piątek, 26 listopada 2010

Funkcja witamin

  Zdrowe odżywianie  to stałe dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości 
 substancji , które dostarczają  energii ( są to przede  wszystkim  cukrowce i tłuszcze) 
i  materiały budulcowe (białka).
Ustój  musi pobierać również wodę  i   sole mineralne ,   a  w nich  zawarte 
tak zwane  pierwiastki  śladowe  ,  oraz  konieczne do życia 
związki chemiczne -  witaminy.
 
 WITAMINY  są   zawarte  w  produktach  pochodzenia  roślinnego  

i  zwierzęcego  .
     W szczególnie  niekorzystnym  dla  organizmu okresie  

( choroba , rekowalescencja  ,  złe odżywianie, zaburzenia 
w przyswajalności  składników  odżywczych )   witaminy   mogą   być   
podawane  celowo przez pewien  czas  pod  postacią   preparatów  
farmaceutycznych    lub suplementów  diety  .
Bardzo  korzystne   są   preparaty  witaminowe   będące  wyciągiem  

z  produktów  żywnościowych   a  nie  substancje  syntetyczne.
 
Witaminy są to  niezbędne do życia organizmów mikroskładniki  znajdujące się

w pożywieniu, których organizm nie potrafi syntetyzować,
 muszą być dostarczane z  zewnątrz.
Działanie witamin polega na ich wysokiej aktywności biologicznej 

a nie  ich wartości kalorycznej  czy budulcowej.
Niektóre  witaminy  tworzą się z prowitamin.
Niedobór  czy też  całkowity  brak witamin   w pożywieniu   prowadzi  

do  zaburzeń   przemiany materii a często do choroby.
Ilość i rodzaj  potrzebnych  witamin  jest bardzo zróżnicowany.
 Zależy to wieku , płci, stylu życia , środowiska  w jakim żyjemy, 
pracy jaką wykonujemy,skłonności genetycznych i wielu innych.
 

Witaminy  dzielimy  na rozpuszczalne  w tłuszczu  A , E ,
 
oraz rozpuszczalne w wodzie   :są to witaminy z grupy B 

( tianina , ryboflawina,  niacyna , kwas pantotenowy, 
pirodyksyna,cyjanokobalamina ,kwas panganiowy, 
biotyna , kwas foliowy  ,oraz witamina  C ( kwas askorbinowy).

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczu magazynują się  w organizmie

człowieka  , szczególnie w wątrobie.
Nadmiar ich staje się toksyczny  dla organizmu  

i negatywnie wpływa na zdrowie.

Witaminy rozpuszczalne w  wodzie  są wypłukiwane  z organizmu ,  

ich  zapasy są niewielkie , dlatego  musimy   pokryć 
 ich  dzienne  zapotrzebowanie  .

2 komentarze:

jadwiga pisze...

No i prosze, czy wiecie, ze tylko zwierzeta prdukuja vit C a człowiek musi ja pobierać z zewnatrz, bo bez niej nie może funkcjonowac?
pozdrawiam
j

margeta pisze...

To prawda, organizm człowieka nie potrafi wyprodukować wit.C, a zwierzęta owszem.
O wszechstronnym działaniu wit C, świadczy fakt , że zwierzęta nie chorują na zawał.

Odkrywca witaminy C chemik L. Pauling tak mocno wierzył w jej wszechstronne działanie, ze zjadał jej dziennie 18 g (!) i żył chyba 95 lat.