Cynk - ostrygi, chude mięso, drób i ryby, kasze i chleb pełnoziarnisty
otręby pszenne , orzechy, nasiona dyni i słonecznika ,
ser żółty, zboże , żółtko jaj , owoce morza .
Krzem - skrzyp, pokrzywa, poziomki, mleko i przetwory mleczne zboża
( pszenica , owies , jęczmień , proso ) buraki i różne rodzaje kapusty .
Magnez - pestki dyni, kakao, koper, natka pietruszki, migdały, soja, soczewica ,
kasza gryczana, orzechy włoskie laskowe , brazylijskie , ziemne i orzeszki nerkowca ,
ziemniaki , fasola biała, groch , jabłko ze skórką, czekolada , banany ,
otręby pszenne i jęczmień, dzika róża, pomidory,ogórki, cebula,
mięso wieprzowe , wołowe , kurczak .
Wapń - suszone figi , groch , fasola , kalarepa gotowana , kapusta , szpinak ,
koper , migdały , orzechy laskowe , soczewica , mak , sok pomarańczowy , żółtko ,
jogurt , mleko ,sery dojrzałe , twaróg , makrela łosoś ( najlepiej z puszki ) , czekolada ,
Miedź - grzyby , nasiona , orzechy , suszone owoce , pomidory , ziemniaki ,
produkty pełnoziarniste , ryż brązowy , zielone warzywa liściaste , wątróbka , mięso , nerki .
Fosfor - orzechy , nasiona otręby i zarodki pszenne , warzywa strąkowe ,
ziarna pełne , cielęcina , wołowina , wieprzowina , żółtko jaja kurzego ,pstrąg ,
tuńczyk , sardynki w oleju , sery , serki topione ,
Potas - awokado , banany , brokuły , brzoskwinie i morele suszone ,
burak ćwikłowy , kapusta kabaczek , soja , fasola , groch , jogurt chudy ,
sok pomidorowy , sok pomarańczowy świeży , szparagi , szpinak gotowany ,
śliwki suszone , migdały , orzeszki ziemne , pestki dyni , sałata , seler , śledź ,
łosoś , makrela , ziemniaki gotowane i pieczone ,
Sód - sałata , rzodkiewka , brokuły , seler , oliwki , mleko pełne , sery dojrzałe ,
szynka , halibut , dorsz , sardynki w oleju , chleb ,
Żelazo - chleb pełnoziarnisty .groch , fasola , soja , grzyby , małże ,
pestki dyni , owoce suszone, orzechy .wątróbka , mięso czerwone .
Selen - prażone nasiona słonecznika , orzechy brazylijskie , czosnek ,
drożdże , grzyby , jaja , ryż brązowy, szparagi , sery , skorupiaki , małże ,
mąka pełny przemiał , pszenica preparowana , wątróbka .
Chrom - czarny pieprz , drożdże , grejpfruty , grzyby , orzechy , nasiona i pestki ,
produkty pełnoziarniste , pszenica i otręby pszenne , rodzynki , ryż brązowy , szparagi ,
śliwki , żółtka jaj , wątroba .
Molibden - kalafior , nasiona , orzechy , pestki , produkty pełnoziarniste i sojowe ,
soczewica , ryż brązowy , warzywa strąkowe , szpinak , zielony groszek , wątróbka , drożdże ,
Mangan - awokado , groch , jęczmień , kukurydza , herbata , migdały , oliwki ,
orzechy , owies , pszenica , ryż , żyto (pełne ziarna ), słonecznik , szpinak ,
pietruszka , ziemniaki , żółtko jaj .
Nikiel - nasiona , orzechy , warzywa strąkowe , produkty pełnoziarniste ,
czekolada , kraby i ryby morskie .
Kobalt - mleko , wątróbka , mięczaki , ostrygi , mleko , cynaderki ,
aloes , niektóre rodzaje piwa
Fluor - herbata , rośliny kapustne , dorsz , łosoś , sardynki
Chlor - sól kuchenna
otręby pszenne , orzechy, nasiona dyni i słonecznika ,
ser żółty, zboże , żółtko jaj , owoce morza .
Krzem - skrzyp, pokrzywa, poziomki, mleko i przetwory mleczne zboża
( pszenica , owies , jęczmień , proso ) buraki i różne rodzaje kapusty .
Magnez - pestki dyni, kakao, koper, natka pietruszki, migdały, soja, soczewica ,
kasza gryczana, orzechy włoskie laskowe , brazylijskie , ziemne i orzeszki nerkowca ,
ziemniaki , fasola biała, groch , jabłko ze skórką, czekolada , banany ,
otręby pszenne i jęczmień, dzika róża, pomidory,ogórki, cebula,
mięso wieprzowe , wołowe , kurczak .
Wapń - suszone figi , groch , fasola , kalarepa gotowana , kapusta , szpinak ,
koper , migdały , orzechy laskowe , soczewica , mak , sok pomarańczowy , żółtko ,
jogurt , mleko ,sery dojrzałe , twaróg , makrela łosoś ( najlepiej z puszki ) , czekolada ,
Miedź - grzyby , nasiona , orzechy , suszone owoce , pomidory , ziemniaki ,
produkty pełnoziarniste , ryż brązowy , zielone warzywa liściaste , wątróbka , mięso , nerki .
Fosfor - orzechy , nasiona otręby i zarodki pszenne , warzywa strąkowe ,
ziarna pełne , cielęcina , wołowina , wieprzowina , żółtko jaja kurzego ,pstrąg ,
tuńczyk , sardynki w oleju , sery , serki topione ,
Potas - awokado , banany , brokuły , brzoskwinie i morele suszone ,
burak ćwikłowy , kapusta kabaczek , soja , fasola , groch , jogurt chudy ,
sok pomidorowy , sok pomarańczowy świeży , szparagi , szpinak gotowany ,
śliwki suszone , migdały , orzeszki ziemne , pestki dyni , sałata , seler , śledź ,
łosoś , makrela , ziemniaki gotowane i pieczone ,
Sód - sałata , rzodkiewka , brokuły , seler , oliwki , mleko pełne , sery dojrzałe ,
szynka , halibut , dorsz , sardynki w oleju , chleb ,
Żelazo - chleb pełnoziarnisty .groch , fasola , soja , grzyby , małże ,
pestki dyni , owoce suszone, orzechy .wątróbka , mięso czerwone .
Selen - prażone nasiona słonecznika , orzechy brazylijskie , czosnek ,
drożdże , grzyby , jaja , ryż brązowy, szparagi , sery , skorupiaki , małże ,
mąka pełny przemiał , pszenica preparowana , wątróbka .
Chrom - czarny pieprz , drożdże , grejpfruty , grzyby , orzechy , nasiona i pestki ,
produkty pełnoziarniste , pszenica i otręby pszenne , rodzynki , ryż brązowy , szparagi ,
śliwki , żółtka jaj , wątroba .
Molibden - kalafior , nasiona , orzechy , pestki , produkty pełnoziarniste i sojowe ,
soczewica , ryż brązowy , warzywa strąkowe , szpinak , zielony groszek , wątróbka , drożdże ,
Mangan - awokado , groch , jęczmień , kukurydza , herbata , migdały , oliwki ,
orzechy , owies , pszenica , ryż , żyto (pełne ziarna ), słonecznik , szpinak ,
pietruszka , ziemniaki , żółtko jaj .
Nikiel - nasiona , orzechy , warzywa strąkowe , produkty pełnoziarniste ,
czekolada , kraby i ryby morskie .
Kobalt - mleko , wątróbka , mięczaki , ostrygi , mleko , cynaderki ,
aloes , niektóre rodzaje piwa
Fluor - herbata , rośliny kapustne , dorsz , łosoś , sardynki
Chlor - sól kuchenna
1 komentarz:
Pokój Tobie!
Łatwiej upaść niż powstać dlatego warto podpierać się przy wstawaniu tym co prawo podsuwa bo to jedyny solidny fundament.
Radosnego dnia!
Prześlij komentarz