Żywienie stanowi podstawową potrzebę biologiczną organizmu
i nie może być traktowane wyłącznie jako zaspokojenie głodu .
Czasami nie zdajemy sobie sprawy jak duże znaczenie ma prowadzony
przez nas styl życia .
To co dzisiaj robimy lub czego nie robimy , co jemy lub czego nie jemy
będzie procentować w przyszłości .
Żywienie ma wpływ na nasze samopoczucie , sprawność fizyczną i umysłową ,
odporność na różne infekcje i choroby .
W p[przypadku dłużej trwającego niedoboru w pożywieniu choćby jednego
z kilkudziesięciu składników odżywczych niezbędnych do życia , może dojść
do istotnych zaburzeń w funkcjonowaniu niektórych narządów organizmu .
Zasadnicza prawidłowością w żywieniu jest stosowanie urozmaiconej diety
w celu zminimalizowania niedoborów żywieniowych w organizmie .
Znacząca jest również proporcja zawartych w pożywieniu składników pokarmowych .
Należy Też pamiętać ,że każdy organizm jest indywidualnością biologiczną .
Dlatego dieta może być ustalana indywidualnie , co nie znaczy , że może być ustalona na stale .
Codziennie powinniśmy spożywać :
1. Produkty zbożowe
( chleb, makaron , kasza , ryż , ziemniaki ) są źródłem węglowodanów
i powinny stanowić 50- 70 % spożywanej dziennej kalorii.
2. warzywa i owoce dostarczają niezbędnych witamin ,
składników mineralnych , błonnika .
3. oleje roślinne - powinny stanowić 15-30% spożywanej dziennej kalorii
4. ser i jogurt
Kilka razy w tygodniu :
1. Ryby
2. Drób
3 Jaja. ( od gospodyni ) - dostarczają różnorodnych witamin i pierwiastków
4. Słodycze - cukier nie powinien przekraczać 10 % spożywanych kalorii
Kilka razy w miesiącu lub częściej
w mniejszych ilościach powinnismy spożywać mięso czerwone .
Codziennie powinniśmy wykonać wysiłek fizyczny :
pływanie , bieganie lub szybki ( z wymachem rąk ) spacer ,
jazda na rowerze lub inne cwiczenia .Dbałość o zdrowie to najistotniejsza sprawa każdego człowieka .
Potrzeby żywieniowe różnią się w zależności od wieku ,stylu życia ,
płci , miejsca zamieszkania i wielu innych rzeczy .
Na stan naszego zdrowia ma bezpośrednio wpływ palenie papierosów ,
picie alkoholu , lub dużej ilości kawy i herbaty .
Czynniki te pozbawiają nasz organizm cennych składników odżywczych
oraz przyczyniają się do tworzenia wolnych rodników ,
które uszkadzają komórki organizmu .
Zdrowe odżywianie i systematyczna aktywność fizyczna są najlepszymi środkami
zapobiegania chorobom serca , układu krwionośnego i układu immunologicznego .
Pamiętaj : karmienie organizmu a zdrowe żywienie to dwie różne kwestie .
Nasz organizm , by dobrze funkcjonować potrzebuje codziennie
90 składników odżywczych , których powinno mu dostarczyć pożywienie .
Jest to 16 witamin , 60 minerałów , 12 podstawowych aminokwasów
i 3 podstawowe tłuszcze .
Dłuższy brak któregoś z tych składników może spowodować chorobę .
NIEDOŻYWIENIE
Jak nakarmić głodny organizm ?
Należy dostarczyć mu odpowiednią ilość niezbędnych składników ,
znajdujących się pożywieniu .
 Ludzie  otyli wciąż  jedzą  bo  są  głodni ,   ponieważ  nie  dostarczyli  w  swoim
pożywieniu dostatecznej ilości określonych składników , o które domaga się organizm .
pożywieniu dostatecznej ilości określonych składników , o które domaga się organizm .
  Tak  zwane  „podjadanie  i  sięganie  do  lodówki  „(choroba  łaknienia)
   to  także  wynik  niedostarczenia  organizmowi określonych  produktów .
   Niezbędnymi do  życia    substancjami   w  codziennym  pożywieniu    są : białka ,
   cukry ,  tłuszcze ,  błonnik ,  sole  mineralne ,  barwniki naturalne - karoteny  
   i  antocyjany ,  witaminy ,  oleje  aromatyczne  i  wiele  innych .
  W naszym  pożywieniu  znajduje  się ogromna  ilość  substancji niepotrzebnych
  a  nawet  szkodliwych  dla  organizmu  , natomiast  często  brakuje 
  niezbędnych  do  życia odpowiednich  kompleksów .
Powinniśmy spożywać dużo warzyw i owoców , ciemne pieczywo ,
Powinniśmy spożywać dużo warzyw i owoców , ciemne pieczywo ,
 ryby ,  mało  mięsa  ( wybierać  mięsa  chude )  i  uzupełniać  pożywienie 
 odpowiednimi  naturalnymi   zestawami  witaminowo - mineralnymi  ,
  ponieważ  nie  jesteśmy w  stanie  zjeść  takiej  ilości  pożywienia  ,
by  pokryć  dzienne  zapotrzebowanie  na  poszczególne  substancje .
Należy  unikać  potraw  smażonych ,  grillowanych ,
więcej  gotowanych i  pieczonych.
 Spożywać  mało  tłuszczów  zwierzęcych .
  Nie  należy   spożywać  produktów  wysoko-przetworzonych ,
oraz skażonych pescydami , azotanami i metalami cięzkimi .
oraz skażonych pescydami , azotanami i metalami cięzkimi .

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz