół godziny przed posiłkiem, która zapełni żołądek .
A gdy zechcesz podać coś słodkiego, zrób prosty deserek też pyszny a mniej kaloryczny .
Pianka sernikowa (łatwa i szybka w przyrządzaniu , mało kaloryczna )
1 .wersja - mała porcja Galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzącej wody , wystudzamy lekko
i dodajemy dwa serki homogenizowane (niesłodzone !) .Wymieszać wystudzić można dodać owoce .
2. wersja - większa porcja
- 4 różne galaretki
- 1 litr sera twarogowego mielonego ( np. OSM Krasnystaw )
Twarożek dzielę na trzy części rozpuszczam jedną galaretkę w szklance wody,
lekko wystudzam , mieszam z jedną częścią twarożku i wlewam warstwę do tortownicy,
wstawiam do lodówki, przygotowuję następną porcję z inną galaretką
i postępuję jak wyżej i analogicznie z kolejną , na wierzch zalewam samą galaretkę
(rozpuszczoną w szklance wody , można dodać świeże lub mrożone owoce).
Wstawiam do lodówki .Kroję na kawałki.
Kawałek ciasta piankowego to znacznie mniej kalorii niż np. karpatka z budyniem .
Dzisiaj podpowiem jak sprytnie zadbać o swojego mężczyznę by nie miał problemu z nadwagą .
Są oczywiście faceci którzy sami o to dbają ale większości nie przeszkadza mały brzuszek,
który z czasem przekształca się w brzuszysko .
Badania wykazują że co 6 mężczyzna między 30 a 40 rokiem życia za dużo waży , po 40 jest to co trzeci .
Pamiętaj mężczyzna nie lubi być głodny, uwielbia tradycyjną kuchnie i często nie chce słyszeć o diecie .
Zastosuj więc w swoim menu kulinarne sztuczki, które z czasem przyniosą efekt .
1 . Przed przyrządzaniem usuwaj tłuszcz z mięsa i skórkę z kurczaka .
2. Unikaj smażenia mięsa
Mięso podawaj pieczone , duszone, gotowane lub grillowane ( uwaga podczas
grillowaniu wytwarza się szkodliwa substancja z wyciekającego , spalonego tłuszczu,
nie pozwól wiec by tłuszcz skapywał na ogień , zabezpiecz mięso podstawkami ),
udekorowane dużą ilością warzyw . Podawaj dwie części warzyw duszonych ,
parowanych , lub gotowanych a jedną część surowych .
Czasami można smażyć kawałki mięsa lecz bez panierki ,
a przed podaniem odsączyć z tłuszczy w serwetce .
3. Do smażenia używaj tłuszczu roślinnego .
4 . Kupuj mleko odtłuszczone i chudy nabiał .
Unikaj tłustych wędlin, salami konserw, pasztetów .
Zamień mięso i wędliny wieprzowe na drobiowe , są chudsze .
Często zastępuj je chudymi serami i twarogami .
5 . Unikaj tłustych, zawiesistych zup, gotuj na bulionie, czyste zupy lub podprawiane jogurtem .
6 . Wyklucz chipsy i napoje słodzone , podawaj rozcieńczone soki -najlepiej warzywne.
7 . Podawaj apetyczne surówki podprawione oliwką z oliwek i ziołami
( oliwka dostarcza Omegę 3),
lub jogurtem (np., czosnek obrany i rozgnieciony w prasce wymieszaj z naturalnym jogurtem ,
dodaj koperek lub natkę pietruszki dopraw pieprzem i sos gotowy ).
Taki sos może nam służyć do warzyw gotowanych , parowanych .
Unikaj majonezu nawet light.
8 . Zanim odgrzejesz zupę surówka to świetna przekąska i zapełnienie dla żołądka .
9 . Kolację podawaj najpóźniej o godz. 18 00 .
Pamiętaj o szklance wody pół godziny przed posiłkiem, która zapełni żołądek .
A gdy zechcesz podać coś słodkiego, zrób prosty deserek też pyszny a mniej kaloryczny .
Pianka sernikowa (łatwa i szybka w przyrządzaniu , mało kaloryczna )
1 .wersja - mała porcja Galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzącej wody , wystudzamy lekko
i dodajemy dwa serki homogenizowane (niesłodzone !) .Wymieszać wystudzić można dodać owoce .
2. wersja - większa porcja
- 4 różne galaretki
- 1 litr sera twarogowego mielonego ( np. OSM Krasnystaw )
Twarożek dzielę na trzy części rozpuszczam jedną galaretkę w szklance wody,
lekko wystudzam , mieszam z jedną częścią twarożku i wlewam warstwę do tortownicy,
wstawiam do lodówki, przygotowuję następną porcję z inną galaretką
i postępuję jak wyżej i analogicznie z kolejną , na wierzch zalewam samą galaretkę
(rozpuszczoną w szklance wody , można dodać świeże lub mrożone owoce).
Wstawiam do lodówki .Kroję na kawałki.
Kawałek ciasta piankowego to znacznie mniej kalorii niż np. karpatka z budyniem .
2 komentarze:
Głodzenie się lub kogoś od godz 18 mija się z cele, chyba że ktoś chodzi spać o 21 - w co wątpię
Ostatni posiłek należy zjeść 2-3 godziny przed snem.
W przeciwnym razie głodówka zaburza metabolizm i zamiast chudnąć tłuszcz się odkłada :)
To prawda ostatni posiłek powinno się jeść 2-3 godz.przed spaniem. Ja co prawda chodzę spać ok.22godz. ale kolacje jem o 18 i nie głodzę się . Myślę, że to kwestia przyzwyczajenia. Ostatecznie w razie napływu głodu można sięgnąć po lekką, zdrową przekąskę.
pozdrawiam
Prześlij komentarz