Zdrowe odżywianie to stałe dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości
substancji , które dostarczają energii ( są to przede wszystkim cukrowce i tłuszcze)
i materiały budulcowe (białka).
Ustój musi pobierać również wodę i sole mineralne , a w nich zawarte
tak zwane pierwiastki śladowe , oraz konieczne do życia
związki chemiczne - witaminy.
WITAMINY są zawarte w produktach pochodzenia roślinnego
i zwierzęcego .
W szczególnie niekorzystnym dla organizmu okresie
( choroba , rekowalescencja , złe odżywianie, zaburzenia
w przyswajalności składników odżywczych ) witaminy mogą być
podawane celowo przez pewien czas pod postacią preparatów
farmaceutycznych lub suplementów diety .
Bardzo korzystne są preparaty witaminowe będące wyciągiem
z produktów żywnościowych a nie substancje syntetyczne.
Witaminy są to niezbędne do życia organizmów mikroskładniki znajdujące się
w pożywieniu, których organizm nie potrafi syntetyzować,
muszą być dostarczane z zewnątrz.
Działanie witamin polega na ich wysokiej aktywności biologicznej
a nie ich wartości kalorycznej czy budulcowej.
Niektóre witaminy tworzą się z prowitamin.
Niedobór czy też całkowity brak witamin w pożywieniu prowadzi
do zaburzeń przemiany materii a często do choroby.
Ilość i rodzaj potrzebnych witamin jest bardzo zróżnicowany.
Zależy to wieku , płci, stylu życia , środowiska w jakim żyjemy,
pracy jaką wykonujemy,skłonności genetycznych i wielu innych.
Witaminy dzielimy na rozpuszczalne w tłuszczu A , E ,
oraz rozpuszczalne w wodzie :są to witaminy z grupy B
( tianina , ryboflawina, niacyna , kwas pantotenowy,
pirodyksyna,cyjanokobalamina ,kwas panganiowy,
biotyna , kwas foliowy ,oraz witamina C ( kwas askorbinowy).
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczu magazynują się w organizmie
człowieka , szczególnie w wątrobie.
Nadmiar ich staje się toksyczny dla organizmu
i negatywnie wpływa na zdrowie.
Witaminy rozpuszczalne w wodzie są wypłukiwane z organizmu ,
ich zapasy są niewielkie , dlatego musimy pokryć
ich dzienne zapotrzebowanie .
2 komentarze:
No i prosze, czy wiecie, ze tylko zwierzeta prdukuja vit C a człowiek musi ja pobierać z zewnatrz, bo bez niej nie może funkcjonowac?
pozdrawiam
j
To prawda, organizm człowieka nie potrafi wyprodukować wit.C, a zwierzęta owszem.
O wszechstronnym działaniu wit C, świadczy fakt , że zwierzęta nie chorują na zawał.
Odkrywca witaminy C chemik L. Pauling tak mocno wierzył w jej wszechstronne działanie, ze zjadał jej dziennie 18 g (!) i żył chyba 95 lat.
Prześlij komentarz