piątek, 25 lutego 2011

Pestki,ziarna

   Pestki  odmładzają  i  rozweselają ,

Niby  zwykłe  pestki  i  nasiona a  zawierają  tyle  dobroczynnych składników ,
może  warto  wprowadzić  je  do  naszej  diety  zamiast  bezwartościowych ,  szkodliwych  przekąsek .
 Garść  pestek  z  dyni zaspokaja  prawie  całe  dzienne  zapotrzebowanie  organizmu
  na  magnez ,   pierwiastek  ten  uodparnia  nas  na  stres ,  niedobór  sprawia  rozdrażnienie
 i  przemęczenie   . To  również doskonałe  źródło  żelaza (  jego  brak  sprawia  że  mamy 
ziemistą szarą  cerę ) , miedź (zwiększa  produkcję  melaniny , potrzebną  dla  zdrowych
włosów  i  paznokci ,  niedobór   miedzi  sprawia  pojawienie  się   siwych  włosów ), żelaza ,
  manganu ,  fosforu ,cynku  (zapobiega  wypadaniu  włosów i  łamliwości  paznokci) i  witamin 
z  grupy  B . 
Uwaga  mają  dość  dużo  kalorii     100g  suszonych  pestek   zawiera  ok.  540  kcal

  Pestki z dyni można  stosować  jako środek zwalczający pasożyty układu 
pokarmowego  i  robaczycy u dzieci .

 W ostatnich czasach pestki dyni  , słonecznika  i  sezamu  wykorzystuje się również jako
lek na zapalenie prostaty   i   w  profilaktyce  miażdżycowej   (  ponieważ  zawierają  związki 
chemiczne  -  fitosterole ). 


 Ziarna  słonecznika  również  zawierają  magnez (  ok.  60  %  dziennego  zapotrzebowania ), 
oraz  ilości  witaminy  E (  zwanej  witaminą  młodości ), witaminę  A, D  i  witaminy  z  grupy  B.
Zawierają  także  duże  ilości  żelaza,  cynku ,  potasu  i  wapnia .
Można je zjadać jako przekąskę ,   i stosować do przyrządzania sałatek, past dań obiadowych.

 Orzechy   włoskie
 Są  bogatym  źródłem  witaminy  E i  C oraz  kwasu  lanolinowego ,  oraz minerały :
fosfor ,  magnez ,  wapń  i  potas . Powinny  je  jeść  osoby  nadpobudliwe ,  wrażliwe
na  zmiany  pogody i  osoby czujące  zmęczenie  po  obudzeniu  się . Orzechy  zawierają
50-70 %  tłuszczów ,  są  to  przede  wszystkim   dobroczynne  nienasycone   kwasy   tłuszczowe .
Obniżają  poziom  cholesterolu  we  krwi ,  obniżają  ryzyko  zachorowań  na  serce  i  nowotwory .
 Działają  jako  afrodyzjak .

 Orzechy  laskowe  ,  ziemne  i  migdały   są  bogate w witaminę E, magnez, włóknik i potas.
  Działają  korzystnie  w  profilaktyce  choroby  niedokrwiennej  serca  ,  a  także  obniżają  cholesterol .
By  zmienić  i  uwydatnić ich   smak  możemy  je  lekko  podprażyć ,   doskonale  nadają się  na  przekąskę .
Pestki  ( mogą  być  dyni ,  słonecznika  lub  orzechy )   wrzucamy  na  suchą   patelnię  ,  podgrzewamy
  na  średnim  ogniu ,od  czasu  do  czasu potrząsając  by  nagrzały  się  obustronnie .Nie  należy  prażyć  ich  zbyt długo  by  nie  przypaliły  się .
 W  takiej  formie  można  dodawać je  do  wielu  sałatek  i  surówek świetnie nadają się  do chrupania jako przekąska .

Brak komentarzy: