czwartek, 2 grudnia 2010

Przeciwutleniacze

Zanieczyszczone środowisko, rozwój przemysłu, motoryzacji ,
skażona żywność  (nawozy ,opryski) , szybkie wysoko-przetworzone  posiłki ,
stres , szkodliwe promieniowanie ,   również genetyka   i inne przyczyny ,
 powodują  wzrost zachorowań na  nowotwory.

   W walce  z tą  groźną  chorobą   bardzo ważną rolę  odgrywają
  PRZECIWUTLENIACZE     tzn. witaminy    A ,  C  , E , selen.

     1)    WITAMINA     A    
                                                           

Prekursorem  witaminy A  jest karoten .
Karotenoidy  to składniki odżywcze pochodzenia  roślinnego
występujące w niektórych warzywach liściastych,
oraz  żółtych i pomarańczowych owocach.

                         Funkcja wit.  A  w organizmie : 
   -jest silnym przeciwutleniaczem
   -zwalcza komórki rakowe ,
   -chroni   organizm przed wolnymi rodnikami 

      pochodzącymi z promieni  słonecznych
   -jest ważna w procesie widzenia , zapobiega kurzej ślepocie.
   -pomaga organizmowi eliminować infekcje
   -wzmacnia  włosy i  paznokcie
  - zmniejsza przebarwienia
   -regeneruje naskórek
   -poprawia wygląd cery  suchej zwiodczałej  ,  zmęczonej
   -wzmacnia błony śluzowe


             Uwaga     ; osoby pracujące przy komputerze powinny przyjmować witaminę   A !

          
    2 ) WITAMINA  C   ( kwas  askorbinowy)

                                                                           
                                Funkcja witaminy  c
          -   zapobiega niszczeniu komórek  przez wolne rodniki
          -   osłabia działanie wolnych rodników
          -  odgrywa ważną rolę  w  procesie wzrostu  i  rozwoju  nowych  komórek  i  tkanek

           -   wzmacnia układ  odpornościowy
           -  zapobiega  infekcjom  wirusowym  i  bakteryjnym
           - wspomaga  serce
          - wzmacnia naczynia  krwionośne
           -pomaga w prawidłowym rozwoju i  utrzymaniu właściwego 

             stanu  kości ,  chrząstek  , zębów  i dziąseł.

Źródłem witaminy C  są świeże   warzywa i owoce  ,szczególnie cytrusowe. 
 Uwaga :  Witaminę C  powinny przyjmować  szczególnie  osoby   na diecie ,
przyjmujące leki,  palące  papierosy ,  pijące  alkohol .  które intensywnie 
opalają się,  mieszkają w  mocno  zanieczyszczonym  środowisku ,   jedzą tłusto ,
 spożywają smażone i  grilowane  potrawy.

                                                         
   3) WITAMINA   E       
                                               
                                                

 

                                Funkcja  witaminy   E:  
         -  chroni  organizm  przed wolnymi  rodnikami
         - 
nawilża , uelastycznia ,  oraz regeneruje  naskórek ( zapobiega starzeniu)
         -  chroni  skórę  przed  podrażnieniami  ,  hamuje  rozwój  stanów  zapalnych
        -  wpływa na ukrwienie skóry ( usuwa smutną szarość cery)
        -  przyspiesza   gojenie  ran
         - wspomaga  układ  krążenia
        - zapobiega  miażdżycy


   Źródłem tej witaminy  jest miód  ,soja  ,orzechy  , warzywa .

 
Uwaga:   Witamina   E jest często nazywana "witaminą  młodości".
Zalecana jest  dla osób  na diecie , palących papierosy ,  opalających się ,
spożywających  potrawy tłuste, smażone i grilowane.

1 komentarz:

margeta pisze...

O zapotrzebowaniu witamin napiszę wkrotce.