wtorek, 15 marca 2011

SŁodka przyczyna wielu chorób


CUKIER


Jedni mówią, że cukier krzepi, inni uważają , że to tylko puste kalorie.
Dietetycy i lekarze zaliczają cukier, sól i mąkę do  trzech  trucizn naszego organizmu.
Używać czy nie używać ?
Jak  znaleźć kompromis między tym co lubimy a tym co zdrowe?

Cukier poprawia smak wielu potraw, a także pełni rolę środka konserwującego.
 Zazwyczaj ograniczamy spożycie cukru, pijąc niesłodzoną kawę lub herbatę , wyrzekając się słodyczy.
Należy pamiętać ,że cukier to nie tylko łyżeczka wsypana do kawy czy herbaty
to  także a może przede wszystkim ten – ukryty w żywności, spożywany przez nas świadomie  lub nieświadomie.

Cukier znajduje się w  wielu produktach spożywczych : w słodyczach ,sokach, jogurtach,
serkach owocowych, napojach słodzonych, lodach ,owocach ale również w pieczywie, dżemach,
a nawet keczupie, musztardzie, sałatkach zimowych, ogórkach konserwowych, sosach
i w żywności wysoko przetworzonej.
By nasz organizm dobrze funkcjonował wystarczy zjeść ok.7 g cukru dziennie.
Niestety trudno utrzymać ten poziom , ponieważ cukier uzależnia .
Spożywając duże ilości słodyczy, podnosimy poziom cukru we krwi, wtedy trzustka
produkuje znaczne ilości insuliny by go obniżyć ,  a to powoduje spadek cukru poniżej
normy , znów ogarnia nas znużenie i wilczy apetyt na słodycze.

Cukier szybko rozkłada się w organizmie, podnosząc poziom glukozy,
która dostarcza mózgowi niezbędnej energii..
Kiedy wzrasta poziom cukru we krwi ,
mózg produkuje endorfiny hormon działający  przeciwbólowo
i serotoniny hormon szczęścia , poprawiający nastrój.

Niestety cukier jest przyczyną wielu chorób.

Przyczynia się do rozwoju cukrzycy typu 2.
Sprzyja otyłości, wyzwalając zbyt duże ilości energii, której organizm nie jest w stanie
wykorzystać i gromadzi ją w postaci tkanki tłuszczowej.
Osoby z nadwagą częściej chorują na  miażdżycę , nadciśnienie, udar mózgu, zapalenie stawów i żylaki.
Cukier jest doskonałą pożywką dla bakterii i  drobnoustrojów, które mnożą się
w organizmie a gdy organizm jest osłabiony chorobą lub antybiotykiem atakują powodując grzybicę
Cukier podstępnie niszczy organizm , spowalnia trawienie, zakłóca równowagę
kwasowo-zasadową , wzmaga uczucie senności i znużenia

W procesie  przygotowania produktów  spożywczych często dodaje się cukier.
Pokarmy  zawierające cukier dodany  ( w przeciwieństwie   
 do   cukru  naturalnie  występującego) dostarczają kalorii ,
  nie dostarczając witamin ani minerałów.
Niekorzystne jest spożywanie dużej ilości pokarmów  
o podwyższonej zawartości cukru dodanego ,
takich jak  cukierki, czekoladki, ciastka, napoje słodzone, desery , lody.
Organizm  nie potrafi odróżnić  cukrów naturalnie występujących od cukrów dodanych, ponieważ są one identyczne chemicznie.

Jak ograniczyć cukier?

Ogranicz spożycie pokarmów i napojów bogatych w cukry.
Ogranicz spożycie słodyczy między posiłkami ( jeżeli musisz sięgnąć może niech
będzie to  tabliczka gorzkiej czekolady  lub czekolady z bakaliami).
Zwracaj uwagę by większość kalorii w twojej diecie pochodziła ze zbóż
(najlepiej nieoczyszczonych), owoców, warzyw, nisko i beztłuszczowych nabiałów,
chudych mięs i substytutów mięsa (soja).
Staraj się dostarczyć organizmowi  odpowiednią ilość witamin i minerałów ,
a wtedy organizm nie jest głodny i nie sięgamy  po słodką przekąskę .

Uważnie czytaj etykiety produktów, które kupujesz!
Unikaj tych, na których widnieją następujące nazwy
 : glukoza ( cukier gronowy),  fruktoza ( cukier prosty, główny czynnik tycia) ,
sacharoza (chemiczna nazwa cukru rafinowanego),  laktoza( cukier mleczny) ,
syrop i słód kukurydziany, dekstroza,  maltoza,  melasa, inwertyna,  miód, koncentrat owocowy,
cukier brązowy, syrop słodowy.

Jeżeli  jedna z tych  nazw pojawiła się na pierwszym lub drugim miejscu  listy składników ,
lub występuje kilka tych nazw , oznacza to że dany produkt zawiera najprawdopodobniej  dużą ilość cukru.     

Unikaj również  produktów zawierających  substytuty cukru takie jak
sacharyna, aspartan, acesulfamat potasowy, sukraloza.
Zrezygnuj z gotowych dań , w których mogą ukrywać się duże ilości cukru .
Pij często wodę, małymi porcjami..

Brak komentarzy: