sobota, 22 stycznia 2011

Otyłość

  Nie należy tu mylić kilku zbędnych centymetrów z nadwagą i otyłością . 
Otyłość jest chorobą   która często zaczyna się około 30. roku życia.
Ostatnio jednak  stale wzrasta również liczba dzieci i  młodzieży otyłych i z nadwagą.
Osoby otyłe  są bardziej  narażeni na cukrzycę typu 2, nadciśnienie tętnicze,
zadyszkę , zespół bezdechu sennego i  choroby serca .
Zbędne kilogramy możemy zrzucić dzięki naszej samodyscyplinie i samozaparciu .

 Głównymi czynnikami  odpowiedzialnymi za otyłość jest  brak aktywności fizycznej
(siedzący  tryb  życia ), złe nawyki żywieniowe, nadmierne spożycie kalorii ,
zły metabolizm oraz rzadkie wady genetyczne .
 Ostatnio opublikowano wyniki badań dowodzące , że flora bakteryjna jelitowa ma wpływ na tycie .
Niektóre mikroorganizmy  służące do trawienia pokarmów , na skutek  uszkodzenia 
mechanizmu kontroli  metabolicznej mogą pobudzać organizm do gromadzenia zbędnych kilogramów .
Ludzka flora bakteryjna jest od urodzenia prawie niezmienna  ,  zmienia się pod wpływem
 określonych rodzajów  pożywienia  i na skutek coraz szerszego stosowania antybiotyków .
Typy bakterii jelitowych u ludzi otyłych różnią się od rodzaju bakterii u ludzi szczupłych .
Naukowcy uważają , że zmianom bakteryjnym można będzie zapobiec podając pacjentom
dobre bakterię zanim złe  zdążą zasiedlić jelita .


Aby zrzucić zbędne kilogramy należy ograniczyć spożycie pokarmów do ilości potrzebnej  organizmowi
 (należy  dostarczyć odpowiednie ilości witamin i minerałów )  i  zwiększyć aktywność fizyczną ,
zwłaszcza regularnie  wykonywać ćwiczenie aerobowe .


 
Dobra dieta powinna zaowocować schudnięciem , być zdrowa , być łatwa do stosowania ,
nie prowadzić do uczucia wyczerpania , czy zagłodzenia .

         Ważne jest  ile jesz i co jesz.

Odchudzając się  należy ograniczyć ilość spożywanych pokarmów ,
zmniejszyć ich kaloryczność , ograniczyć słodycze .
Dieta powinna zawierać dużo pokarmów  o wysokiej zawartości wody
 np. świeże warzywa i owoce oraz produkty wolno uwalniające węglowodany ,
takie jak produkty  pełnoziarniste , fasola, soczewica .
Węglowodany wolno uwalniające się zapewniają stały poziom energii, chronią organizm przed głodem
i  dają organizmowi lepszą szansę by wykorzystać pokarm a nie zamieniać go  w  tłuszcz .

Dobrym sposobem na walkę z otyłością jest częste jedzenie ,małych ilości
  tzn .  regularne spożywanie 5 posiłków dziennie a nie ciągłe podjadanie .
Przerwy między posiłkami nie powinny trwać więcej niż 3-4 godziny.
Dłuższe przerwy prowadzą do wygłodzenie organizmu i w konsekwencji do niekontrowanego
 „najedzenia  się „ ponieważ sygnał głodu istnieje nadal  w naszym mózgu.

 Impuls że jesteśmy najedzeni dociera do mózgu po 15 min, dlatego powinniśmy wstawać
od stołu z lekkim uczuciem niedojedzenia. 

Stosując dietę odchudzającą  należy  pamiętać  o  produktach zawierających " puste kalorie "
są to przekąski , słodycze i  słodkie napoje .
Licząc kalorie należy  brać pod uwagę np. cukier w owocach , w napojach ,owocach suszonych i lodach .

Dieta niskokaloryczna jest trudna , ponieważ często dopada nas niekontrolowane  uczucie głodu  ,
które może być spowodowane brakiem witamin i minerałów .
Podjadanie i częste zaglądanie do lodówki  to  efekt braku witamin . dlatego dietę należy
 wzbogacić w  odpowiednie składniki odżywcze .
 Pomocny będzie również błonnik , zawarty w otrębach , płatkach  w warzywach , owsie ,
soczewicy ,fasoli  i  innych warzywach .

Błonnik zwiększa objętość pokarmu ,daje uczucie sytości i kontroluje poziom cukru we krwi .
 Dlatego wskazane są urozmaicone warzywa : surowe , gotowane , blanszowane ,duszone i grillowane .
Należy pamiętać że warzywa surowe powinny stanowić 1/3 wszystkich spożytych , ponieważ są ciężkostrawne .

Jeżeli nie możemy dać rady z  opanowaniem naszego głodu należy wspomóc dietę błonnikiem
pokarmowym  w tabletce , należy wypić ją 20 min. przed posiłkiem popijając duża ilością  wody .
 Uwaga : Wypicie błonnika   daje uczycie sytości nie mniej jednak po 20 min, koniecznie należy zjeść mały posiłek .

Brak komentarzy: