wtorek, 25 stycznia 2011

Gdzie szukać witamin ?




Źródło witamin w produktach spożywczych

                Witamina A ( Beta-Karoten, Prowitamina A, Retinol):
-źródłem  są   żółte  i  pomarańczowe  owoce   i  warzywa  (marchewka  
zawiera  dużo  karotenu ) ,  niektóre  liściaste  warzywa , 
oraz   jaja , mleko  pełne  ,  produkty  mleczne śmietana ,  tran  , 
niektóre  tłuste  ryby ,  wątroba  .

               Witamina C (Kwas Askorbinowy)
- źródłem   są  świeże  warzywa  i   owoce  szczególnie  cytrusowe
 (  jabłka jagody ,  owoc  dzikiej  róży ,  cytrusy ,  kalafior  ,  kiszona  kapusta  i  ogórek  ,
 chrzan , pomidor  ,  nać  pietruszki  ) .

              Witamina D
- tran   ,  ryby   morskie   ,  wątroba  , sery  twarogi ,  mleko  pełne ,
  śmietana  ,  masło  ,  białko  jaja kurzego .

              Witamina E 
  -  orzechy  ,  miód  ,  awokado ,  soja ,   czosnek  , kiełki  pszenicy ,  kapusta  ,
  sałata ,   szpinak  , zboże ,  oleje roślinne

             Witamina   B1
- drożdże, zboża, warzywa   i  nasiona  strąkowe ,orzechy ,
 ziemniaki,  podroby,  mięso  wieprzowe ,  ryby ,  wędliny

              Witamina   B2
- ciemne  pieczywo , ciemnozielone warzywa, mleko,
warzywa  strączkowe ,jaja  ,mięso ,  podroby , mleko  i  jego  przetwory ,  wątroba ,  ryby .

              Witamina   B3,  witamina PP  - niacyna,
 -   orzechy , ziarna  zbóż  , mięso ,  ryby ,  wątroba

               Witamina B5
 

-   drożdże ,   chleb   pełnoziarnisty ,  jaja ,  warzywa
( kapusta ,   marchew ,  ziemniaki ,  szpinak  )  płatki  owsiane ,  niełuskane  ziarno
pszenicy , mięso wieprzowe , wołowe ,  wątroba  wieprzowa i  cielęca

               Witamina B6
  -  kiełki  pszenicy ,  banan ,  awokado ,   orzechy  włoskie  ,
 szpinak ,  ziarno  soi ,  ziemniaki ,   produkty  pełnoziarniste ,  drób ,  mięso , 
ryby  ,  wędliny .

              Witamina B12 
-  mleko ,  ryby ,  wątroba  i  nerki  ( cielęce ,  wieprzowe ,  wołowe  i  drobiowe )

               Witamina H ,  Biotyna
,
-  drożdże ,   kalafior ,   żółtko  jaj ,  soja ,  orzechy ,
 ryż  niełuskany ,  mleko ,  mięso ,   nerki  ,  wątroba .

              Witamina K  ,  witamina przeciw -krwotnicza
-  brokuły ,  sałata , szpinak ,   truskawki ,    brzoskwinie ,  białko  jaja ,
kalafior ,  kalarepa , kapusta  ,  brukselka ,  rzepa ,  rzodkiewka ,  ciecierzyca ,
 pomidor  ,   ziemniaki ,  ser ,  mięso  indyka ,  wątróbka  .

2 komentarze:

www.ekoziemniak.pl pisze...

Witam serdecznie
Pozwolę sobie dopowiedzieć, że te wszystkie wymienione witaminy można znaleźć tylko w zdrowych i pełnowartościowych warzywach czy owocach, które są wyprodukowane w naturalny i ekologiczny sposób. Żywność wyprodukowana w konwencjonalny sposób traci na wartości odżywczej, witaminach i minerałach, celem przemysłu rolniczego stała się maksymalizacja zysków, a nie produkcja żywności pełnej witamin.
Pozdrawiam

margeta pisze...

Tak przyznaję masz całkowitą rację, warzywa z upraw przemysłowych są bardzo ubogie w witaminy i minerały. Rolnikowi nie płacą za zawartość minerałów lecz za ilość warzyw.
Dlatego dobrze jest uprawiać swoją ekologiczną działkę na własne potrzeby, a jeżeli nie mamy ku temu warunków to radzę kupować od gospodarza, który prowadzi gospodarkę w naturalny sposób.
O tym "Co się stało z pierwiastkami" pisałam tutaj:

http://nasze-srodowisko.blogspot.com/2011/01/co-sie-stao-z-pierwiastkami.html
Zapraszam:)i przesyłam pozdrowienia.