środa, 2 lutego 2011

Afrodyzjaki.

Są to substancje pobudzające seksualnie, znajdujące się w roślinach , pokarmach i napojach .

Dawniej umiejętność przyrządzenia afrodyzjaku uważano za zdolność magiczną.
Popularnymi afrodyzjakami są  pokarmy,  przyprawy, zioła,  i napoje.

Popularnym  afrodyzjakiem  są owoce morza . Znajdujący się w nich cynk pobudza produkcję
testosteronu,  hormonu męskiego który zwiększa libido.
Do afrodyzjaków zaliczamy przyprawy i zioła  o działaniu rozgrzewającym
i powodującym  lekkie przekrwienie narządów płciowych :cynamon, imbir,
kardamon, goździki, wanilia,  pieprz kajeński,lubczyk, gałka muszkatołowa, cząber, chili.
Do afrodyzjaków przyjmowanych jako pokarm zaliczamy: szparagi, figi, morele, daktyle,
sery, pstrągi, sardynki,  ostrygi, orzechy włoskie, miód, małże, kawior, jaja, trufle
i dziczyznę, czekoladę, cebulę ( szczególnie zupa cebulowa), befsztyki, truskawki , awokado.
a także czosnek, chrzan, kapary , pory i seler zarówno korzeniowy jak i naciowy.

Kawa, herbata lub szampan z dodatkiem imbiru, cynamonu i koziego mleka powoduje
zwiększenie możliwości seksualnych.
 Wino też można zaliczyć do afrodyzjaków.
 W winie znajduje się bor , który zwiększa produkcję hormonu żeńskiego estrogenu.

Bardzo smacznym afrodyzjakiem  jest arbuz. Owoc ten zawiera citrulinę ,
związek który poprawia krążenie krwi w naczyniach obwodowych i ułatwia erekcję.
Naukowcy dowodzą , że  wystarczy  zjeść  1.5 litra soczystego miąższu by spełnił męskie
oczekiwania i w sposób naturalny zastąpił niebieskie pigułki.
Mankamentem tej kuracji jest to, że owoc ma właściwości moczopędne.
Nie jest wskazany również dla cukrzyków , ponieważ zawiera duże  ilości cukru.

Brak komentarzy: