Świeże kiełki zbóż, roślin strączkowych, i warzyw są skarbnicą
witamin, mikroelementów. enzymów i innych składników
wzmacniających organizm .
Pełne witamin i mikroelementów świeże kiełki zapewniają nie tylko dobre samopoczucie
i smukłą sylwetkę, są także antidotum na choroby cywilizacyjne ( jak zawał i nowotwory).
Zgromadzone w czasie kiełkowania w nasionach składniki odżywcze pod wpływem wilgoci,
temperatury i enzymów ulegają przemianom w związki łatwo i szybko przyswajalne przez organizm .
Są doskonałym źródłem cennych składników odżywczych i podnoszą odporność w organizmie .
Są bogate w wit. A wit. Z grupy B, oraz wit. C, E, H, K, PP i liczne aminokwasy,
zawierają duże ilości wapnia, magnezu, siarki potasu, cynku, selenu i żelaza
oraz mikroelementy : jod, mangan, lit, selen, chrom. Zawierają również błonnik.
Dzięki dużej zawartości białka roślinnego wpływają pozytywnie na budowę
i odbudowę komórek i tkanek.
Utrzymują w zdrowiu serce, nerwy, skórę, krew i mózg.
Obniżają poziom cholesterolu we krwi.
Wzmacniają układ immunologiczny i leczą przeziębienia.
Chronią organizm przed anemią .
Są doskonałe przy wszelkich kuracjach, zwłaszcza odchudzających i odmładzających.
Korzystnie wpływają na stan włosów , zatrzymują łysienie, pobudzają produkcję nowych cebulek włosowych.
Dzięki zasobności w potas zapobiegają zwiotczeniu mięśni a nawet ujędrniają je.
Świeże kiełki rzodkiewki mają ostry, dość pieprzny smak, dostarczają dużej ilości wit. C ,
oraz siarki, która ma do dobroczynny wpływ na wygląd naszej skóry, włosów i paznokci .
Siarka podnosi odporność organizmu.
Kiełki soi są lekko chrupiące i delikatne w smaku.
Bogate źródło żelaza, wit B-1 i C. Świetnie nadają się do wszelkich dań chińskich
podawanych na gorąco. Regularne spożywanie kiełków soi uspokaja nerwy,
dodaje energii i apetytu.
Kiełki soczewicy są delikatne w smaku. Bogate w żelazo, magnez i wit. C., dostarczają kwasu foliowego, który w organizmie jest szczególnie ważny zwłaszcza dla przyszłych mam i ich nienarodzonych dzieci, działa krwiotwórczo . Kiełki soczewicy korzystnie wpływają na system immunologiczny oraz stan zębów. Nadają się jako dodatek do surówek i sałatek oraz do posypania potraw zawierających w swym składzie makaron. Zalecane spożywanie na surowo.
Kiełki lucerny – lekko orzechowe w smaku. Bogate w witaminy A, E,C
żelazo, białko, wapń I fosfor. oraz B12 – której niedobór często występuje u wegetarian .
Kiełki te zawierają też wiele minerałów oraz lecytynę, która odgrywa
bardzo ważną rolę w procesie transportowania tłuszczów w naczyniach krwionośnych,
wspomaga wątrobę, korzystnie wpływa na układ krążenia , zapobiega tworzeniu się zmian miażdżycowych w naczyniach mózgowych , ułatwia zapamiętywanie i poprawia koncentrację.
Słonecznika mają przyjemny orzechowy smak.
Zawierają spore ilości minerałów takich jak: żelazo, fosfor, cynk, magnez i wapń.
Doskonałe jako dodatek do sałatek i kanapek.
Wskazane stosowanie w diecie wegetarianów, którzy narażeni są na niedobór żelaza i cynku.
Cynk bierze udział między innymi w mineralizacji kości i gojeniu się ran.
Wpływa na prace systemu odpornościowego, prawidłowe wydzielanie się insuliny przez trzustkę i stężenie witaminy A i cholesterolu.
Ma swój udział w regulacji ciśnienia krwi i rytmu serca, zwiększa produkcję plemników.
Cynk działa leczniczo na wrzody żołądka, uporczywe żylaki, reumatyzm, trądzik, choroby skóry.
Kiełki brokuła są pikantne w smaku.
Kiełki brokuła zawierają SULFORAFAN – silny antyoksydant zapobiegający
powstawaniu nowotworów, a także, w pewnych warunkach, powstrzymują
rozwój komórek nowotworowych.
Ważne jest, że kiełki zawierają do 20 razy więcej sulforafanu niż dorosła roślina.
Spożycie 25 gramów kiełków dostarcza organizmowi tyle samo substancji, co zjedzenie 0,5 kilogramowego brokuła (1 sztuka). , doskonale pasują do sałat i kanapek.
Kiełki fasoli mung: są kwaskowate ale chrupiące.
W porównaniu do innych kiełków roślin strączkowych zawierają mniej witamin i minerałów.
Podobnie jak inne rośliny strączkowe są źródłem białka.
Dzięki obecności niezbędnych w procesie kiełkowania enzymów białko to jest łatwo przyswajalne, same kiełki zaś znacznie lżej strawne niż fasola.
Obniżają pozom „złego” cholesterolu LDL. Mogą być stosowane zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Kiełki pszenicy: w smaku lekko słodkawe.
Są źródłem selenu i cynku –minerały zapobiegające powstawaniu nowotworów .
Są bogate w żelazo, miedź, witaminę B- 6 (której niedobór objawia się
pobudliwością nerwową, zmianami na skórze, błonach śluzowych,
wypadaniem włosów, drętwieniem rąk, stóp, niedokrwistością).
Kiełki pszenicy powinny znaleźć się szczególnie w diecie osób zmęczonych i zestresowanych.
Jedzenie kiełków traktujemy jako wartościowe uzupełnienie diety i ochronę przed chorobami.
By spełniły swoje dobroczynne działanie należy je jeść codziennie,
najlepiej na surowo, posypując kanapki, ziemniaki, pasty.
Proponuję codziennie zjeść garść kiełków, zamiast połykać witaminy z apteki.
witamin, mikroelementów. enzymów i innych składników
wzmacniających organizm .
Pełne witamin i mikroelementów świeże kiełki zapewniają nie tylko dobre samopoczucie
i smukłą sylwetkę, są także antidotum na choroby cywilizacyjne ( jak zawał i nowotwory).
Zgromadzone w czasie kiełkowania w nasionach składniki odżywcze pod wpływem wilgoci,
temperatury i enzymów ulegają przemianom w związki łatwo i szybko przyswajalne przez organizm .
Są doskonałym źródłem cennych składników odżywczych i podnoszą odporność w organizmie .
Są bogate w wit. A wit. Z grupy B, oraz wit. C, E, H, K, PP i liczne aminokwasy,
zawierają duże ilości wapnia, magnezu, siarki potasu, cynku, selenu i żelaza
oraz mikroelementy : jod, mangan, lit, selen, chrom. Zawierają również błonnik.
Dzięki dużej zawartości białka roślinnego wpływają pozytywnie na budowę
i odbudowę komórek i tkanek.
Utrzymują w zdrowiu serce, nerwy, skórę, krew i mózg.
Obniżają poziom cholesterolu we krwi.
Wzmacniają układ immunologiczny i leczą przeziębienia.
Chronią organizm przed anemią .
Są doskonałe przy wszelkich kuracjach, zwłaszcza odchudzających i odmładzających.
Korzystnie wpływają na stan włosów , zatrzymują łysienie, pobudzają produkcję nowych cebulek włosowych.
Dzięki zasobności w potas zapobiegają zwiotczeniu mięśni a nawet ujędrniają je.
Świeże kiełki rzodkiewki mają ostry, dość pieprzny smak, dostarczają dużej ilości wit. C ,
oraz siarki, która ma do dobroczynny wpływ na wygląd naszej skóry, włosów i paznokci .
Siarka podnosi odporność organizmu.
Kiełki soi są lekko chrupiące i delikatne w smaku.
Bogate źródło żelaza, wit B-1 i C. Świetnie nadają się do wszelkich dań chińskich
podawanych na gorąco. Regularne spożywanie kiełków soi uspokaja nerwy,
dodaje energii i apetytu.
Kiełki soczewicy są delikatne w smaku. Bogate w żelazo, magnez i wit. C., dostarczają kwasu foliowego, który w organizmie jest szczególnie ważny zwłaszcza dla przyszłych mam i ich nienarodzonych dzieci, działa krwiotwórczo . Kiełki soczewicy korzystnie wpływają na system immunologiczny oraz stan zębów. Nadają się jako dodatek do surówek i sałatek oraz do posypania potraw zawierających w swym składzie makaron. Zalecane spożywanie na surowo.
Kiełki lucerny – lekko orzechowe w smaku. Bogate w witaminy A, E,C
żelazo, białko, wapń I fosfor. oraz B12 – której niedobór często występuje u wegetarian .
Kiełki te zawierają też wiele minerałów oraz lecytynę, która odgrywa
bardzo ważną rolę w procesie transportowania tłuszczów w naczyniach krwionośnych,
wspomaga wątrobę, korzystnie wpływa na układ krążenia , zapobiega tworzeniu się zmian miażdżycowych w naczyniach mózgowych , ułatwia zapamiętywanie i poprawia koncentrację.
Słonecznika mają przyjemny orzechowy smak.
Zawierają spore ilości minerałów takich jak: żelazo, fosfor, cynk, magnez i wapń.
Doskonałe jako dodatek do sałatek i kanapek.
Wskazane stosowanie w diecie wegetarianów, którzy narażeni są na niedobór żelaza i cynku.
Cynk bierze udział między innymi w mineralizacji kości i gojeniu się ran.
Wpływa na prace systemu odpornościowego, prawidłowe wydzielanie się insuliny przez trzustkę i stężenie witaminy A i cholesterolu.
Ma swój udział w regulacji ciśnienia krwi i rytmu serca, zwiększa produkcję plemników.
Cynk działa leczniczo na wrzody żołądka, uporczywe żylaki, reumatyzm, trądzik, choroby skóry.
Kiełki brokuła są pikantne w smaku.
Kiełki brokuła zawierają SULFORAFAN – silny antyoksydant zapobiegający
powstawaniu nowotworów, a także, w pewnych warunkach, powstrzymują
rozwój komórek nowotworowych.
Ważne jest, że kiełki zawierają do 20 razy więcej sulforafanu niż dorosła roślina.
Spożycie 25 gramów kiełków dostarcza organizmowi tyle samo substancji, co zjedzenie 0,5 kilogramowego brokuła (1 sztuka). , doskonale pasują do sałat i kanapek.
Kiełki fasoli mung: są kwaskowate ale chrupiące.
W porównaniu do innych kiełków roślin strączkowych zawierają mniej witamin i minerałów.
Podobnie jak inne rośliny strączkowe są źródłem białka.
Dzięki obecności niezbędnych w procesie kiełkowania enzymów białko to jest łatwo przyswajalne, same kiełki zaś znacznie lżej strawne niż fasola.
Obniżają pozom „złego” cholesterolu LDL. Mogą być stosowane zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Kiełki pszenicy: w smaku lekko słodkawe.
Są źródłem selenu i cynku –minerały zapobiegające powstawaniu nowotworów .
Są bogate w żelazo, miedź, witaminę B- 6 (której niedobór objawia się
pobudliwością nerwową, zmianami na skórze, błonach śluzowych,
wypadaniem włosów, drętwieniem rąk, stóp, niedokrwistością).
Kiełki pszenicy powinny znaleźć się szczególnie w diecie osób zmęczonych i zestresowanych.
Jedzenie kiełków traktujemy jako wartościowe uzupełnienie diety i ochronę przed chorobami.
By spełniły swoje dobroczynne działanie należy je jeść codziennie,
najlepiej na surowo, posypując kanapki, ziemniaki, pasty.
Proponuję codziennie zjeść garść kiełków, zamiast połykać witaminy z apteki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz