środa, 22 stycznia 2014

Czym grozi otyłość.

Otyłość jest to następstwo nadmiernej kumulacji tkanki tłuszczowej, która doprowadza
do ryzyka utraty zdrowia i dobrego samopoczucia.
Jest to choroba, która u sporej części społeczeństwa zaczyna się około 30 roku życia.
 Jednak stale wzrasta również liczba dzieci i młodzieży otyłych i z nadwagą.

Ostatnie badania wykazały, że czynniki genetyczne mają minimalny wpływ na tę chorobę.
Największy wpływ na wzrost otyłości mają przede wszystkim złe nawyki żywieniowe
i brak ruchu, a także czynniki środowiskowe, które zmieniają nasz tryb życia.

Badania przeprowadzone przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) wykazują, że w porównaniu do osób szczupłych ludzie otyli są trzykrotnie bardziej narażeni na cukrzycę typu 2, zwiększa się zachorowanie na  nadciśnienie tętnicze, zadyszkę czy zespół bezdechu sennego. Od dwóch do trzech razy wzrasta u nich również zagrożenie wystąpienia m.in. choroby niedokrwiennej serca.
Otyłości towarzyszą choroby serca, nerek, miażdżyca, cukrzyca, zaburzenia układu oddechowego.

Osoby z nadwagą mają zwiększone obciążenie serca, przez co dwukrotnie u tych osób  częściej dochodzi do niewydolności serca, zwiększa się zachorowalność na nadciśnienie tętnicze.

U osób otyłych dochodzi do złego funkcjonowania układu oddechowego.
W okolicach gardła i krtani pojawia się  tkanka tłuszczowa, przez co w  czasie snu występują  bezdechy.
W czasie bezdechu krew nie dopływa do mózgu.

Cukrzyca lubi otyłość, a otyłość lubi cukier. Ten mariaż prowadzi  zwykle do uszkodzenia serca, nerek, wzroku, naczyń krwionośnych.
Często dochodzi do tzw. stopy cukrzycowej, czyli zmian miażdżycowych, co kończy się często amputacją nogi.
Zdecydowana większość chorych na cukrzycę typu 2 ma nadwagę lub cierpi na otyłość.

Nadmierna masa ciała obciąża stawy i układ kostny.  Kości stają się podatne na urazy i zwyrodnienia.
Pojawiają się dokuczliwe bóle kręgosłupa i kolan.

Osoby otyłe mają upośledzone wydalanie moczanów, stąd prosta droga do rozwoju dny moczanowej, charakteryzującej się bólami napadowymi i stanami zapalnymi stawów.

U osób z nadwagą wątroba staje się stłuszczona i gorzej funkcjonuje.
Często rozwija się kamica nerkowa i kamica dróg żółciowych. Powoduje to zwiększone wydzielanie cholesterolu i  wysokie stężenie kwasów żółciowych i fosfolipidów, sprzyja tworzeniu się kamieni żółciowych.

Otyłość zwiększa odsetek osób chorych na nowotwory złośliwe.
Naukowcy wskazują na związek otyłości z rakiem piersi, okrężnicy i  trzonu macicy.

Skóra osób otyłych jest bardziej podatna na wszelkie infekcje bakteryjne i grzybicze. Grzyby osiedlają się w fałdach skórnych, pojawiają się plamki , ciemnieje skóra na łokciach i szyi.

Zaburzenia odpływu krwi z kończyn dolnych są przyczyną powstawania żylaków i ich zakrzepowego zapalenia. Zwiększa się ryzyko powstania żylaków odbytu.

Problemy emocjonalne mają swoje podłoże w otyłości.
Otyli z reguły nie są zadowoleni ze swojego wyglądu, są pełni  dezaprobaty i uczucia lęku.
Jedzenie łagodzi uczucie depresji i napięcia psychicznego, wynikającego z uczucia odrzucenia,
samotności i dezaprobaty. Niekontrolowany apetyt może być wynikiem reakcji na  przeżycia.

Otyłość nie jest defektem kosmetycznym jest chorobą, z którą można walczyć.
 Jest procesem odwracalnym, chociaż wymaga dużego samozaparcia i chęci zmiany stylu życia.

Zobacz podobne  artykuły:
Otyłość
Przełam barierę tłuszczu
Ułatwić odchudzanie
Jak sprytnie odchudzić mężczyznę
Otyłość wśród dzieci



1 komentarz:

AnCo pisze...

ISTNIEJĄ DWA POWODY OTYŁOŚCI (CHOLESTEROL) / NADWAGI / CUKRZYCY / NADCIŚNIENIA / CHORÓB SERCA U LUDZI: ♥♥♥♥♥

1. Wysoki poziom cukru we krwi, czyli mąka i cukier spożywczy, a zatem (niezdrowe dla człowieka):
WYSOKIE WĘGLOWODANY TJ. OD 26,01% WZROSTU.

2. Zbyt duże spożycie tłuszczów, mamy więc klasyfikację:
INDEKS ŻYWIENIOWY TJ. IŻ PRODUKTU.

3. Puenta to tabele:
IŻ PRODUKTU.

P. S. Realizując klasyfikację IŻ, organizm sam wykorzystuje złogi trójglicerydów w żyłach, oczyszczając je. Zwyczajne biologiczne reakcje, które równocześnie eliminują miażdżycę i nadciśnienie, a także cukrzycę typu 2. Spożycie CHLEBA NA OSTEOPOROZĘ-IRL, szprotek wędzonych oraz fasoli czyli produktów o dużej zawartości wapnia wyjaśnia celowość umieszczenia tych produktów jako zalecane.

4. Prozdrowotne w diecie są (energetyczne) tzw:
NISKIE WĘGLOWODANY TJ. DO 26% WZROSTU.
ODPAROWANE WĘGLOWODANY TJ. DO STRUKTURY C.

ZOBACZ TAKŻE; CUKRZYCA TYPU 2, WG: IRL KRAKÓW.