Mózg jest odpowiedzialny za produkcję hormonów szczęścia, a więc za nasze dobre samopoczucie.
Jedynym paliwem dla naszego mózgu jest glukoza.
Każdy spadek poziomu cukru we krwi powoduje ogólne osłabienie, zaburzenia koncentracji, zaburzenia snu, spadek energii, niepokój i ogólnie pogarsza stan naszego nastroju.
Dobrze nakarmiony mózg sprawi, ze czujemy się szczęśliwi, zadowoleni i odprężeni.
Zdrowe odżywianie może skutecznie chronić nas przed wystąpieniem wielu chorób,
ale również za pomocą racjonalnej dobrze zbilansowanej diety możemy wpłynąć na swoje samopoczucie.
Błędy popełnione w żywieniu mają wpływ na wahania poziomu cukru we krwi.
Spożywając posiłki regularnie, nie omijając ich w ciągu dnia, utrzymujemy poziom glukozy na względnie stałym poziomie.
Aby nie brakowało nam energii życiowej i dobry nastrój nas nie opuszczał, należy dostarczyć organizmowi odpowiedniej ilości węglowodanów złożonych, białka i tłuszczów nienasyconych (kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6).
Szczególny wpływ na funkcjonowanie naszego układu nerwowego mają witaminy z grupy B, czyniącej w organizmie rolę " dobrej pani domu", a witamina.B1 nazywana jest witaminą nastroju.
Węglowodany złożone w przeciwieństwie do węglowodanów prostych wchłaniają się wolniej z przewodu pokarmowego, w związku z tym poziom glukozy we krwi rośnie stopniowo i stopniowo spada.
Ich źródłem są produkty z pełnego ziarna, warzywa, owoce, nasiona strączkowe, orzechy, ziarna i nasiona.
Należy spożywać produkty nie oczyszczone i jak najmniej przetworzone:
brązowy ryż, makaron, płatki owsiane, groch, ciecierzycę, soję,
kukurydzę, świeże owoce i warzywa.
Z diety powinniśmy wyeliminować białe pieczywo, pszenny makaron, biały ryż, słodkie płatki śniadaniowe, słodycze..Po ich spożyciu poziom cukru szybko wzrasta, ale równie szybko spada.Sprawia to że mózg upomina się o ponowne dokarmianie.
Białko możemy dostarczyć organizmowi pod różną postacią. Pamiętajmy,że bogate w białko są nasiona roślin strączkowych, a ich odpowiednie połączenie z odpowiednimi składnikami ( np. soczewica z ryżem) dostarczy nam pełnowartościowego białka.
Z naszej diety powinniśmy wyeliminować tłuszcze zwierzęce a zastąpić je olejami roślinnymi tłoczonymi na zimno.
Kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6 należy szukać w ziarnach, orzechach i nasionach.
Ważny wpływ na funkcjonowanie naszego układu nerwowego mają mikro- i makro-pierwiastki takie jak :magnez, żelazo,wapń, cynk i selen.
Niedobór magnezu może prowadzić do zmian nastroju, zaburzeń krążenia, zakłóceń pracy serca i snu. Źródłem tego pierwiastka są banany, warzywa liściaste, pełnoziarniste produkty zbożowe, orzechy, migdały, kakao, nasiona roślin strączkowych.
Niedobór żelaza powoduje zmniejszony dopływ tlenu do tkanek, powodując uczucie zmęczenia i osłabienie.
Żelazo występuje w pełnoziarnistych produktach zbożowych, burakach, boćwinie,korzeniu pietruszki. Znaczne ilości dostarczą nam poziomki, brukselka, suszone warzywa i owoce.
W naszej diecie nie zapominajmy o antyoksydantach:
Witaminie C, E i beta - karotenie., które są niezbędne do zwalczania wolnych rodników,
które degradują komórki całego organizmu również tkankę mózgową.
Do wytworzenia serotoniny potrzebna jest aktywna forma witaminy D .
Dlatego też pamiętajmy o spacerach , nawet zimą wykorzystujmy słoneczne dni.
Ruch na świeżym powietrzu pozytywnie wpłynie na nasze zdrowie
i z pewnością poprawi nasze samopoczucie.
Z naszej diety starajmy się wyeliminować cukier i słodycze.
Bezkarnie możemy sięgnąć po tabliczkę gorzkiej czekolady (z zawartością min. 70 % miazgi kakaowej) , zawiera ona bowiem substancje o działaniu psychoaktywnym, które poprawiają nastrój, pszyspieszają krążenie i dotlenienie kory mózgowej.
podobne strony:
- Gdzie szukać witamin ?
- Gdzie szukać minerałów ?
- Dieta antystresowa
- Witaminy antystresowe
2 komentarze:
Fajnie, że w artykule jest napisane o tych substancjach w formie naturalniej. Bo problemem i to dość sporym jest nadużywanie dziś suplementów diety. To jest naprawdę w 90% przypadków zbędne. Ludzie potrzebują tak małych dawek owych witamin czy minerałów, że zwykle np. aby wzbogacić się w magnez wystatrczy zjeść chociażby łyżkę lub dwie kaszy gryczanej itd...
To prawda,urozmaicona i dobrze zbilansowana dieta dostarczy organizmowi odpowiednich witamin i minerałów. Suplementacja jest wskazana przede wszystkim w czasie choroby, rekonwalescencji lub znaczących oznak niedoboru minerałów zob. http://zdrowy-styl-zycia.blogspot.com/2011/03/niedobor-mineraow.html
Pamiętajmy, że zarówno niedobór jak i nadmiar witamin i minerałów jest szkodliwy dla zdrowia.
Prześlij komentarz