Nie należy tu mylić kilku zbędnych centymetrów z nadwagą i otyłością .
Otyłość jest chorobą która często zaczyna się około 30. roku życia.
Ostatnio jednak stale wzrasta również liczba dzieci i młodzieży otyłych i z nadwagą.
Osoby otyłe są bardziej narażeni na cukrzycę typu 2, nadciśnienie tętnicze,
zadyszkę , zespół bezdechu sennego i choroby serca .
Zbędne kilogramy możemy zrzucić dzięki naszej samodyscyplinie i samozaparciu .
Głównymi czynnikami odpowiedzialnymi za otyłość jest brak aktywności fizycznej
(siedzący tryb życia ), złe nawyki żywieniowe, nadmierne spożycie kalorii ,
zły metabolizm oraz rzadkie wady genetyczne .
Ostatnio opublikowano wyniki badań dowodzące , że flora bakteryjna jelitowa ma wpływ na tycie .
Niektóre mikroorganizmy służące do trawienia pokarmów , na skutek uszkodzenia
mechanizmu kontroli metabolicznej mogą pobudzać organizm do gromadzenia zbędnych kilogramów .
Ludzka flora bakteryjna jest od urodzenia prawie niezmienna , zmienia się pod wpływem
określonych rodzajów pożywienia i na skutek coraz szerszego stosowania antybiotyków .
Typy bakterii jelitowych u ludzi otyłych różnią się od rodzaju bakterii u ludzi szczupłych .
Naukowcy uważają , że zmianom bakteryjnym można będzie zapobiec podając pacjentom
dobre bakterię zanim złe zdążą zasiedlić jelita .
Aby zrzucić zbędne kilogramy należy ograniczyć spożycie pokarmów do ilości potrzebnej organizmowi
(należy dostarczyć odpowiednie ilości witamin i minerałów ) i zwiększyć aktywność fizyczną ,
zwłaszcza regularnie wykonywać ćwiczenie aerobowe .
Dobra dieta powinna zaowocować schudnięciem , być zdrowa , być łatwa do stosowania ,
nie prowadzić do uczucia wyczerpania , czy zagłodzenia .
Ważne jest ile jesz i co jesz.
Odchudzając się należy ograniczyć ilość spożywanych pokarmów ,
zmniejszyć ich kaloryczność , ograniczyć słodycze .
Dieta powinna zawierać dużo pokarmów o wysokiej zawartości wody
np. świeże warzywa i owoce oraz produkty wolno uwalniające węglowodany ,
takie jak produkty pełnoziarniste , fasola, soczewica . Węglowodany wolno uwalniające się zapewniają stały poziom energii, chronią organizm przed głodem
i dają organizmowi lepszą szansę by wykorzystać pokarm a nie zamieniać go w tłuszcz .
Dobrym sposobem na walkę z otyłością jest częste jedzenie ,małych ilości
tzn . regularne spożywanie 5 posiłków dziennie a nie ciągłe podjadanie .
Przerwy między posiłkami nie powinny trwać więcej niż 3-4 godziny.
Dłuższe przerwy prowadzą do wygłodzenie organizmu i w konsekwencji do niekontrowanego
„najedzenia się „ ponieważ sygnał głodu istnieje nadal w naszym mózgu.
Impuls że jesteśmy najedzeni dociera do mózgu po 15 min, dlatego powinniśmy wstawać
od stołu z lekkim uczuciem niedojedzenia.
Stosując dietę odchudzającą należy pamiętać o produktach zawierających " puste kalorie "
są to przekąski , słodycze i słodkie napoje .
Licząc kalorie należy brać pod uwagę np. cukier w owocach , w napojach ,owocach suszonych i lodach .
Dieta niskokaloryczna jest trudna , ponieważ często dopada nas niekontrolowane uczucie głodu ,
które może być spowodowane brakiem witamin i minerałów .
Podjadanie i częste zaglądanie do lodówki to efekt braku witamin . dlatego dietę należy
wzbogacić w odpowiednie składniki odżywcze .
Pomocny będzie również błonnik , zawarty w otrębach , płatkach w warzywach , owsie ,
soczewicy ,fasoli i innych warzywach .
Błonnik zwiększa objętość pokarmu ,daje uczucie sytości i kontroluje poziom cukru we krwi .
Dlatego wskazane są urozmaicone warzywa : surowe , gotowane , blanszowane ,duszone i grillowane .
Należy pamiętać że warzywa surowe powinny stanowić 1/3 wszystkich spożytych , ponieważ są ciężkostrawne .
Jeżeli nie możemy dać rady z opanowaniem naszego głodu należy wspomóc dietę błonnikiem
pokarmowym w tabletce , należy wypić ją 20 min. przed posiłkiem popijając duża ilością wody .
Uwaga : Wypicie błonnika daje uczycie sytości nie mniej jednak po 20 min, koniecznie należy zjeść mały posiłek .
Otyłość jest chorobą która często zaczyna się około 30. roku życia.
Ostatnio jednak stale wzrasta również liczba dzieci i młodzieży otyłych i z nadwagą.
Osoby otyłe są bardziej narażeni na cukrzycę typu 2, nadciśnienie tętnicze,
zadyszkę , zespół bezdechu sennego i choroby serca .
Zbędne kilogramy możemy zrzucić dzięki naszej samodyscyplinie i samozaparciu .
Głównymi czynnikami odpowiedzialnymi za otyłość jest brak aktywności fizycznej
(siedzący tryb życia ), złe nawyki żywieniowe, nadmierne spożycie kalorii ,
zły metabolizm oraz rzadkie wady genetyczne .
Ostatnio opublikowano wyniki badań dowodzące , że flora bakteryjna jelitowa ma wpływ na tycie .
Niektóre mikroorganizmy służące do trawienia pokarmów , na skutek uszkodzenia
mechanizmu kontroli metabolicznej mogą pobudzać organizm do gromadzenia zbędnych kilogramów .
Ludzka flora bakteryjna jest od urodzenia prawie niezmienna , zmienia się pod wpływem
określonych rodzajów pożywienia i na skutek coraz szerszego stosowania antybiotyków .
Typy bakterii jelitowych u ludzi otyłych różnią się od rodzaju bakterii u ludzi szczupłych .
Naukowcy uważają , że zmianom bakteryjnym można będzie zapobiec podając pacjentom
dobre bakterię zanim złe zdążą zasiedlić jelita .
Aby zrzucić zbędne kilogramy należy ograniczyć spożycie pokarmów do ilości potrzebnej organizmowi
(należy dostarczyć odpowiednie ilości witamin i minerałów ) i zwiększyć aktywność fizyczną ,
zwłaszcza regularnie wykonywać ćwiczenie aerobowe .
Dobra dieta powinna zaowocować schudnięciem , być zdrowa , być łatwa do stosowania ,
nie prowadzić do uczucia wyczerpania , czy zagłodzenia .
Ważne jest ile jesz i co jesz.
Odchudzając się należy ograniczyć ilość spożywanych pokarmów ,
zmniejszyć ich kaloryczność , ograniczyć słodycze .
Dieta powinna zawierać dużo pokarmów o wysokiej zawartości wody
np. świeże warzywa i owoce oraz produkty wolno uwalniające węglowodany ,
takie jak produkty pełnoziarniste , fasola, soczewica . Węglowodany wolno uwalniające się zapewniają stały poziom energii, chronią organizm przed głodem
i dają organizmowi lepszą szansę by wykorzystać pokarm a nie zamieniać go w tłuszcz .
Dobrym sposobem na walkę z otyłością jest częste jedzenie ,małych ilości
tzn . regularne spożywanie 5 posiłków dziennie a nie ciągłe podjadanie .
Przerwy między posiłkami nie powinny trwać więcej niż 3-4 godziny.
Dłuższe przerwy prowadzą do wygłodzenie organizmu i w konsekwencji do niekontrowanego
„najedzenia się „ ponieważ sygnał głodu istnieje nadal w naszym mózgu.
Impuls że jesteśmy najedzeni dociera do mózgu po 15 min, dlatego powinniśmy wstawać
od stołu z lekkim uczuciem niedojedzenia.
Stosując dietę odchudzającą należy pamiętać o produktach zawierających " puste kalorie "
są to przekąski , słodycze i słodkie napoje .
Licząc kalorie należy brać pod uwagę np. cukier w owocach , w napojach ,owocach suszonych i lodach .
Dieta niskokaloryczna jest trudna , ponieważ często dopada nas niekontrolowane uczucie głodu ,
które może być spowodowane brakiem witamin i minerałów .
Podjadanie i częste zaglądanie do lodówki to efekt braku witamin . dlatego dietę należy
wzbogacić w odpowiednie składniki odżywcze .
Pomocny będzie również błonnik , zawarty w otrębach , płatkach w warzywach , owsie ,
soczewicy ,fasoli i innych warzywach .
Błonnik zwiększa objętość pokarmu ,daje uczucie sytości i kontroluje poziom cukru we krwi .
Dlatego wskazane są urozmaicone warzywa : surowe , gotowane , blanszowane ,duszone i grillowane .
Należy pamiętać że warzywa surowe powinny stanowić 1/3 wszystkich spożytych , ponieważ są ciężkostrawne .
Jeżeli nie możemy dać rady z opanowaniem naszego głodu należy wspomóc dietę błonnikiem
pokarmowym w tabletce , należy wypić ją 20 min. przed posiłkiem popijając duża ilością wody .
Uwaga : Wypicie błonnika daje uczycie sytości nie mniej jednak po 20 min, koniecznie należy zjeść mały posiłek .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz