Choroby serca są jedną z głównych przyczyn umieralności dorosłych .
W ciągu ostatnich 60- 70 lat w naszym stylu życia , diecie i środowisku nastąpiły
radykalne zmiany, które spowodowały epidemię chorób układy krążenia .
Bardzo niepokojący jest fakt , że choroby układu krążenia występują u coraz młodszych osób .
Obecnie u większości nastolatków możemy spodziewać się objawów miażdżycy, zwiastującej początki choroby serca .
Wiele wiadomo o przyczynach chorób układu krążenia i zapobiegania im ,
ale wiele jeszcze zostało do odkrycia .
Niestety tylko nieliczni lekarze wykorzystują tą wiedzę w praktyce ,
próbując zapobiegać lub nawet cofnąć chorobę .
Wiadomo, że wysokie ciśnienie krwi prowadzi do poważnych problemów z układem krążenia.
Współczesna medycyna w celu obniżenia ciśnienia zaleca schudnięcie i przyjmowanie
określonych leków . Nie zwraca uwagi na wiele czynników dietetycznych ,
które mogą doprowadzić do obniżenia ciśnienia .
Nie są to puste słowa ,rolę właściwego odżywiania potwierdziły badania naukowe .
Nauka o żywieniu może stać się główną częścią medycyny a leczenie odpowiednią
dietą i suplementami może dać znacznie lepsze wyniki niż przy stosowaniu leków .
Instytut Właściwego Żywienia od 1985 r. prowadzi badania nad ustaleniem
składu idealnej diety
| statystyczna współczesna dieta | idealna dieta |
węglowodany | 28 % | 70% |
białka | 12 % | 15 % |
tłuszcze | 40 % | 15 % |
cukier | 20 % | 0 % |
W dwudziestym wieku zostaliśmy skazani na obecność wielu substancji chemicznych w pożywieniu i środowisku .
Jednym z podstawowych warunków zachowania zdrowia jest spożywanie pokarmów ,
które dostarcza organizmowi odpowiednią ilość energii potrzebnej do utrzymania stanu równowagi.
Najbardziej naturalnym i zdrowym sposobem odżywiania jest jedzenie produktów organicznych
czyli hodowanych ekologicznie .
Należy jeść produkty nie oczyszczone- zbożowe, soczewicę, fasolę ,które dostarcza organizmowi odpowiednią ilość energii potrzebnej do utrzymania stanu równowagi.
Najbardziej naturalnym i zdrowym sposobem odżywiania jest jedzenie produktów organicznych
czyli hodowanych ekologicznie .
ziarna , orzechy, świeże owoce i warzywa .
Podstawowe wskazówki dietetyczne
Codziennie zjadaj
1. Jedną pełną łyżkę zmielonych ziaren lub jedną łyżkę oleju wytłaczanego na zimno .
2. Dwie porcje fasoli, soczewicy, tofu (soja ), komosy ryżowej lub warzyw z nasionami .
3. Trzy owoce ( jabłko, gruszka, banan, jagody czy inne )
4. Cztery porcje produktów pełnoziarnistych ( brązowy ryż , brązowy makaron,
razowe pieczywo, płatki, zboża)
5. Pięć zielonych, liściastych i korzeniowych warzyw (rukiew wodna,
rzeżucha, brokuły, szpinak, zielona fasolka, groszek, papryka)
6. Sześć szklanek płynu ( woda, rozcieńczone soki owocowe i warzywne,
herbatki owocowe i ziołowe )
7. Jak najczęściej produkty ekologiczne w postaci surowej i nie oczyszczane ,
nie zanieczyszczoną antybiotykami czy hormonami
8. Uzupełniaj dietę odpowiednimi suplementami
9. Unikaj potraw smażonych a zwłaszcza przypalonych , nadmiaru tłuszczów
zwierzęcych i tłuszczów utwardzonych
10. Unikaj produktów rafinowanych (oczyszczonych) wysoko-przetworzonych
i zbyt długo gotowanych,
a także cukru , produktów z dodatkiem cukru.
Ogranicz spożycie alkoholu, kawy, herbaty.
Unikaj papierosów .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz