poniedziałek, 21 lutego 2011

Omega-3


    Naukowcy   zastanawiali  się   dlaczego  wśród  Eskimosów  ,
 odżywiających   się  bardzo  tłusto, nie  notuje  się  tylu    zachorowań
  na  choroby  układu   krążenia  i  nowotwory  co  w  Europie.
  Dalsze  badania  wykazały  że   tłuszcze  w  diecie  Europejczyków    są   pochodzenia    zwierzęcego
  i  z  przetworów   mlecznych (  są to  tłuszcze  nasycone  ),  natomiast  podstawą   diety  Eskimosów
 są   tłuszcze  nienasycone   pochodzące   od ryb .

Tłuszcze  zwierzęce  są   źródłem  szkodliwych  kwasów  nasyconych ,  natomiast  tłuszcze  roślinne
 i  tłuszcz  ryb  morskich  jest  źródłem  dobroczynnych  kwasów   nienasyconych  .

 Tłuszcz  nie  zawsze  znaczy  to  samo !

 Tłuszcze  w  naszej  diecie  występują    pod  różnymi  postaciami:

a) widoczny gołym okiem (w maśle , margarynie , tłustym mięsie , boczku , w oleju , smalcu )
b) tłuszcze ukryte ( śmietana , ser , orzech y , ciasta )
c) tłuszcz pochodzący z ryb morskich ( śledzie , makrela dorsz ), mający wysoką wartość
       biologiczną dla zdrowego odżywiania się .


Kwasy  tłuszczowe  Omega-3  posiadają  nieocenioną  wartość  dla  zachowania  zdrowia,
 oraz  w  celu  odzyskiwania  go . Są  bardzo  wartościowym  wzbogaceniem  codziennego  pożywienia .

Omega-3  nie  jest   lekarstwem ,   nie  działa  natychmiast ,  lecz    skutecznie  uzupełnia  pożywienie  ,
które  wskutek  przyzwyczajeń  żywieniowych  jest  ubogie  w  nienasycone   kwasy  tłuszczowe .

 Zalecane  jest   podawanie    w  formie  minimum   jednego  lub  dwóch   regularnych  posiłków
w   tygodniu   zawierających  rybę   bądź   codziennie   w  formie  kapsułki  Omega-3 .
                    
                         Omega -3
     -  chroni  serce  i  naczynia  krwionośne
     -  niezbędna w profilaktyce przeciwnowotworowej szczególnie raka płuc, kości i jelit;
     -  wspomaga leczenie chorób prostaty;
     -  zapobiega miażdżycy, chroni przed chorobą wieńcową, przed tworzeniem się żylaków
     -   wspomaga leczenie nadciśnienia tętniczego ,  oraz  obniża  lepkość  krwi ,
     -   łagodzi migrenowe bóle głowy;
     -   pomaga w nauce, koncentracji u dzieci i młodzieży,
     -   działa antystresowo i antydepresyjnie
     -  wspomaga   leczenie  autyzmu, ADHD, padaczka ( epilepsja) , schizofrenia, choroba Alzheimera
     -  zapobiega wielu chorobom nerek;
     -  wspomaga leczenie łuszczycy, trądziku i wielu chorób skórnych;
     -  jest  niezbędna  przy   chorobach  układu  kostno-stawowego  ,
     -   pomocna   w  leczeniu  nowotworów  i  chorób  układu  nerwowego
     -  zapobiega  zawałom  serca  i  udarom
     -  wzmacnia  układ  immunologiczny
     -  obniża  poziom  LDL  ( złego  cholesterolu )   i  trójglicerydów

                 Preparat  przeznaczony  dla  osób  spożywających  za  małe  ilości  ryb  i  owoców  morza ,
                 mających  słabą  odporność ,  chore  serce  lub  stawy .



     Zainteresowanych   profilaktyką  i  leczeniem  chorób   Omegą-3  odsyłam  do  książki :

                           "Omega -3    to  co  w  rybach  jest  najlepsze"   autor  dr  med.Frank  Liebke .


    Autor  zaleca   Omegę -3  profilaktycznie  i  leczniczo  przy   chorobach  nowotworowych ,  układu  kostno-stawowego,  demencji ,  psychozie,  depresji,  stwardnieniu  rozsianym,   bezsenności ,  migrenie,   przy  chorobach nerek, chorobie   żołądka  i  dwunastnicy,  chroniczne  stany  zapalne  jelit ,  łuszczycy,  infekcje  wirusowe,  wskazana jest  także  dla  kobiet  w  ciąży  i  dla  małych  wiercipięt  .

Brak komentarzy: