wtorek, 25 stycznia 2011
Gdzie szukać witamin ?
Źródło witamin w produktach spożywczych
Witamina A ( Beta-Karoten, Prowitamina A, Retinol):
-źródłem są żółte i pomarańczowe owoce i warzywa (marchewka
zawiera dużo karotenu ) , niektóre liściaste warzywa ,
oraz jaja , mleko pełne , produkty mleczne śmietana , tran ,
niektóre tłuste ryby , wątroba .
Witamina C (Kwas Askorbinowy)
- źródłem są świeże warzywa i owoce szczególnie cytrusowe
( jabłka jagody , owoc dzikiej róży , cytrusy , kalafior , kiszona kapusta i ogórek ,
chrzan , pomidor , nać pietruszki ) .
Witamina D
- tran , ryby morskie , wątroba , sery twarogi , mleko pełne ,
śmietana , masło , białko jaja kurzego .
Witamina E
- orzechy , miód , awokado , soja , czosnek , kiełki pszenicy , kapusta ,
sałata , szpinak , zboże , oleje roślinne
Witamina B1
- drożdże, zboża, warzywa i nasiona strąkowe ,orzechy ,
ziemniaki, podroby, mięso wieprzowe , ryby , wędliny
Witamina B2 - ciemne pieczywo , ciemnozielone warzywa, mleko,
warzywa strączkowe ,jaja ,mięso , podroby , mleko i jego przetwory , wątroba , ryby .
Witamina B3, witamina PP - niacyna,
- orzechy , ziarna zbóż , mięso , ryby , wątroba
Witamina B5
- drożdże , chleb pełnoziarnisty , jaja , warzywa
( kapusta , marchew , ziemniaki , szpinak ) płatki owsiane , niełuskane ziarno
pszenicy , mięso wieprzowe , wołowe , wątroba wieprzowa i cielęca
Witamina B6
- kiełki pszenicy , banan , awokado , orzechy włoskie ,
szpinak , ziarno soi , ziemniaki , produkty pełnoziarniste , drób , mięso ,
ryby , wędliny .
Witamina B12
- mleko , ryby , wątroba i nerki ( cielęce , wieprzowe , wołowe i drobiowe )
Witamina H , Biotyna,
- drożdże , kalafior , żółtko jaj , soja , orzechy ,
ryż niełuskany , mleko , mięso , nerki , wątroba .
Witamina K , witamina przeciw -krwotnicza
- brokuły , sałata , szpinak , truskawki , brzoskwinie , białko jaja ,
kalafior , kalarepa , kapusta , brukselka , rzepa , rzodkiewka , ciecierzyca ,
pomidor , ziemniaki , ser , mięso indyka , wątróbka .
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
2 komentarze:
Witam serdecznie
Pozwolę sobie dopowiedzieć, że te wszystkie wymienione witaminy można znaleźć tylko w zdrowych i pełnowartościowych warzywach czy owocach, które są wyprodukowane w naturalny i ekologiczny sposób. Żywność wyprodukowana w konwencjonalny sposób traci na wartości odżywczej, witaminach i minerałach, celem przemysłu rolniczego stała się maksymalizacja zysków, a nie produkcja żywności pełnej witamin.
Pozdrawiam
Tak przyznaję masz całkowitą rację, warzywa z upraw przemysłowych są bardzo ubogie w witaminy i minerały. Rolnikowi nie płacą za zawartość minerałów lecz za ilość warzyw.
Dlatego dobrze jest uprawiać swoją ekologiczną działkę na własne potrzeby, a jeżeli nie mamy ku temu warunków to radzę kupować od gospodarza, który prowadzi gospodarkę w naturalny sposób.
O tym "Co się stało z pierwiastkami" pisałam tutaj:
http://nasze-srodowisko.blogspot.com/2011/01/co-sie-stao-z-pierwiastkami.html
Zapraszam:)i przesyłam pozdrowienia.
Prześlij komentarz