wtorek, 25 stycznia 2011

Choroby a odżywianie

 

   Żywienie  stanowi  podstawową  potrzebę  biologiczną  organizmu
 i  nie  może  być  traktowane  wyłącznie  jako  zaspokojenie  głodu .
 Czasami  nie  zdajemy  sobie  sprawy  jak  duże  znaczenie  ma  prowadzony
  przez  nas  styl  życia .
To  co  dzisiaj  robimy  lub  czego  nie  robimy ,  co  jemy  lub  czego   nie jemy
będzie  procentować  w  przyszłości .
 Żywienie  ma  wpływ  na  nasze  samopoczucie , sprawność  fizyczną  i  umysłową  ,
  odporność  na  różne  infekcje  i  choroby .
 W  p[przypadku  dłużej  trwającego  niedoboru  w   pożywieniu choćby  jednego
  z  kilkudziesięciu  składników  odżywczych  niezbędnych  do  życia ,  może  dojść
do  istotnych  zaburzeń  w  funkcjonowaniu  niektórych  narządów  organizmu .
Zasadnicza prawidłowością  w  żywieniu  jest  stosowanie urozmaiconej  diety
w  celu  zminimalizowania  niedoborów  żywieniowych  w  organizmie .
Znacząca  jest  również  proporcja   zawartych  w  pożywieniu  składników  pokarmowych .
Należy  Też  pamiętać  ,że  każdy  organizm  jest  indywidualnością  biologiczną .
Dlatego  dieta  może  być  ustalana  indywidualnie  ,  co   nie  znaczy ,  że   może  być  ustalona  na  stale .

 Codziennie  powinniśmy  spożywać  :
 1.  Produkty  zbożowe
   ( chleb,  makaron , kasza , ryż , ziemniaki ) są  źródłem  węglowodanów
    i  powinny  stanowić  50-  70 %  spożywanej  dziennej  kalorii.
2. warzywa  i  owoce  dostarczają  niezbędnych  witamin ,
  składników  mineralnych , błonnika .
 3. oleje  roślinne - powinny  stanowić   15-30%  spożywanej dziennej kalorii
4. ser  i  jogurt

Kilka  razy  w  tygodniu :

1. Ryby
2. Drób
Jaja.   ( od gospodyni ) - dostarczają różnorodnych witamin i pierwiastków
4. Słodycze - cukier nie powinien przekraczać 10 % spożywanych kalorii

 Kilka razy w miesiącu lub częściej
 
w mniejszych ilościach   powinnismy  spożywać  mięso czerwone .

Codziennie powinniśmy wykonać wysiłek fizyczny :
  pływanie , bieganie  lub szybki ( z wymachem rąk ) spacer ,
  jazda  na  rowerze  lub  inne cwiczenia .Dbałość  o  zdrowie   to   najistotniejsza sprawa każdego  człowieka .
Potrzeby  żywieniowe  różnią  się  w  zależności  od  wieku  ,stylu  życia  ,
 płci  ,  miejsca  zamieszkania  i  wielu  innych  rzeczy .
 Na  stan  naszego  zdrowia   ma  bezpośrednio  wpływ  palenie  papierosów ,
  picie  alkoholu ,  lub  dużej  ilości  kawy  i  herbaty .
 Czynniki  te  pozbawiają  nasz  organizm  cennych  składników   odżywczych
 oraz  przyczyniają  się  do  tworzenia  wolnych  rodników  ,
  które  uszkadzają  komórki  organizmu .


Zdrowe  odżywianie  i  systematyczna  aktywność  fizyczna  są  najlepszymi  środkami
 zapobiegania  chorobom  serca  ,  układu  krwionośnego i  układu  immunologicznego .


 Pamiętaj  :   karmienie organizmu   a   zdrowe   żywienie   to  dwie  różne  kwestie .

Nasz  organizm ,   by  dobrze  funkcjonować   potrzebuje  codziennie
 90  składników  odżywczych  ,  których  powinno  mu  dostarczyć  pożywienie .
Jest to   16  witamin ,  60  minerałów ,  12  podstawowych  aminokwasów
 i  3  podstawowe  tłuszcze .
 Dłuższy  brak  któregoś  z  tych  składników   może  spowodować   chorobę .


               NIEDOŻYWIENIE


                  Jak  nakarmić  głodny  organizm  ?

 Należy  dostarczyć  mu   odpowiednią  ilość  niezbędnych  składników ,
 znajdujących  się  pożywieniu .
 Ludzie  otyli wciąż  jedzą  bo  są  głodni ,   ponieważ  nie  dostarczyli  w  swoim
  pożywieniu  dostatecznej  ilości   określonych  składników ,  o  które  domaga  się  organizm .  
  Tak  zwane  „podjadanie  i  sięganie  do  lodówki  „(choroba  łaknienia)
   to  także  wynik  niedostarczenia  organizmowi określonych  produktów .
   Niezbędnymi do  życia    substancjami   w  codziennym  pożywieniu    są : białka ,
   cukry ,  tłuszcze ,  błonnik ,  sole  mineralne ,  barwniki naturalne - karoteny  
   i  antocyjany ,  witaminy ,  oleje  aromatyczne  i  wiele  innych .
  W naszym  pożywieniu  znajduje  się ogromna  ilość  substancji niepotrzebnych
  a  nawet  szkodliwych  dla  organizmu  , natomiast  często  brakuje 
  niezbędnych  do  życia odpowiednich  kompleksów .


 Powinniśmy spożywać  dużo   warzyw  i  owoców ,  ciemne  pieczywo ,  
 ryby ,  mało  mięsa  ( wybierać  mięsa  chude )  i  uzupełniać  pożywienie 
 odpowiednimi  naturalnymi   zestawami  witaminowo - mineralnymi  ,
  ponieważ  nie  jesteśmy w  stanie  zjeść  takiej  ilości  pożywienia  ,
by  pokryć  dzienne  zapotrzebowanie  na  poszczególne  substancje .
Należy  unikać  potraw  smażonych ,  grillowanych ,
więcej  gotowanych i  pieczonych.
 Spożywać  mało  tłuszczów  zwierzęcych .
  Nie  należy   spożywać  produktów  wysoko-przetworzonych ,
oraz  skażonych  pescydami , azotanami   i metalami  cięzkimi .

Brak komentarzy: