niedziela, 16 stycznia 2011

Właściwe odżywianie

DIETETYK  LEKARZEM  JUTRA


Choroby serca są jedną z głównych przyczyn umieralności dorosłych .
 W ciągu ostatnich 60- 70 lat w naszym stylu życia , diecie i środowisku  nastąpiły
radykalne zmiany, które spowodowały  epidemię  chorób układy krążenia .
 Bardzo niepokojący jest fakt , że choroby układu krążenia występują u coraz młodszych osób .
Obecnie u większości nastolatków  możemy spodziewać się objawów miażdżycy, zwiastującej początki choroby serca .

Wiele wiadomo o przyczynach chorób układu krążenia i zapobiegania im ,
ale wiele jeszcze zostało do odkrycia .
Niestety tylko  nieliczni lekarze  wykorzystują tą wiedzę  w praktyce ,
próbując zapobiegać lub nawet cofnąć chorobę
.
Wiadomo, że wysokie ciśnienie krwi prowadzi do poważnych problemów z układem krążenia.
Współczesna medycyna w celu obniżenia ciśnienia zaleca schudnięcie i przyjmowanie
 określonych leków .  Nie zwraca uwagi na wiele czynników dietetycznych ,
 które mogą doprowadzić do  obniżenia ciśnienia .
Nie są to puste słowa ,rolę właściwego odżywiania potwierdziły badania naukowe .
 Nauka o żywieniu może stać się główną częścią  medycyny  a leczenie odpowiednią
dietą i suplementami  może dać znacznie lepsze wyniki niż   przy stosowaniu leków .

 Instytut Właściwego Żywienia od 1985 r.  prowadzi badania nad ustaleniem
 składu  idealnej diety                                                            


statystyczna współczesna dieta
idealna dieta
węglowodany
28  %
70%
białka
12 %
15 %
tłuszcze
40 %
15 %
cukier
20 %
0 %

 
Podstawą diety człowieka przez wiele lat były pokarmy  organiczne,  nie oczyszczane .
 W dwudziestym wieku zostaliśmy skazani  na obecność wielu substancji chemicznych w pożywieniu i środowisku .
Jednym z  podstawowych warunków zachowania zdrowia jest spożywanie pokarmów ,
które dostarcza organizmowi odpowiednią ilość  energii potrzebnej do utrzymania stanu  równowagi.
Najbardziej naturalnym i zdrowym sposobem odżywiania jest jedzenie produktów organicznych
czyli hodowanych ekologicznie .
Należy jeść  produkty nie oczyszczone- zbożowe, soczewicę, fasolę ,
ziarna , orzechy, świeże owoce i warzywa .


Podstawowe wskazówki dietetyczne  

Codziennie  zjadaj

1. Jedną  pełną łyżkę zmielonych ziaren lub jedną łyżkę oleju wytłaczanego na zimno .

2. Dwie porcje fasoli, soczewicy, tofu (soja ), komosy ryżowej  lub warzyw z nasionami .

3. Trzy owoce ( jabłko, gruszka, banan, jagody czy inne )


4. Cztery porcje produktów pełnoziarnistych ( brązowy ryż , brązowy makaron,

    razowe pieczywo, płatki, zboża)

5. Pięć zielonych, liściastych i korzeniowych warzyw (rukiew wodna, 
    rzeżucha, brokuły, szpinak, zielona fasolka, groszek, papryka)

6. Sześć szklanek płynu ( woda, rozcieńczone soki owocowe i warzywne,

     herbatki owocowe i ziołowe )

7. Jak najczęściej produkty ekologiczne w postaci surowej i nie oczyszczane , 
    nie zanieczyszczoną  antybiotykami czy  hormonami

8. Uzupełniaj dietę  odpowiednimi  suplementami

9. Unikaj potraw smażonych a zwłaszcza przypalonych , nadmiaru tłuszczów 

    zwierzęcych i tłuszczów utwardzonych

10. Unikaj produktów rafinowanych (oczyszczonych) wysoko-przetworzonych 
      i zbyt długo gotowanych,
     a także cukru , produktów z dodatkiem cukru. 
    Ogranicz spożycie alkoholu, kawy,  herbaty. 
    Unikaj papierosów .
 

Brak komentarzy: