Żywienie stanowi podstawową potrzebę biologiczną organizmu
i nie może być traktowane wyłącznie jako zaspokojenie głodu .
Czasami nie zdajemy sobie sprawy jak duże znaczenie ma prowadzony
przez nas styl życia .
To co dzisiaj robimy lub czego nie robimy , co jemy lub czego nie jemy
będzie procentować w przyszłości .
Żywienie ma wpływ na nasze samopoczucie , sprawność fizyczną i umysłową ,
odporność na różne infekcje i choroby .
W p[przypadku dłużej trwającego niedoboru w pożywieniu choćby jednego
z kilkudziesięciu składników odżywczych niezbędnych do życia , może dojść
do istotnych zaburzeń w funkcjonowaniu niektórych narządów organizmu .
Zasadnicza prawidłowością w żywieniu jest stosowanie urozmaiconej diety
w celu zminimalizowania niedoborów żywieniowych w organizmie .
Znacząca jest również proporcja zawartych w pożywieniu składników pokarmowych .
Należy Też pamiętać ,że każdy organizm jest indywidualnością biologiczną .
Dlatego dieta może być ustalana indywidualnie , co nie znaczy , że może być ustalona na stale .
Codziennie powinniśmy spożywać :
1. Produkty zbożowe
( chleb, makaron , kasza , ryż , ziemniaki ) są źródłem węglowodanów
i powinny stanowić 50- 70 % spożywanej dziennej kalorii.
2. warzywa i owoce dostarczają niezbędnych witamin ,
składników mineralnych , błonnika .
3. oleje roślinne - powinny stanowić 15-30% spożywanej dziennej kalorii
4. ser i jogurt
Kilka razy w tygodniu :
1. Ryby
2. Drób
3 Jaja. ( od gospodyni ) - dostarczają różnorodnych witamin i pierwiastków
4. Słodycze - cukier nie powinien przekraczać 10 % spożywanych kalorii
Kilka razy w miesiącu lub częściej
w mniejszych ilościach powinnismy spożywać mięso czerwone .
Codziennie powinniśmy wykonać wysiłek fizyczny :
pływanie , bieganie lub szybki ( z wymachem rąk ) spacer ,
jazda na rowerze lub inne cwiczenia .Dbałość o zdrowie to najistotniejsza sprawa każdego człowieka .
Potrzeby żywieniowe różnią się w zależności od wieku ,stylu życia ,
płci , miejsca zamieszkania i wielu innych rzeczy .
Na stan naszego zdrowia ma bezpośrednio wpływ palenie papierosów ,
picie alkoholu , lub dużej ilości kawy i herbaty .
Czynniki te pozbawiają nasz organizm cennych składników odżywczych
oraz przyczyniają się do tworzenia wolnych rodników ,
które uszkadzają komórki organizmu .
Zdrowe odżywianie i systematyczna aktywność fizyczna są najlepszymi środkami
zapobiegania chorobom serca , układu krwionośnego i układu immunologicznego .
Pamiętaj : karmienie organizmu a zdrowe żywienie to dwie różne kwestie .
Nasz organizm , by dobrze funkcjonować potrzebuje codziennie
90 składników odżywczych , których powinno mu dostarczyć pożywienie .
Jest to 16 witamin , 60 minerałów , 12 podstawowych aminokwasów
i 3 podstawowe tłuszcze .
Dłuższy brak któregoś z tych składników może spowodować chorobę .
NIEDOŻYWIENIE
Jak nakarmić głodny organizm ?
Należy dostarczyć mu odpowiednią ilość niezbędnych składników ,
znajdujących się pożywieniu .
Ludzie otyli wciąż jedzą bo są głodni , ponieważ nie dostarczyli w swoim
pożywieniu dostatecznej ilości określonych składników , o które domaga się organizm .
pożywieniu dostatecznej ilości określonych składników , o które domaga się organizm .
Tak zwane „podjadanie i sięganie do lodówki „(choroba łaknienia)
to także wynik niedostarczenia organizmowi określonych produktów .
Niezbędnymi do życia substancjami w codziennym pożywieniu są : białka ,
cukry , tłuszcze , błonnik , sole mineralne , barwniki naturalne - karoteny
i antocyjany , witaminy , oleje aromatyczne i wiele innych .
W naszym pożywieniu znajduje się ogromna ilość substancji niepotrzebnych
a nawet szkodliwych dla organizmu , natomiast często brakuje
niezbędnych do życia odpowiednich kompleksów .
Powinniśmy spożywać dużo warzyw i owoców , ciemne pieczywo ,
Powinniśmy spożywać dużo warzyw i owoców , ciemne pieczywo ,
ryby , mało mięsa ( wybierać mięsa chude ) i uzupełniać pożywienie
odpowiednimi naturalnymi zestawami witaminowo - mineralnymi ,
ponieważ nie jesteśmy w stanie zjeść takiej ilości pożywienia ,
by pokryć dzienne zapotrzebowanie na poszczególne substancje .
Należy unikać potraw smażonych , grillowanych ,
więcej gotowanych i pieczonych.
Spożywać mało tłuszczów zwierzęcych .
Nie należy spożywać produktów wysoko-przetworzonych ,
oraz skażonych pescydami , azotanami i metalami cięzkimi .
oraz skażonych pescydami , azotanami i metalami cięzkimi .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz