Pestki odmładzają i rozweselają ,
Niby zwykłe pestki i nasiona a zawierają tyle dobroczynnych składników ,
może warto wprowadzić je do naszej diety zamiast bezwartościowych , szkodliwych przekąsek .
Garść pestek z dyni zaspokaja prawie całe dzienne zapotrzebowanie organizmu
na magnez , pierwiastek ten uodparnia nas na stres , niedobór sprawia rozdrażnienie
i przemęczenie . To również doskonałe źródło żelaza ( jego brak sprawia że mamy
ziemistą szarą cerę ) , miedź (zwiększa produkcję melaniny , potrzebną dla zdrowych
włosów i paznokci , niedobór miedzi sprawia pojawienie się siwych włosów ), żelaza ,
manganu , fosforu ,cynku (zapobiega wypadaniu włosów i łamliwości paznokci) i witamin
z grupy B .
Uwaga mają dość dużo kalorii 100g suszonych pestek zawiera ok. 540 kcal
Pestki z dyni można stosować jako środek zwalczający pasożyty układu
pokarmowego i robaczycy u dzieci .
W ostatnich czasach pestki dyni , słonecznika i sezamu wykorzystuje się również jako
lek na zapalenie prostaty i w profilaktyce miażdżycowej ( ponieważ zawierają związki
chemiczne - fitosterole ).
Ziarna słonecznika również zawierają magnez ( ok. 60 % dziennego zapotrzebowania ),
oraz ilości witaminy E ( zwanej witaminą młodości ), witaminę A, D i witaminy z grupy B.
Zawierają także duże ilości żelaza, cynku , potasu i wapnia .
Można je zjadać jako przekąskę , i stosować do przyrządzania sałatek, past i dań obiadowych.
Orzechy włoskie
Są bogatym źródłem witaminy E i C oraz kwasu lanolinowego , oraz minerały :
fosfor , magnez , wapń i potas . Powinny je jeść osoby nadpobudliwe , wrażliwe
na zmiany pogody i osoby czujące zmęczenie po obudzeniu się . Orzechy zawierają
50-70 % tłuszczów , są to przede wszystkim dobroczynne nienasycone kwasy tłuszczowe .
Obniżają poziom cholesterolu we krwi , obniżają ryzyko zachorowań na serce i nowotwory .
Działają jako afrodyzjak .
Orzechy laskowe , ziemne i migdały są bogate w witaminę E, magnez, włóknik i potas.
Działają korzystnie w profilaktyce choroby niedokrwiennej serca , a także obniżają cholesterol .
By zmienić i uwydatnić ich smak możemy je lekko podprażyć , doskonale nadają się na przekąskę .
Pestki ( mogą być dyni , słonecznika lub orzechy ) wrzucamy na suchą patelnię , podgrzewamy
na średnim ogniu ,od czasu do czasu potrząsając by nagrzały się obustronnie .Nie należy prażyć ich zbyt długo by nie przypaliły się .
W takiej formie można dodawać je do wielu sałatek i surówek świetnie nadają się do chrupania jako przekąska .
Niby zwykłe pestki i nasiona a zawierają tyle dobroczynnych składników ,
może warto wprowadzić je do naszej diety zamiast bezwartościowych , szkodliwych przekąsek .
Garść pestek z dyni zaspokaja prawie całe dzienne zapotrzebowanie organizmu
na magnez , pierwiastek ten uodparnia nas na stres , niedobór sprawia rozdrażnienie
i przemęczenie . To również doskonałe źródło żelaza ( jego brak sprawia że mamy
ziemistą szarą cerę ) , miedź (zwiększa produkcję melaniny , potrzebną dla zdrowych
włosów i paznokci , niedobór miedzi sprawia pojawienie się siwych włosów ), żelaza ,
manganu , fosforu ,cynku (zapobiega wypadaniu włosów i łamliwości paznokci) i witamin
z grupy B .
Uwaga mają dość dużo kalorii 100g suszonych pestek zawiera ok. 540 kcal
Pestki z dyni można stosować jako środek zwalczający pasożyty układu
pokarmowego i robaczycy u dzieci .
W ostatnich czasach pestki dyni , słonecznika i sezamu wykorzystuje się również jako
lek na zapalenie prostaty i w profilaktyce miażdżycowej ( ponieważ zawierają związki
chemiczne - fitosterole ).
Ziarna słonecznika również zawierają magnez ( ok. 60 % dziennego zapotrzebowania ),
oraz ilości witaminy E ( zwanej witaminą młodości ), witaminę A, D i witaminy z grupy B.
Zawierają także duże ilości żelaza, cynku , potasu i wapnia .
Można je zjadać jako przekąskę , i stosować do przyrządzania sałatek, past i dań obiadowych.
Orzechy włoskie
Są bogatym źródłem witaminy E i C oraz kwasu lanolinowego , oraz minerały :
fosfor , magnez , wapń i potas . Powinny je jeść osoby nadpobudliwe , wrażliwe
na zmiany pogody i osoby czujące zmęczenie po obudzeniu się . Orzechy zawierają
50-70 % tłuszczów , są to przede wszystkim dobroczynne nienasycone kwasy tłuszczowe .
Obniżają poziom cholesterolu we krwi , obniżają ryzyko zachorowań na serce i nowotwory .
Działają jako afrodyzjak .
Orzechy laskowe , ziemne i migdały są bogate w witaminę E, magnez, włóknik i potas.
Działają korzystnie w profilaktyce choroby niedokrwiennej serca , a także obniżają cholesterol .
By zmienić i uwydatnić ich smak możemy je lekko podprażyć , doskonale nadają się na przekąskę .
Pestki ( mogą być dyni , słonecznika lub orzechy ) wrzucamy na suchą patelnię , podgrzewamy
na średnim ogniu ,od czasu do czasu potrząsając by nagrzały się obustronnie .Nie należy prażyć ich zbyt długo by nie przypaliły się .
W takiej formie można dodawać je do wielu sałatek i surówek świetnie nadają się do chrupania jako przekąska .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz