Naukowcy zastanawiali się dlaczego wśród Eskimosów ,
odżywiających się bardzo tłusto, nie notuje się tylu zachorowań
na choroby układu krążenia i nowotwory co w Europie.
Dalsze badania wykazały że tłuszcze w diecie Europejczyków są pochodzenia zwierzęcego
i z przetworów mlecznych ( są to tłuszcze nasycone ), natomiast podstawą diety Eskimosów
są tłuszcze nienasycone pochodzące od ryb .
Tłuszcze zwierzęce są źródłem szkodliwych kwasów nasyconych , natomiast tłuszcze roślinne
i tłuszcz ryb morskich jest źródłem dobroczynnych kwasów nienasyconych .
Tłuszcz nie zawsze znaczy to samo !
Tłuszcze w naszej diecie występują pod różnymi postaciami:
a) widoczny gołym okiem (w maśle , margarynie , tłustym mięsie , boczku , w oleju , smalcu )
b) tłuszcze ukryte ( śmietana , ser , orzech y , ciasta )
c) tłuszcz pochodzący z ryb morskich ( śledzie , makrela dorsz ), mający wysoką wartość
biologiczną dla zdrowego odżywiania się .
Kwasy tłuszczowe Omega-3 posiadają nieocenioną wartość dla zachowania zdrowia,
oraz w celu odzyskiwania go . Są bardzo wartościowym wzbogaceniem codziennego pożywienia .
Omega-3 nie jest lekarstwem , nie działa natychmiast , lecz skutecznie uzupełnia pożywienie ,
które wskutek przyzwyczajeń żywieniowych jest ubogie w nienasycone kwasy tłuszczowe .
Zalecane jest podawanie w formie minimum jednego lub dwóch regularnych posiłków
w tygodniu zawierających rybę bądź codziennie w formie kapsułki Omega-3 .
Omega -3
- chroni serce i naczynia krwionośne
- niezbędna w profilaktyce przeciwnowotworowej szczególnie raka płuc, kości i jelit;
- wspomaga leczenie chorób prostaty;
- zapobiega miażdżycy, chroni przed chorobą wieńcową, przed tworzeniem się żylaków
- wspomaga leczenie nadciśnienia tętniczego , oraz obniża lepkość krwi ,
- łagodzi migrenowe bóle głowy;
- pomaga w nauce, koncentracji u dzieci i młodzieży,
- działa antystresowo i antydepresyjnie
- wspomaga leczenie autyzmu, ADHD, padaczka ( epilepsja) , schizofrenia, choroba Alzheimera
- zapobiega wielu chorobom nerek;
- wspomaga leczenie łuszczycy, trądziku i wielu chorób skórnych;
- jest niezbędna przy chorobach układu kostno-stawowego ,
- pomocna w leczeniu nowotworów i chorób układu nerwowego
- zapobiega zawałom serca i udarom
- wzmacnia układ immunologiczny
- obniża poziom LDL ( złego cholesterolu ) i trójglicerydów
Preparat przeznaczony dla osób spożywających za małe ilości ryb i owoców morza ,
mających słabą odporność , chore serce lub stawy .
Zainteresowanych profilaktyką i leczeniem chorób Omegą-3 odsyłam do książki :
"Omega -3 to co w rybach jest najlepsze" autor dr med.Frank Liebke .
Autor zaleca Omegę -3 profilaktycznie i leczniczo przy chorobach nowotworowych , układu kostno-stawowego, demencji , psychozie, depresji, stwardnieniu rozsianym, bezsenności , migrenie, przy chorobach nerek, chorobie żołądka i dwunastnicy, chroniczne stany zapalne jelit , łuszczycy, infekcje wirusowe, wskazana jest także dla kobiet w ciąży i dla małych wiercipięt .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz